2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túlélőkészlet kutyául járt gazdiknak

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. december 04. 14:31, utolsó frissítés: 13:59

#b#Eltűnt az ebed?#/b# Mielőbb készíts plakátokat az eltűnt kedvencet ábrázoló óriás képpel, de ha előkerült, azonnal szedd le, még mielőtt a váltságdíjat követelnék egy falka kutya társaságában felbukkanó becsületes megtalálók.
Amennyiben nem ivartalanították, a gazdiknak számolniuk kell azzal, hogy a tél kezdetekor kedvencüket – akár Lédinek, akár Bodrinak hívják – kergetni kezdik a hormonok.


Így előfordulhat, hogy a legengedelmesebb, legaranyosabb és legnyugisabb kutyus is bősz fenevaddá változik, vagy egyszerűen nem találja már helyét.

Folyton sétálni cibálná az előbb megértő, majd egyre irritáltabb gazdit, aki eleinte még hajnali öt órakor is hajlandó csizmát húzni, és a kutya által pórázon vezetve végigtrappolni a város kihalt utcáinak sarán. Majd egy szép napon, mikor a gazdi a legkevésbé számít rá,
a kutyus ukk-mukk-fukk meglép.

Az előrelátó gazdiknak könnyebb a dolguk, hiszen ők már réges-rég ellátták a kutyus nyakörvét egy kis fémlemezkével, amelybe belegravíroztatták az elérhetőségeket.

Előbb-utóbb egy jólelkű megtaláló felhívja a számot, és kutyus meg gazdi boldogan egymás nyakába borulhat. Az igazán szemfüles gazdik még GPS-sel is ellátják a négylábút.

Amennyiben te nem tartozol az előrelátó gazdik kategóriájába, és a kis kuvasz meglógott, ne keseredj el, a lurkó nem olyan buta, mint amilyennek kinéz. Bízzál abban, hogy a kedvenc

magától is képes hazatalálni,

mert nemsokára hiányozni kezdesz neki. A jó meleg kuckó és a mártásban úszó húsdarabok emléke felelevenedik benne, amint estefelé az idő kezd lehűlni, a hasa meg korogni.

Az első dolga ilyenkor minden gazdinak, hogy a kutyája keresésére indul. Ne feltételezd a kutyádról, hogy olyan buta, mint amilyennek kinéz. Térképezd fel a képzeletedben azokat a gócpontokat, ahova a kutya szívesen ellátogat.

Lehet olyan hely, ahol gyakran megfordultál vele, a park, a kedvenc kocsmád, az anyósod, vagy barátaid lakásának környéke. Az sem kizárt, hogy amíg te odavagy, és tűvé teszed a várost, azalatt a kutyus már rég hazament, és ott csahol a lépcsőház vagy a kapud előtt, bebocsátást követelve.

A keresést szervezd meg: nem árt, ha a több szem többet lát elvén pár éppen ráérő barátodat is bevonod a keresési hadjáratba, de mindenképpen maradjon valaki otthon is, aki értesíthet, ha a kutyád időközben hazakódorgott.

A keresési brigád között oszd fel a várost: minden negyedre jusson legalább egy ember. Előbb az eltűnés színhelyének rádiuszában keresgéljetek.


Készíts plakátot:

biztos akad egy fénykép, amelyik jól kivehetően ábrázolja az ebet. Mindenképpen áldozz egy összeget a becsületes megtaláló fáradozásainak megfizetésére. Belátásod szerint tüntesd fel a kutya nevét és a váltságdíj összegét, de figyelj arra, hogy a telefonszám mindig jól olvasható legyen.

Nem árt, ha odaírod, a kutya kezelés alatt áll: így elkerülheted, hogy egy igazi kutyabarát úgy döntsön, megtartja magának az ebedet. Elvégre ki akarja meggyűjteni a baját egy beteg kutyával?


A kutyamenhelyen segítségedre lehetnek: maradéktalanul telefonálj be, és értesítsd őket a kutya eltűnéséről. Meg fognak kérni, hogy a kutya ismertető jeleit is tudasd velük: gondolkozz el azon, mi teszi egyedivé, van-e rajta valamilyen ismertetőjel, amivel könnyen megkülönböztethetik a többi kutyától.

Okos stratégia, ha a város összes állatorvosi rendelőjét felkeresed, és tudatod az állatorvossal: egy ilyen és ilyen kutya tűnt el, mert a megtalálójának végigcikázhat az agyán, hogy megtartsa. Ha ez megesik, akkor előbb-utóbb ellátogat vele egy rendelőbe, így a kedvenc nyomára bukkanhatsz.

Ha a keresési akciót nem koronázza siker, akkor nincs más megoldás: várnod kell türelmesen, hátha visszajön magától az ebadta. Ha szerencsésen előkerült az állat, ne felejtsd el


leszedni a kiragasztott plakátokat,

még mielőtt azzal kellene számolnod, hogy egy kutyafalka áll a küszöbödön, és a becsületes megtalálók a váltságdíjat követelik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS