2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fejlesztések a székelyföldi civil szférában

fizetett hirdetés 2007. november 20. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

A projekt célja megfelelő információs és módszertani bázist biztosítani Székelyföld civil szervezetei számára, hogy az EU fejlesztési kritériumait követni képes projekteket hozzanak létre.

Az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány kezdeményezésében egy ciklusokon és megyehatárokon átívelő fejlesztési folyamat vette kezdetét a civil szférában Maros, Hargita és Kovászna megyékben.
A projekt célja megfelelő információs és módszertani bázist biztosítani Székelyföld civil szervezetei számára, hogy az EU fejlesztési kritériumait követni képes projekteket hozzanak létre.
A programot az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány koordinálja, a program menedzsmentjét pedig a kolozsvári székhelyű Fatimex RoConsulting Kft látja el.

Ami a program pontos felépítését illeti, kiemelten fontos megemlíteni, hogy a projekt tudást és eszközt kíván biztosítani a székelyföldi civilszervezetek számára. Olyan tudást mellyel képesek felmérni saját igényeiket, azokat képesek projektekké alakítani, és a projektekhez pályázati forrásokat, EU-s pályázati forrásokat párosítani. Természetesen nem elég a támogatási forrást megtalálni, azt meg is kell szerezni.

A támogatások közvetlen elnyerését nem biztosítja az ÖMA tevékenysége. Az ahhoz vezető úton segít végigmenni a program kedvezményezettjeinek, Maros, Hargita és Kovászna megyében székhellyel rendelkező civil szervezeteknek.

A program a következő konkrét tevékenységeket tartalmazza: képzések tartása több fordulóban, a civilszervezetek igényeinek felmérése és azokból egy átlátható, központosított elektronikus adatbázis létrehozása. A képzések hatékonyságának és eredményességének érdekében olyan képzési csomagot állítottunk össze, amely elméleti és gyakorlati tudást is biztosít. A képzés célja, hogy a civilszervezetek képviselői képesek legyenek az EU nyújtotta támogatási lehetőségekkel úgy élni, hogy közben szolgálják a köz érdekét, tudomásuk van egymásról, képesek közös programokat indítani a székelyföldi civil társadalom felvirágoztatása érdekében. Az előadások témái: EU-s ismeretek, partnerség szerepe a civil fejlesztésekben, vidékfejlesztési támogatások, Strukturális Alapok Romániában, Pályázatírás és projektmenedzsment.

Figyelembe véve, hogy a civil szervezeteknek már számtalan hasonló témájú képzést szerveztek az elmúlt évek során, a kezdeményezők fontosnak tartják kiemelni, hogy ez a program nagyon sok mindenben különbözik az eddigi képzésektől. A programnak csak egy részét teszik ki a fennebb felsorolt témájú előadások. A tudás mellé az ÖMA biztosít egy térinformatikai alapon működő, webes projektmenedzser rendszert. A rendszer az EU-ban is elismert és alkalmazott technika. Olyan online eszköz, mely támogatja az hétköznapi életből jövő kezdeményezéseket, azokat felkarolva állandó online tanácsadás keretein belül támogatja a civilszervezeteket a döntésben, és rendelkezik egy összetett adatbázissal, ami projekteket, partnereket, intelligens pályázati forráskeresőt és pályázatfigyelőt is tartalmaz. Ennél egyszerűbben: egy olyan Internetes portál, ami a fejlesztéseket az elejétől egészen a megvalósításig végigkíséri, dokumentálja és adminisztrálja. A PONTWEB-et (www.pontweb.ro) már mindenki ismerheti, aki támogatásokkal kapcsolatban érdeklődik magyar nyelven. A rendszert úgy kell elképzelni, mintha a PONTWEB-nek lenne projektmenedzser felülete is. Az ÖMA online projektmenedzser rendszerének természetesen részét képzi a PONTWEB és a fejlesztes.ro portál is.

A program népszerűsítésének érdekében eddig 131 civil szervezetet kerestünk meg telefonon és emailen. A civil szervezetek reakciója változó volt. Van aki nagyon érdeklődő, van aki az ÖMA neve miatt zárkózik be, van akit nem érdekel. Nagy részvételi arányra számítunk, hiszen a csapat, a szakértők nagyon komolyan veszik a feladatot, és célként fogalmaztuk meg a mérhető eredmények elérését. A sikerünket a programban kialakult projektek száma, a projektek finanszírozására beadott EU-s pályázatok száma, és a beadott pályázatok nyerési rátájának aránya fogja mutatni.

A programnak nincsen határideje. Ahogy megfogalmaztuk, választási ciklusokon és megyéken átívelő folyamatot indítunk most be, amivel a civil szervezetek hatékony feladatmegosztását, önkormányzatokkal és vállalkozókkal való együttműködését, és sikeres pályázataik számának növekedését kívánjuk megvalósítani minőségi szolgáltatásokon keresztül, mondhatjuk határok nélkül.
A projektet az ÖMA saját szervezetén belül, a Fatimex RoConsulting Kft szakmai rendelkezésre állásával utógondozza. Az utógondozáshoz szükséges forrásokra pedig az ÖMA maga is további pályázatokat ad be.

A képzésekre a következő helyszíneken és időpontokban kerül sor:
Csíkszereda, november 21., szerda, Jakab Antal Tanulmányi Ház, reggel 9 órától
Sepsiszentgyörgy, november 22., csütörtök, Megyei Könyvtár Gábor Áron terme, reggel 9 órától
Marosvásárhely, november 23., péntek, Continental Hotel, reggel 9 órától

További információkért lehet érdeklődni az office@fatimex.ro email címen és 0730-077405 telefonszámon.

Az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány és a Fatimex RoConsulting munkatársai

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS