2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy negyed Európa nem elég!

2007. november 19. 14:31, utolsó frissítés: 13:46

A MÚRE Ügyvezető Tanácsa és néhány nem MÚRE-tag újságíró kezdeményezésére megfogalmazódott egy mobilizáló felhívás, amihez további újságírók csatlakozását várják.


2007. november 25-én először lesznek európai parlamenti választások Romániában. A belső magyar–magyar verseny azt eredményezheti, hogy a két versenyző kiüti egymást a választásokon. Az RMDSZ-nek a romániai össz-szavazatok 5 százalékát, Tőkés László független jelöltnek a szavazatok 2,8 százalékát szükséges megszereznie a bejutáshoz. Ez összesen 7,8 százalékot jelent, miközben a magyarok romániai aránya 6,5 százalék.

Ha a többségi nemzethez hasonló számarányban veszünk részt a választásokon, valószínűsíthető, hogy egyik jelöltnek sem sikerül elérnie a szükséges szavazatszámot, ha mégis, akkor is több tízezer magyar szavazat mehet kárba. Valószínűsíthető, hogy egyetlen esélyünk a képviselet biztosítására és kiteljesítésére, ha közösségként és egyénekként is érvényt tudunk szerezni érdekeinknek. Lehetünk uniós állampolgárok uniós képviselet nélkül, de ez csak amolyan negyed Európát jelenthet számunkra, romániai magyarok számára. Ezért kell 25-én nagy számban megjelennünk az urnák előtt.

Mi számítunk Európára, számunkra különös fontossággal bír a határok szabad átjárhatósága, fontosak az Unió által biztosított lehetőségek, fontos az Unió támogatása hosszú távú közösségi céljaink elérésében. Érdekünk az EP-képviselet, és most nagyon fontos, hogy felismerjük érdekeinket.

Felelős vagy!


Sokan lehetnek csalódottak azért, mert nem jött létre az egységes magyar EP-lista, ezért távolmaradásukat fontolgatják. Mások tanácstalanok, nem tudnak, nem akarnak választani a jelöltek között. Közösségünk ereje az emberek közös cselekvésében rejlik. Minden magyar embernek felelőssége, hogy éljen a demokrácia által biztosított állampolgári jogával. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy ne maradjon távol az urnáktól, és voksoljon lelkiismerete szerint a romániai magyar jelöltekre.

Felelős vagy magadért, felelős vagy azokért, akik fontosak számodra!

Felkérjük magyar közösségünk véleményformálóit, az erdélyi magyar médiát, egyházainkat, önkormányzati képviselőinket, vállalkozóinkat, oktatási és kulturális szakembereinket, és mindazokat, akik véleményére ad szűkebb közösségük, hogy vegyék ki részüket az általános mozgósításban.

Aláírók:

Ambrus Attila, MÚRE elnök
Karácsonyi Zsigmond MÚRE ügyvezető elnök
Borbély Tamás, Szabadság
Kelemen Attila, Erdély FM igazgató
László Edit, MÚRE alelnök
Makkay József, MÚRE alelnök
Sipos Zoltán, Transindex felelős szerkesztő
Szabó Ágnes, Transindex portfólió igazgató
Szűcs László, Erdélyi Riport felelős szerkesztő
Papp-Zakor András, Kolozsvári Rádió, szerkesztő
Simon Judit, Erdélyi Riport szerkesztő
Papp Annamária, Szabadság rovatvezető

Kérjük a romániai magyar média szakmát, csatlakozási szándékát közölje az ugyelet@transindex.ro címen.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS