2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már nemcsak a lakás, a munkaerő is bérelhető

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. december 20. 14:13, utolsó frissítés: 2007. december 19. 17:41

Mit tesz egy vállalkozó, ha érkezik egy teherautó, de nincs elég rakodómunkása? Vagy ha meghatározott időre menedzserre van szüksége? Ezekre az esetekre találták ki a munkaerő-kölcsönző céget.

A hazai munkapiacon újdonságnak számít a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás. Egy ilyen profilú nemzetközi cég tavaly szeptemberben indította be tevékenységét Kolozsváron.

“Takarítótól elkezdve menedzseri állásokig mindenféle profilú munkára kikölcsönözhetőek az alkalmazottaink – mondta el a Transindexnek Kósa Imola, a fiókvállalat romániai ügyvezetője. A kölcsönkérhető munkaerő a cég alkalmazottai, a szabadnapokat, fizetést tőlünk kapják, a munkavállalással kapcsolatos papírmunkával is mi foglalkozunk.”


„Mivel az országban újdonságnak számít, a romániai törvénykezés erre vonatkozó cikkelyei nem minden esetben világosak, néha gondok adódnak a munkaügyi hivatalnál” – mondta el Kósa Imola.

Ehhez képest az Egyesült Államokban a munkavállalás kevesebb bürokráciával jár: amennyiben a dolgozni vágyók rendelkeznek egy életre szóló szociális biztonsági számmal, akár egy, vagy két napig is vállalhatnak munkát. Itt szociális jelenségként működik a napszám. A nyári munkára odautazó hazai diákok azonban különböző tapasztalatokkal érkeztek vissza az országba, s bár könnyebb munkát vállalni, kiderült, ott sincs kolbászból a kerítés.

István pár évvel ezelőtt keresett munkát az Államokban, az ezzel kapcsolatos élményeiről mesél: „Rabszolga-szerű munkaerő-kölcsönzésben volt részünk. Reggel hat órakor álldogáltunk, reménytől fűtötten egy lepattant negyed kis irodája előtt. Semmi jót nem ígért a kéregetőkből, szutykos, büdös emberekből álló sor.

Az ügynökség sajátossága, hogy egy napos munkára keresi a kínálatot és a keresletet. Az alkalmazó azonban azt is eldöntheti, hogy 2-3 napra is igénybe veszi egy-egy személy szolgáltatásait. Elsősorban a fizikai munkabírást vették figyelembe, ugyanis kiderült, hogy rakodó-, lapátoló-, cipelőmunkásokat keresnek.

Kinyílt az ajtó, a tömeg betódult, nyomult, hogy mielőbb kitölthesse a formanyomtatványokat, mi pedig várjuk, hogy valaki ránk találjon, valaki alkalmazzon. Kilenckor kullogunk haza, ez a nap sem jött össze, de hátha holnap" – eleveníti fel élményeit.

Végül jól alakultak a dolgok István számára: "Majd közvetítő irodákhoz is fordultunk. El is mentem az egyikhez. Alapszintű nyelvtantesztet, angol helyesírási tesztet, gépelési tesztet végeztettek el velem, mindenkinek át kellett esnie ezen a szűrőpróbán, még a hazaiaknak is.

Majd megbeszéltük, hogy milyen munkát végeznék szívesen, ők pedig elmondták, hogy mit ajánlanak. Kiderült, hogy részidős munkákra kölcsönöznek embereket. Ők toborozzák, tesztelik, s az adatbázisukat gyarapítják.

Ha egy cégnél, vállalatnál lebetegszik a fénymásoló kisasszony, akkor ezt a céget hívjak, hogy küldjön arra a 2 napra valakit, vagy ha egy vállalatnál nyáron több munkát kell elvégezni, akkor is ezt a céget hívják fel munkaerőért.

Így jutottam 3 hónapos szerződéssel egy irodai munkát ajánló fejvadász céghez, szkennelőnek, fénymásolónak, cd-írónak, csoportosítónak, adatbevezetőnek. Örültem neki, hiszen teljesen olajozottan működött a kölcsönző és a cég közötti együttműködés. A túlórákat is becsületesen és szívesen fizették."

András egy kaliforniai munkaerőközvetítőnél próbálkozott: a rendes állásom mellett iratkoztam be egy magyarok által irányított céghez. Az első munkám a magyar konzulátus által szervezett rendezvény volt, ahol elsősorban lángosárusítás volt a feladatom.

Egy lángos két dollárba került, de a vendégek többnyire tízdollárossal fizettek, és nem kértek visszajárót. Elég szépen kerestem aznap este, de aztán két hétig nem történt semmi.

Aztán az ottani magyar újságírók garden partijára hívtak, a feladat gyerekőrzés lett volna. Közben azonban úgy döntöttem, elköltözöm a városból. A munkát visszamondtam, de nem szóltam arról, hogy végleg eltűnök. Ezután még három hónapig voltam Amerikában, de egyszer sem kerestek további ajánlatokkal - meséli.

Hazai sajátosságok

Abból az alapgondolatból kiindulva, hogy az emberek általában stabil munkahely után vágyakoznak, nem világos, miért vállalnának időszakos munkát. Kósa Imola elmondta, milyen előnyei származnak az alkalmazottaknak, ha kölcsön-alkalmazottként dolgoznak.

„Igazából az alkalmazónak áll érdekeben velünk dolgozni: ha valakinek megtetszik valamelyik általunk kínált munka, jelentkezik, így könnyebben jutnak munkaerőhöz” - mondta Kósa Imola. Hozzátette, gyakran az


egyetemisták keresik meg a céget

– időbeosztásuk miatt általában csak ideiglenes megbizatásokat vállalhatnak el, és egy kis zsebpénz sosem árt. De a kölcsönzés által megvan rá a lehetőségük, hogy mondjuk heti 15 órát dolgozzanak olyan beosztásban, ami megfelel számukra.

„Előbb a munkahelyre találtam rá, utólag derült ki, hogy nem annak a cégnek leszek az alkalmazottja, amelyik a munkát adja. De számomra ennek nem volt semmiféle jelentősége.

Bár tetszett a munkaköröm, és a programom is rugalmas volt, tudtam, hogy ez nem az életem nagy lehetősége, csak


egy ideiglenes munkahely.

Végül azért hagytam abba, mert anyagilag nem volt kifizetődő, azonban kellemes tapasztalatként könyvelhetem el” – mondta el a Transindexnek Beáta, aki egyetemistaként vállalt munkát. Az egyetemistákon kívül más korosztály sem zárkózik el attól, hogy kölcsönmunkaerőként dolgozzon különböző vállalatoknál.

„Az alkalmazottainkat azért nem zavarja az a tény, hogy az általunk szervezett kölcsönzési projekt keretében jutnak munkához, mert a saját maguk választotta munkát végezhetik.

Bár egyértelműnek kellene lennie, hol alkalmazták őket, a munkavállalók számára néha nem világos, hogy kinek is dolgoznak valójában: „még annyira új számukra a helyzet, hogy néha nem tesznek különbséget köztünk és a partnerünk között, akinél dolgoznak” – summáz az ügyvezető.


Általában hosszú távra adjuk kölcsön az alkalmazottainkat, kevésbé jellemzőek a rövid időtartamú projektek. Előnyös kölcsön-alkalmazottként dolgozni, mert a mi cégünknek érdeke, hogy a viszontalkalmazó minden törvényes előírást betartson, és időben fizessen: ezek a tényezők biztonságot nyújtanak az embereknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS