2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Küküllőmente háromszor

F. N. 2007. november 21. 16:48, utolsó frissítés: 16:11

Reggeltől hajnalig tartó programot szervez az Ördögtérgye néptáncegyüttes szombaton Kolozsváron. Nem csak a táncolni tudókat, #b#a kezdőket is várják#/b#. Sztárvendég a Szászcsávási Cigányzenekar.
A Küküllőmente gazdag és élő népi kultúrája lesz a IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó középpontjában: az esti gálaműsor minden fellépője ennek a tájegységnek a dalaiból, táncaiból válogatott.

A sztárvendégek a Háromszék Táncegyüttes és a Szászcsávási Cigányzenekar lesznek, akik a remények szerint hajnalig tartó táncházban is muzsikálnak majd. A helyszín a hagyományokhoz hűen a Diákművelődési Ház.


>>


A IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó programjaEljönnek majd az adatközlők is, akikkel az ördögtérgyések néhány év alatt összebarátkoztak a számos látogatás, illetve a két, Haranglábon megszervezett nyári edzőtábor alatt. Ebben a faluban szolgál ugyanis Tőkés Lóránt unitárius lelkész, aki aktív ördögtérgyés is.Harangláb tőszomszédságában pedig ott van Szászcsávás, ahol számos archaikus táncrendet ismernek. A gálaműsoron egyébként a szászcsávásiak cigánytáncokkal is fellépnek.

"Három megközelítésből szeretnénk megmutatni a Küküllőmentét: az amatőr táncosok, maguk az adatközlő mesterek és a hivatásos tánccsoport szemszögéből" – magyarázza Both József, az Ördögtérgye néptáncegyüttes vezetője.

A rendezvényre nem csak a régi táncházasokat, hanem a kezdőket is várják, illetve azokat is, akik általában a színház és a tánc iránt érdeklődnek – számukra csemegét jelenthet a Háromszék Táncegyüttes Csávási Ballada című előadása.Az újoncok a délutáni tánc- és népdaltanításon kóstolhatnak bele a tájegység népi kultúrájába, a legkisebbeket pedig délelőtt hagyományos népi mesterségekre oktatják majd. A nemezelés, csuhézás, körmönfonás, szövés, gyertyaöntés és kötélverés után Tálas Ágnes táncpedagógus tart majd gyermektáncházat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS