2023. március 28. keddGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Belsőépítészet: lakni mindenki tud?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 19. 16:47, utolsó frissítés: 16:02

A lakásátépítésre készülők hajlamosak magazinokból #b#részmegoldásokat kiemelni#/b#, amelyek önmagukban értéktelenek. A belsőépítész célja megteremteni a lakás egységes arcát.

Sorozatunk harmadik részében egy kolozsvári, belsőépítészettel foglalozó cég vezetőivel beszélgetünk szakmájuk buktatóiról és elégtételeiről. A cikk képanyagaként az ő terveiket használtuk.

Korábbi anyagaink:

>> OTTHON-REMIX I. Do It Yourself: Puszta kézzel a lakás ellen >>


>> OTTHON-REMIX II. Blokklakás: ha nem hiszed ezermesternek magad >>


Mit tudtok nyújtani ahhoz képest, amit az ember magától is meg tudna csinálni?

– Lakberendezés előtt a kliens ötletek után kutat, megoldásokat keres, irányítatlanul halmoz információkat, példákat, ötleteket a témakörből, viszont ezek nem alkotnak egy egységes képet. Magazinokban megjelenő példákból hajlamosak részmegoldásokat kiemelni, amelyek önmagukban értéktelenek.

A lakás egységes arcát, a terek sajátos hangulatát, a terek közötti működőképes kapcsolatokat, a tárgyak funkcionalitását nyújtja egy ilyen cég, szemben a spontán, naiv tervezéssel.

– Ha belsőépítésszel dolgoztatsz, több az esély arra, hogy valamilyen személyes, vagy a kliens személyiségére és életmódjára hangolt megoldást találjon a belsőben. Megéri, mert a statikai és gépészeti adatokat inkább össze tudja hangolni a kialakítandó funkcionális körülményekkel, illetve a látvánnyal és a bútorozással. Mivel a szakember otthonosabban mozog az anyagok és a technológia területén, időt és anyagra elköltendő pénzt spórolhat a megrendelő.Egyre inkább divatos belsőépítésszel dolgozni. Illetve azt is tudni kell, hogy a belsőépítészet fogalma a laikusok és a gyakorlók nagy részének is valamilyen – kortárs, divatos, vagy régi, nosztalgikus – stílus kialakítását jelenti, mivel a felszínen a stílus fogalma gyakorlatilag helyettesíti az ízlést.

Ráadásul mi építészek vagyunk: kint is, bent is. De bent csak indokolt funkció esetében. Lakni pedig mindenki tud, s ha csak nem nagyon sznob, előbb-utóbb úgyis a maga arcára szabná át a belső felületeket, bútorozást. Úgyhogy eleve rugalmas belsőket tervezgetünk, ahol kevesebbet lehet tévedni.


Mik a munka lépései?

– Első lépés a téma meghatározása, amelyben tisztázódik, hogy mit vár tőlünk a kliens. Második lépés a helyszín felmérése. Harmadik lépésben ötletek születnek, variánsok, skiccek, melyeket a klienssel való rendszeres tárgyalások fűszereznek. Negyedik lépés a kiviteli terv, illetve ha szükséges, akkor az engedélyezési terv és dokumentáció összeállítása.Mennyire gyakran keresnek meg magánszemélyek a lakásuk felújítása érdekében?

– Mivel fiatal cég vagyunk, kevés ilyen jellegű megrendelőnk volt. Egyelőre a "hétköznapi" emberek közt még nincs kialakulva az igény tervező által kialakított élettérre, gyakoribb hogy a szórakozóhelyek, üzletek tulajdonosai keresnek meg. Klienseink ismerősök köréből kerülnek ki.

– Lakásfelújítást egyet csináltunk eddig, egy most van folyamatban, terveztünk viszont boltokat és pályázatra múzeumbelsőt. Lakásbelsőt inkább csak magunk tervezte házak esetében terveznék személyesen, meg a tömbházbelsők vonzanak még, mert nagy kihívást jelentenek.Elő szokott fordulni, hogy egyáltalán nem tudtok kiegyezni a klienssel egy bizonyos részletben?

– Természetesen előfordul, hogy nehezen jön össze az a megoldás, ami mindkét félnek megfelelő. Olyan eset is volt, hogy hosszas huzavona után sem sikerült megegyezni, és megszűnt a megrendelő-szolgáltató viszony. A számítógépes tervezés világában az építész már nem használ T vonalzót, mi mégis megőriztünk egy 90 centiméteres alumínium vonalzót arra az esetre, ha elmérgesedne ez a viszony.

– Igen, de általában azért megoldottuk a "képzeletbeli" különbségeket, egyelőre inkább bizalomhiányból utasítottunk vissza már elkezdett munkát.


Mennyire elégedettek a klienseitek az általatok végzett munkával?

– Előfordul, hogy bizonyos szempontokról lemondunk más szempontok érdekében. Utólag kiderül, hogy mégiscsak fontos lett volna, és akkor meg is születik az elégedetlenség.

– Lehet, hogy az első kliensünk nem teljesen elégedett, de ebből azt tanultuk, mint tervezők, hogy belső munkát csak akkor vállaljunk, ha tudjuk állandóan, helyben felügyelni – ezt minden megrendelőnek ajánlom is, hogy ha már terveztet, felügyeltessen is – főleg belsők esetében, ha igényes munkát kíván.

Mindig vicces tud lenni, mikor először látod készen. Mivel a tiéd, beleöltél csomó pénzt, elfogadod – de az, hogy tényleg jó-e a ház, s belül is jól működik-e, csak hosszabb távon dőlhet el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS