2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Környezetszennyezés nélkül élni New Yorkban

F. N. 2008. február 12. 09:31, utolsó frissítés: 2008. február 11. 17:32

A televíziót a legegyszerűbb kikapcsolni, a vécépapír helyettesítésével, vagy a lakásban tartott #b#komposztkészítő gilisztákkal#/b# már gondok vannak. No Impact Man, a hatástalan ember öko-ikonná vált.
Nem vagyok öko-szakértő. Csak egy liberális ürge vagyok, akinek elege lett abból, hogy rossz helyre jusson a pénze. A projektem egyféle lázadás is a régebbi, nagyszájú, de keveset cselekvő énem ellen. Közben mamlaszkodom is, de próbálom a tőlem telhető legjobban csinálni.

Ezekkel a szavakkal határozza meg projektjét Colin Beavan, aki több mint egy éve úgy próbál élni, hogy nettóban nullára csökkentse a környezetére gyakorolt káros hatást – minderről pedig a No Impact Man (kb. hatástalan ember) című blogban számol be.


Mindez attól válik valóban érdekessé, hogy emberünk New York közepén, feleségével, két éves lányával és kutyájával együtt próbál környezettudatosan élni. Az egy éves projektet azzal kezdték, hogy egyre kevesebb szemetet termeltek, majd étrendjüket is átszabták környezetvédőre.Beavan szerint a dolog fokozatosan vált nehezebbé és nehezebbé, amint eljutottak oda, hogy fogyasztásukat a minimálisra csökkentsék, és ezt az állapotot hosszú távon is fenntartsák. Ehhez többek között hozzátartozik az is, hogy ne járjanak lifttel, és ne használjanak légkondicionáló berendezést.

Colin leírja, feleségét, Michelle-t nem sikerült istenigazából meggyőznie a projekt létjogosultságáról. Ebben persze közrejátszott az is, hogyan vette rá, hogy részt vegyen benne: amikor Michelle munkából hazaérve, egy könyvvel a kezében hullafáradtan elnyúlt a kanapén, Colin rákérdezett, benne volna-e a projektben.

Michelle fel sem fogta, mire bólintott rá, és mire rájött, már túlságosan előrehaladtak ahhoz, hogy kiszálljanak az egészből. Beavan eddigi legszebb élményének nevezi, amikor “Pradát viselő, Four Seasonsben kajáló” felesége úgy döntött: visszaviszi a szép és drága, ám cseppet sem környezetbarát szemeteskukát az üzletbe.


A kezdet – idézetek Colin blogjából

Az első sokk: nem vásárolhatsz egyesével csomagolt termékeket, még papírpohárba töltött kávét sem. Hogyha nem akarsz ötpercenként eldobni valamit, amit alig használtál, javarészt semmit sem vásárolhatsz meg. Bár egyértelműnek tűnik, a valóságban ez cseppet sem egyszerű. Halálosan megéheztem, amíg elvittem Izabellát a bébiszitterhez.

Első nap, és már azt érzem, hogy megtagadok magamtól dolgokat. A világ hirtelen mindenki számára elérhető, csak számomra nem. Mibe keveredtem? Michelle azt hazudta a kedvenc frissen facsart üdítő-árusának, hogy nem szereti a műanyagot, ezért ezentúl magával hozza a saját bögréjét. Az oké, hogy ne szeresd a műanyagot, de az nem, hogy ne szeresd az eldobható csomagolást?

A munkámhoz szükségem van noteszekre. Megpróbáltam házilag elkészíteni ezeket, de az eredmény siralmas lett. Elindultam újrafelhasznált papírból készült noteszt venni – és nem találtam ilyent. New Yorkban nem lehet környezetbarát noteszt kapni! Végül ráleltem egy cégre, amely Kínából importálja a noteszeket. Mi a jobb: “szűsz” papírra írni, vagy a noteszek szállításával szennyezni a környezetet?Az élet vécépapír nélkül


Colin többek között bevezette a “Ne vegyél semmi újat!” elvet is. Íme az előírások:
- Ne vegyél semmi újat (főleg könyveket ne).
- Kölcsönözz, bérelj vagy vegyél használtat mindenből (kivéve a fehérneműt).
- Csak környezetbarát módszerekkel gyártott fehérneműt vásárolj.

- Mondd le az előfizetéseket és olvass mindent online változatban.
- Semmi film vagy egyéb szórakoztatóipari termék (lévén hogy ezek eltávolítják egymástól az embereket).
- Találj helyettesítőt minden számára, ami eldobható vagy eldobható csomagolásban érkezik (például a kozmetikumok, szappan, sampon, tisztítószerek, írószerek, borotva). És végül: a vécépapír.

Beavan feltette a kérdést a blogjában: mivel lehetne helyettesíteni a vécépapírt? A kommentelők a vizet, illetve bidét ajánlották. Az elvhez az is hozzátartozik, hogy dobj ki mindent, ami fölösleges – például a könyveid, ruháid nagy részét. Elvégre ha éveken keresztül felgyűjtöttél mindenfélét, amire nincs szükséged, nem lesz olyan nagy megerőltetés egy évig nem vásárolni semmi újat.

Az előnyök Colin szerint, hogy szórakozhatsz az apróhirdetésekkel, mindent elolvashatsz online, felfedezheted az antikváriumot és bolhapiacot, több élő előadást látsz, szocializálódsz, és több ismerősödet hívod meg látogatóba.


Kenyérsütés mint relaxációs módszer

Hogy mennyit lehet ezzel megtakarítani? Colin Beavan érzékletes példával jön: leírja, gyakran megtörténik vele, hogy otthon felejti a pénztárcáját, és észre sem veszi, hogy az napokig ott ül a polcon. Amellett, hogy a bio-étkezés nem olcsóbb, mint a mindennapi kaja, a tömegközlekedés, a taxi, a mozi, a vásárolgatás, a kábeltévé-számla mind esett.

Colin Beavan és családja persze eközben médiasztárrá vált: könyvet adtak ki és filmet készítettek róluk – többek között kamerák kereszttüzében vitatták meg, újrafelhasznált papírból készülő vécépapírt használjanak, vagy helyettesítsék valami egyébbel. Beavan leírta, ez persze időnként idegesítővé válik. Ám hozzátette, ehelyett ott van lazításként például az az idő, amikor kenyeret süt.

Fogpaszta helyett használj szódabikarbónát. Tarts komposztkészítő gilisztákat (online rendelhető, házhoz szállítják). Ne fogyassz áramot, szerelj napelemet a tetőre és menj aludni, amikor besötétedett. Vidd magaddal a saját (vászonból készült) szalvétádat a vendéglőbe. Készítsd otthon a sampont vagy a mosogatószert. És természetesen ne egyél húst.


“Utálok szürkében élni”

Közben Colin eltöri a lábát és ripityára megy a telefonja, amikor elütik biciklizés közben. Izabella teje megromlik a hűtő helyett alkalmazott, földdel töltött cserépben. Michelle napokig álmos és fejfájással küszködik: kávéelvonási tünetek jelentkeznek. Tavaszra már az egész család utálja a káposztát, mert télen ahhoz jutottak hozzá a legnagyobb mennyiségben.


Hatásmentes életmódjuk egyik óriási előnyének Colin a ritmusváltást nevezi. Gyaloglás közben sokkal több mindent felfedez, és bár egy nap csak egy elintéznivalóra van ideje a városban, azt legalább teljesen kiélvezi. Televízió nélkül sokkal több időt szentelnek egymásnak, és áram híján gyertyafénynél sokkal bensőségesebb a társasjáték a haverokkal.

Nehézséget okoz az is, amikor engedni kell a szabályokból. Például ahhoz, hogy Michelle feltehesse a kislányukról készült fényképet a falra, ragasztószalagot kell vennie, ami új terméknek számít. Utálok szürkében élni. Mindennek fekete-fehérnek kell lennie, mert akkor nem kell az árnyalatokra is figyelnem. Újra elaludhatok – minden ki van találva, meghalhatok a világ számára. De nem a felébredésről kellene szóljon ez a projekt?


Colin következtetései


Ha bebizonyítom, amiben hiszek, az emberek jobban figyelnek rám, mint hogyha csak beszélnék róla. Mindannyian változtathatunk valamin, mindannyian számítunk. Az egyetlen különbség aközött, aki változtat és aközött, aki nem, hogy az első hisz a változtatás lehetőségében. Folyamatosan dolgozom azon, hogy mit szeretnék mondani mindezzel. Ma tudom, mi lenne az: azt szeretném mondani, hogy nem vagyok különleges.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS