2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ideiglenesen tette le a csákányt a Gold

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. december 07. 15:00, utolsó frissítés: 14:08

320 alkalmazottjának a kétharmadát meneszti a verespataki arany- és ezüstkészlet kitermelését tervező Roşia Montană Gold Corporation. A zöldek szerint a bányavállalat újabb játszmával rukkol elő.
Kétszáz alkalmazottját meneszti a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) – jelentette be tegnapelőtt Richard Young, a román-kanadai cég gazdasági igazgatója.

A bányavállalat döntése mögött több ok rejlik: Young elmondta, júniustól kezdődően a kitermeléshez eladdig pozitívan viszonyuló kormány ellenezni kezdte a bányaprojektet.

Emellett hétfőn a brassói fellebbviteli bíróság végső döntést hozott, megsemmisítve a kulturális minisztérium 2004-ben kiállított igazolványát, amely a kitermelés érdekében engedélyezte a verespataki lelőhelyen, a Kirnyik hegyen, régészet szempontjából értékes római bányajáratok felszámolását.A brassói bíróság döntésének értelmében az egész Kirnyik hegy a római és a római kor előtti tárnáival együtt ismét védett területté vált.

A hegység és a rajta levő régészeti leleteket kulturális és nemzeti örökség részét képezték, azonban a kulturális minisztérium 2004-ben

felszámolta a védettségre vonatkozó rendeletet.

Az RMGC részvényeiből 80 százalékos részesedéssel rendelkező Gabriel Resources bányavállalat részvényei a brassói törvényszék döntése következtében a torontói börzén két és fél éve nem tapasztalt értékre, 15 százalékkal estek vissza.

Allan Hill, a bányavállalat elnöke a héten elmondta: ismét kérik a kitermeléshez szükséges iratok kiállítását, a jóváhagyások folyamatának az elkezdéséig pedig megszűnik a tevékenység, és újabb alkalmazások sem várhatók.

Egyébként a bányavállalat vezetősége nem érti, mi késztette arra a kormányt, hogy a projekt ellen forduljon. Szerintük a liberális párt és az RMDSZ számlájára írható a projekt akadályozása.

Richard Young elmondta, nem tudja felmérni, milyen mértékben járultak hozzá a civil szervezetek a kormány attitűdváltásához, azonban a civil szféra pártfogóját, George Soros magyar származású amerikai milliárdost hatásgyakorlással és manipulálással vádolja.


„A Gabriel Resources a Romániában jól beváló magyarellenességet, nacionalizmust próbálja kijátszani. Hálistennek egyre kisebb sikerre számíthat, hiszen az EP választások eredményei is ezt mutatják: a Nagyrománia Párt és az általa terjesztett eszmék egyre inkább teret veszítenek” – nyilatkozta a Transindexnek a verespataki projekt elleni fellépésben jelentős szerepet vállaló Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Kovács Csongor azt is elmondta, szerinte a kanadai cég képviselői populista stratégiát követnek, játszmájuk célja megsajnáltatni magukat és a közvetlenül érintett embereket, ezáltal pedig elnyerni a "nép" támogatását. „Eddig

a hatalmat környékezték meg,

nem figyelve a nyilvánosságra, azonban időközben rádöbbentek, hogy a közvéleménynek és a civil összefogásnak milyen ereje lehet a jelenlegi bizonytalan romániai politikai helyzetben, így hát stratégiát váltottak.

Azt tervezik, hogy a közvéleményt a maguk oldalára állítják – ami szerintem nem sikerülhet nekik – majd ügyüknek a politikusokat is megnyerik” - véli Kovács.


A kanadai vállalat a verespataki arany- és ezüstkészletet ciántechnológia alkalmazásával szeretné kitermelni, eddig 200 millió dollárt fektetett az üzletbe.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS