2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyarmati Zsolt igazgató színvonalas rendezvényt ígér

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. január 19. 11:50, utolsó frissítés: 2008. január 18. 17:08

Nagybánya-kiállítás idén először lesz látható Erdélyben, a tavaly a Munkácsy-tárlatnak otthont adó #i#Csíki Székely Múzeum#/i#ban. A nagybányai iskola 55 alkotását magába foglaló tárlat május 8-án nyílik.

„Nehéz lesz túlszárnyalni a Munkácsy-kiállítást, olyan próbálkozás lenne, mintha az István, a király rockoperánál szeretne valaki nagyobbat alkotni” – mondta el Gyarmati Zsolt igazgató az idén május 8-tól július 18-ig, a Csíki Székely Múzeumban megtekinthető nagybányai művésztelep termésének kiállításáról.


„A nagybányai festészet 55 remekét bemutató európai színvonalú kiállítás előzmény nélküli Székelyföldön” – hangsúlyozta Gyarmati. Elmondta, a kezdeményezés azt tűzte zászlajára, hogy nemcsak Székelyföld lakossága, hanem az erdélyi magyarság minél nagyobb arányban szokjon hozzá a múzeum látogatásához, hogy kialakuljon bennük a kultúra fogyasztása iránti igény, ésne idegenkedjenek a múzeumok kiállítótermeitől.

A Magyar Nemzeti Galériával folytatódó együttműködés révén dőlt el a kiállítás témája is: az 55 festményéből 50 a galéria közreműködésével kerül a Csíki Székely Múzeum kiállítótermeibe. További két-két festmény a Székely Nemzeti Múzeum, illetve a Csíki Székely Múzeum, egy pedig a Maros Megyei Múzeum tulajdona.

A kiállítás anyaga elsősorban a nagybányai iskolaalapító nemzedékre - Hollósyra, Ferenczyre, Rétire, Thormára, Glatzra, Iványi Grünwaldra - koncentrál, ezért néhány alkotásuk a müncheni és párizsi előzményeket is bemutatja. Ferenczy Károly alkotásai közül a Kertészek, a Festőnő, a Márciusi est és a Majális, illetve Iványi Grünwald Béla Áhítat című festménye látható majd a tárlaton.


Czóbel, Tihanyi, Boromisza, Perlrott-Csaba, Ziffer a második nemzedék alkotói, azaz a „neósok” vagy másként a „magyar vadak” azok, akik a Matisse köré csoportosuló francia fauvisták hatását fejlesztették tovább Nagybányán. Közülük mennyiségileg a mindvégig Nagybányán élő Ziffer alkotásai lesznek számottevőbbek a csíkszeredai kiállításon.

„Pár műalkotás illusztrálja majd a két világháború közötti időszakra jellemző, a nagybányai iskolában is gyakorolt különféle stílusokat: Szobotka a kubizmus eredményeit adaptálta, Aba-Novák Vilmos és Nagy Imre egyfajta neoklasszicizmust követett, míg mások, mint Thorma az impresszionista felfogást, Ziffer pedig a francia fauvizmus, illetve a német expresszionizmus felfogását követte” – számolt be a kiállítás anyagáról Gyarmati.


Elmondta, immár könnyebb dolga lesz a kiállítás szervezőinek, hiszen a csíkszeredai Mikó várban működő múzeum immár színvonalas, nemzetközi kiállítás befogadására is képes, korszerű kiállítóteremmel rendelkezik.


A tavalyi egymillió lejes költségekhez

képest pár léptékkel kisebb, százezres nagyságrendű kiadásokra számítanak a szervezők: A festmények szállításával ugyanazt a nemzetközi műtárgyszállító céget bízzák meg, amely a tavaly a Munkácsy-képeket hozta Csíkszeredába.

Speciális, erre a célra kialakított, klimatizált teherautókban, biztonságos ládákban érkeznek majd az alkotások. A kiállítást látogatók számán kívül semmiben nem lesz visszalépés, tartjuk a színvonalat” – ígéri Gyarmati Zsolt.

„A Munkácsy-tárlat érzelmileg érintette meg a közönséget, széles társadalmi rétegeket mozgósított, korosztálytól függetlenül, hiszen mindenki a magáénak érzi a nemzeti hagyaték részét képező alkotásokat.


A tavaly 62 ezer látogató

volt kíváncsi a tárlatra, ha idén 20-30 ezer műkedvelő eljön, akkor már sikeresnek könyvelhető el a kiállítás. Elsősorban a városi közönség érdeklődésére számítunk, olyan kultúra-fogyasztókéra, akiknek a nagybányai művésztelep fogalmát nem kell magyarázni” – mondta el a múzeum igazgatója.


Hozzátette, arra törekednek, hogy minél több emberhez eljusson a hír, ezért felveszik a kapcsolatot a történelmi egyházak képviselőivel, falusi pedagógusokkal, hogy a kisebb, elszigeteltebb közösségek is tudomást vehessenek a tárlat létezéséről.

Jövőre is tartogat meglepetéseket a Csíki Székely Múzeum: A Mongóliából induló, Dzsingisz kán és örökösei címet viselő, Európa minden nagyobb városában bemutatkozó kiállítás magyarországi kísérő régészeti tárlatát hozná a Székelyföldre: a képzőművészet mellett egyebet, például a tárgyi világot, a régészeti leletek fontosságát is bemutatná a hazai közönségnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS