2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jótanácsok kezdő űrturistáknak

szerk. 2008. február 07. 10:05, utolsó frissítés: 2008. február 06. 17:59

Zsebpénzből kirándulhatunk az űrbe néhány éven belül. Az evidens, hogy nem raffianeccbe fogsz csomagolni, de tudtad, hogy a szkafandered és a turistabakancsod is nyugodtan otthon hagyhatod?

A Virgin Airlines két hete mutatta be rendszeres űrrepülésekre alkalmas járművét, amellyel űrprogramjuk tervei szerint már a jövő évben indulhatnak a menetrend szerinti űrjáratok. A WhiteKnightTwo anyarepülőről felbocsátandó SpaceShipTwo (amely az Ansari X Prize-nyertes SpaceShipOne továbbfejlesztése) idén nyáron végzi az első tesztrepüléseket, de már most lehet helyet foglalni a jövő évben induló járatokra 200 000 dollárért.

Ez az összeg eltörpül az első nem professzionális űrutazók által lepengetett milliókhoz képest. Dennis Tito amerikai üzletember egy orosz Szojuz rakétával lépett ki civilként elsőnek a világűrbe – ez húszmillió dollárjába került. Azóta négyen követték az első űrturista példáját, hasonló összegekért.

Igaz, ők 5 percnél jóval többet töltöttek távol a Földtől. A SpaceShipTwo ugyanis nem áll Föld körüli pályára, épp csak 110 kilométernyire távolodik a felszíntől, és utasai mintegy 5 percig lesznek súlytalanok.

Néhány jótanács az űrbe készülőknek.

Spórolj. Jelenleg 15 millió dollárba kerül egy becsületes, többnapos űrutazás, de hamarosan ennek töredékéért – néhány tízezer dollárért, majd néhány ezer dollárért is turistáskodni lehet – igaz, ezek az utazások jóval rövidebbek lesznek, csak néhány percig lesz élvezhető a súlytalanság 110 km magasságban.

A Fapados űrutazás csak egy Amorf Ördögök dal címe, hiábavaló azokra a járatokra várnod, ahol csupán reptéri illetékért hirdetnek akciós űrutazást. A többmilliós jelenlegi árhoz képest már a többezres út is fapados lesz árban.

Ha viszont irtó sznob vagy, inkább fizesd most ki a nagy összeget: néhány éven belül nem lesz kunszt űrturistának lenni, évente akár egymillióan is elmondhatják magukról, hogy jártak az űrben.

Nem kell szkafandert hoznod. Turistabakancsot sem. Az űrturizmus gyakorlatilag egy repülőút lesz, a különbség csupán a néhány percnyi súlytalanság, és az, hogy hivatalosan az űrben jártál. De attól még nem lesz lehetőséged sétálni a Holdon.


Ha be szeretnél nézni a stewardess miniszoknyája alá, várd ki türelmesen a súlytalanság állapotát. De jobb, ha nem számítasz stewardessekre – erről legalábbis nem esett szó mostanáig az űrturizmust előrevetítő sajtóanyagokban.

Legyen nálad útlevél. Az űrrepüléskor elhagyod az ország légterét – bármelyik országról is legyen szó. És amúgy is, ki tudja, hova érkezel.

Sokan vannak, akik szeretik extrém helyen csinálni. Ha közéjük tartozol, és a súlytalanságra izgulsz be, védekezz megfelelően. Te sem szeretnéd, ha testnedveid lebegnének körülöttetek. Ugyanez vonatkozik az orrfújásra is.

Nem szükséges fogyókúráznod. Ha attól félsz, hogy plusz kilóid miatt nem fogsz lebegni, fölösleges az aggodalmad. Nyugodtan telezabálhaod magad, a súlytalanság mindent elbír.

Ne költs konditeremre. Nem szükséges évekig külön fizikai kiképzésen résztvenned. A Virgin kutatásai szerint az amerikai lakosság több mint 90%-a (5 éves gyerek és 88 éves férfi is tesztelt) alkalmas űrturistának. Ha nincs szívritmuszavarod, egy háromnapos felkészítő után már mehetsz is. Ha az van, egy külön kiképzés után valószínűleg úgyis mehetsz.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS