2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Critical Mass Kolozsváron

Fülöp Noémi 2008. január 28. 17:12, utolsó frissítés: 15:42

Több bicikliutat szeretnének, de azt is csak csendben csöngetve egy kicsit, és körbekerekezve a városközpontot. A bringások #b#laza csávók#/b#, az autósok zavarnak, de nem az ő hibájuk, a gyalogosoknak viszont még tanulniuk kell.
Kellemes, napsütéses szombat délután – mintha nem is január vége volna. A kolozsvári, Malom utcai görkorcsolyaparkban bringások gyülekeznek. Nem mintha ez azon a helyen annyira kirívó jelenség volna, ám most többen vannak a szokásosnál, és szemmel láthatóan nem csak arra várnak, hogy felszabaduljon valamelyik, biciklis akrobatamutatványok elvégzésére alkalmas téridom.

A parkban Critical Mass készülődik: a percről percre szaporodó létszámú biciklisek körbekerekezik a központot. Céljuk az, hogy felfigyeljen rájuk az önkormányzat, és több bicikliutat építsen a városban. Ám nem tüntető aktivistákat látok, szó sincs táblákról, hangoskodásról. Indulás előtt csöngetnek egy kicsit, ami az autódudák mellett madárdalként hat.

A bicikliutak mellett legalább annyira fontos cél a közös kerekezés öröme is. Sokan kölcsönbiciklin jöttek, néhányan ismerik egymást, de nem mindenki – később megtudom, klikkről szó sincs. A kolozsvári bringások szervezett találkozóit minden hónap utolsó szombatján a Critical Mass, és a Cicloturism Klub szervezte, kerékpáros, esetleg sátorozással egybekötött kirándulások jelentik.

Nem szól ideológiáról Gröller Géza szervező néhány perces eligazítója sem az indulás előtt: vázolja az útvonalat, amely a hidegre való tekintettel ezúttal rövidebb, és arra kéri a résztvevőket, lehetőleg ne szóródjanak szét, hogy minél kevésbé zavarják a forgalmat. Pedig az esetek többségében a forgalom zavarja őket.“A sok autó az egész közösséget zavarja, de ez nem az autósok hibája – mindenkinek joga van ahhoz, hogy gépkocsit vásároljon” - magyarázza Gröller Géza. Hozzáteszi, nekik is van autójuk, ám javarészt a városon kívül használják. Kolozsvár területén ugyanis sokkal könnyebb biciklivel közlekedni.

Gröller szerint a gyorsaság a kerékpározás legnagyobb előnye, mert nem kell várakozni a dugókban. Számára egyébként a bicikli munkaeszköz is egyben: a Fan Curier csomagküldő szolgálatnál dolgozik – télen pedig robogóra cseréli a bringát. A kerékpározás hátrányairól faggatom, de egy sem jut eszébe.

“Nem jó biciklizni esőben, hidegben, vagy ha beteg vagy. Amúgy városban ez a legjobb közlekedési módszer. A fenntartása nagyon kis összegbe kerül, és 300 lejért már lehet olyan biciklit vásárolni, ami néhány évig kitart. Vannak sokkal drágábbak is, ezek persze sokkal jobbak” – magyarázza.

A kolozsvári bringások most azt várják a leginkább, hogy készüljön el a Deák Ferenc utcai kerékpárút. Erről az aszfalt hiányzik, a vasból készült biciklitartók már megvannak – a kerékpárosok legnagyobb örömére. A tolvajokkal ugyanis valamennyi biciklisnek számolnia kell. A Szamos melletti, már elkészült kerékpárúttal elégedettek, bár szerintük lehetne valamivel hosszabb.A Kossuth Lajos utcában lévő, piros kerékpárút viszont kevésbé hasznos, lévén hogy a járdán van, emiatt a járókelőknek és a bicikliseknek egyaránt kerülgetniük kell egymást. A gyalogosoknak még van tanulnivalójuk, már ami a bringásokkal való együttélést illeti. “Nincsenek úgy felnevelve, nem tudják, mi a kerékpárút – de lassan megtanulják” – mondja Gröller.

Induláskor körülbelül ötven kerékpárost számolok meg. Ötödik alkalommal gurulnak körbe a központban, voltak már százötvenen, de megtörtént az is, hogy csak ketten. Ez utóbbiért valószínűleg a decmberi hideg okolható. “Kellemes volt pedálozni egyet a hidegben” – írta a Critical Mass Kolozsváron című blogban Gröller.

A meleggel viszont nő a résztvevők száma is. Az önkormányzat engedélyezte a Critical Mass-t, és szombaton történt meg először, hogy két rendőrautó kísérte a kerékpározókat. Így sokkal kevesebb ingerült sofőr dudált rájuk, számolt be Gröller Géza a blogban.Gyorsaságukról egyébként magam is meggyőződtem: mire a Malom utcából átvágtam a Jókai utca sarkához, a biciklisek már ott voltak, pedig közben a Sétatéri utcát is megjárták. Láttukra tétován arrébb húztak a sofőrök, a színes csapat (sokan élénk színű, sportos dzsekit viseltek) pillanatok alatt eltűnt a főtér körül cammogó autótömegben.