2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blokklakás: ha nem hiszed ezermesternek magad

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 16. 14:11, utolsó frissítés: 2007. november 15. 17:39

A belsőépítészektől nem mindig lehet elvárni, hogy a függöny színét és a megfelelő dekorációt is kitalálják. Egy tervezőcég ügyfele arról, #b#megéri-e#/b# egy romániai tömbházlakás felújításakor céggel dolgoztatni.
Egy olyan fiatalt kértünk meg, hogy számoljon be tapasztalatairól, aki idén újította fel kétszobás marosvásárhelyi lakását egy belsőépítészettel foglalkozó cég segítségével. Azért vette igénybe a szolgáltatásaikat, mert úgy gondolta, mindenki csinálja azt, amihez ért.

>>OTTHON-REMIX I. Do It Yourself: Puszta kézzel a lakás ellen>>

Nehezen találta meg a megfelelő céget – tulajdonképpen ismeretség alapján. Tapasztalatai szerinta választék vékonyka,

illetve nagyon high-end, főleg a gazdag réteget célozza meg. A legtöbben, akik egy magánlakást átalakítanak-berendeztetnek, nem áldoznak ilyen jellegű szolgáltatásra, ezért piaca sincs igazán.
A tervezés során a cég a megrendelő ötleteiből indult ki, és menet közben is egyeztettek néhány alkalommal. A cégnek elvileg az előszobától a fürdőig minden részletet meg kellett volna terveznie, a gyakorlat azonban azt mutatta, hogy sokminden kimaradt a tervezésből.

Rengeteg részlettel jár egy ilyesmi, ha tényleg komolyan csinálod, és nemcsak “na, verjük ki ezt a falat”-ban gondolkozol – fogalmaz a megrendelő, aki beismeri: a cég valóban nem volt eléggé előrelátó, de ő sem látta előre a feladat mélységét és összetettségét. A cég mentségére szolgál, hogy ez volt az első kifejezetten belsőépítészeti munkájuk egy meglévő és kicsi tömbházlakásra, ami elég szigorú megkötés egy építész számára.


A tervezés eléggé összetett volt:

egy nagyobb lélegzetvételű terv a műépítész csoport részéről, inkább az építészeti vonalra hangolva, illetve lakberendezés jellegű tanácsok egy művész ismerőstől, és – nem elhanyagolható módon – sok-sok fejtörés az apró részleteken, a fogastól a lábtörlőig.
A kliens számára fontos felismerés volt, hogy a belsőépítészet és a lakberendezés – bár erősen összefüggő dolgok – nem azonosak. Az építészektől nem mindig lehet elvárni, hogy a függöny színét és a megfelelő dekorációt is kitalálják, mert ez már nem az ő szakmájuk.

Nagyon sokszor szembesül az ember azzal, hogy ami papíron jól néz ki, az nem úgy lesz megcsinálva, nem néz ki olyan jól a gyakorlatban, esetleg használhatatlan vagy zavaró hatást kelt – sorolja kellemetlen tapasztalatait. Úgy érzi,


a legnagyobb baklövése

az volt, hogy nem erőltette, hogy a teljes költségvetést az elejétől a végéig átszámolják, hanem rábízta magát bizonyos kivitelezőkre, határidő és költségvetés megegyezése nélkül. Nagyon fontos nem belefogni semmilyen munkába anélkül, hogy ezeket tudnád, mert különben nincs mivel megfogd a kivitelezőt, ha késik vagy elront valamit – mondja a kliens, aki ma már csak konkrét szerződés megkötése után fogna bele hasonló munkálatokba.

Sok helyen ragaszkodott minőségi dolgokhoz, amire mások szinte biztos nem áldoznak (fa parkett az egész lakásban, átlag fölötti árú csempe a fürdőben), ugyanakkor nem költött olyanra, amire más szinte biztosan pénzt fordítana. Nem tettem PVC "termopant", nincs vasajtóm, nincs központi fűtésem – szerencsés az elhelyezkedés és tényleg jó a fűtés a "hagyományos rendszerből" – vázolja.


Az ablakok javítását és újrafestését barátok segítségével ő maga végezte el, mert a festéssel foglalkozó cég azt tanácsolta, vegyen inkább termopant, mert ők nem fogják fárasztani magukat, csak lemázolják az ablakokat – ami azt jelenti, hogy két hét múlva lepattogzik a festék. A “szórakozás” összesen


tizenpárezer eurójába került,

és a következő nagyobb tételek szerepeltek benne: belsőépítészeti terv (egy hónap alatt készült el); villanyhálózat kicserélése (néhány nap); néhány átalakítás a nem tartófalakon, festés, csempézés (ezeket egy cég végezte el jópár hét alatt); vízszerelés a fürdőben és a konyhában; parkettezés; ablakok javítása; bútorozás (ebbe beleértődnek a műépítész cég által készített bútortervek, azok kivitelezése és egyéb bútorok beszerzése és elhelyezése is); és a sok-sok apró részlet. A tervek elkészítése a végső összegnek körülbelül 5%-át tette ki.


Annak ellenére, hogy a megrendelő mindent hivatalosan, a szükséges engedélyek kiváltásával akart intézni, valahol elcsúsztak a dolgok, és csak feketén lettek meg a munkálatok, miközben


nem kapott számlát sem


minden kiadásról. Hivatalosan minden módosításhoz építkezési engedély kiváltására van szükség – leszámítva a belső festést és a nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjét abban az esetben, ha nem változik a nyílás mérete.

A belsőépítészeti céggel februárban vette fel a kapcsolatot, áprilisban írták alá a szerződést. A megrendelő szeptemberben költözött be a lakásba, és a múlt héten tartotta a lakásavatót, de még mindig nincs minden kész. Az ügyfél


alapvetően elégedett
a tervezéssel, annak ellenére, hogy nem volt teljeskörű, illetve sok hibával járt. Fontos tapasztalatnak tartja, így legközelebb már jobban fogja tudni, kitől mit kell elvárni, és mit kell kiverni belőlük. Ugyanakkor jó lenne, ha több hasonló profilú cég lenne a piacon, illetve ha komolyabban vennék a munkájukat – vélekedik.

Szerinte olyan cégekre lenne szükség, amelyek sok gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, ahol építészek dolgoznak együtt lakberendezőkkel, hogy valóban kulcsrakész lehessen az eredmény, szőnyeggel, függönnyel és akár a mosogatószivacs színével egybehangolva. Másrészt a tervezőnek kommunikálnia kellene szinte az összes kivitelezővel is, mert


a klienst postásnak használni

nem mindig jó – fűzi hozzá. Úgy véli, messzemenően a kivitelezésben volt a legtöbb szembeszökő hiba, és ezeket a hibákat sokszor nem tudta ellensúlyozni, pont amiatt, hogy nem volt minden előre pontra téve.
Cég nélkül azért tulajdonképpen nem lehet ilyen munkát kivitelezni, ezt be kell látni; jó kivitelezőket kapni meg olyan, mint a lottó – foglalja össze tapasztalatait.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS