2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A túlsúly az idei globális járványtrend

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. január 09. 12:30, utolsó frissítés: 2008. január 08. 16:57

Hosszabbítót kérünk a repülőn a biztonsági övhöz és a moziban beszorulunk a székbe. Ha még ez sem lenne elég ciki, elásni sem tudjuk magunkat, mert nem férünk a koporsóba.
“Inkább egy sikkasztónak, vagy egy kokainfüggőnek esküdnének örök hűséget az amerikaiak, mint egy túlzottan súlyos személynek.

Kerülöm a mozikat, mert nem férek bele a székbe, és el sem lehet képzelni, mennyire megalázó a repülőben biztonsági övhosszabbítót kérni” - mondja el egy kórosan elhízott amerikai nő, aki társkereső szolgálat által próbálta megtalálni élete párját.


Előbb pár kiló súlyfölösleggel küszködő személyként írta le magát az adatlapon, majd lelkiismerete nem hagyta ebbe az enyhe csalásba belenyugodni: bevallotta adatlapján, hogy túlsúlyos. Mielőtt ezt megtette volna, csurrant-cseppent pár érdeklődő levél, ám a csere után egyetlen úr sem óhajtott vele ismerkedni. Ez nem csupán egy elszigetelt eset - az országban
nemzeti járvánnyá

nyilvánították az elhízást, cseppet sem túlozva: az Egyesült Államokban él a legtöbb túlsúlyos ember. Az adatok aggasztóak: minden harmadik állampolgár nemhogy súlyfölösleggel küszködik, hanem kórosan elhízott, számuk a három évtizeddel ezelőtti adatok duplájára emelkedett.
A gyerekek és a tizenévesek sem képeznek kivételt: 15 százalékuk túlsúlyos. A túlsúlyos amerikai állampolgároknak 41 százaléka nincs is tudatában annak, hogy talán


két-három számmal kisebb ruhaméretnyire

kellene fogynia, úgy tudják, hogy megközelítőleg rendben van a súlyuk, azonban olyan is akad közöttük, aki meggyőződéssel vallja magáról, hogy sovány.

A koporsógyártó vállalatok kénytelenek voltak szélesebb koporsókat gyártani, a buszokon pedig kiszélesítették az ülőkéket, hogy a dúsabb hátsójú utasok is használhassák őket.

Az emberiség történetében precedens nélküli helyzettel szembesülünk: kiegyenlítődött a túlsúlyos és az alultáplált személyek aránya. A globális elhízás képlete igen egyszerű: a technológia fejlődése, a szedentáris életmód elterjedése visszaszorította a fizikai megerőltetést. Kevesebb a gyalogos, a gyerekek pedig inkább a tévé vagy a számítógép előtt töltik idejüket.

Románia Európa-szerte a harmadik helyen áll a kövérségi toplistán: háromból legalább egy személy túlsúlyos, négyből egy kórosan elhízott. A hazai endokrinológusok az elhízást két fő okra vezetik vissza: az egyik a számítógép, vagyis az ülő életmód, a másik a gyorsétkezdék divatba jövetelével egyszerre kialakuló helytelen étkezési szokások.


A Romániában élő gyerekek 40 százaléka

küszködik plusz kilókkal. Constantin Dumitrache, az endokrinológusok országos szövetségének elnöke elmondta, olyan kiskorú páciense is van, aki még nincs 12 éves, de súlya már a mázsát is elütötte.

„Nem kevés esetben a nagyszülők a ludasak a gyerekek elhizlalásában: túl soványnak tűnik a kis unoka, és egész álló nap etetnék” – véli Dumitrache.

Szerinte nincsenek tisztában azzal, hogy súlyos következményekkel járhat a gyerekkori elhízás. „Szexuális téren is módosulások lépnek fel a plusz kilók hatására: a fiúk a normálisnál később, a lányok pedig ennél hamarább kezdenek nemi életet élni, 16 éves korukra már


cukorbetegség is előfordul,

pedig a kór általában idősebb személyekre jellemző” – magyarázza a szakember.

Aurelian Ranetti, a Központi Katonai Kórház endokrinológusa a szülőket okolja a gyerekek elhízása miatt: jó magaviselet esetén nem azt mondják a gyereküknek, hogy menjen labdázni, hanem jutalomként megengedik, hogy többet ülhessen a számítógépnél, vagy édességekkel tömik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS