2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemhivatalos információforrás mamáknak és babáknak

K. R. 2007. november 03. 18:25, utolsó frissítés: 2007. november 02. 15:19

Kinek, mikor kell adni a #b#hálapénzt, és mennyit?#/b# Melyik klinikán érdemes szülni? Honnan lehet beszerezni olcsó babacuccokat? Kismamák tapasztalatai ma, KolozsváronA heti rendszerességgel találkozó baráti társaság, az egyéves születésnapját ünneplő kolozsvári várandósklub idővel valóságos internetes fórummá bővült, melyen naponta megvitatják a baba körül adódó legaktuálisabb problémákat.

A dologban az a jó, hogy nemhivatalos infókat, tapasztalatokat is meg tudnak osztani egymással a tagok: kezdve a klinikaválasztástól és a hálapénztől a kórházban szükséges kellékek listáján keresztül az óvodaválasztásig. A közös levelezőlista nemcsak az információk és a tapasztalatok megosztására szolgál, hanem kimeríthetetlen beszerzési forrásként is nagyon jól beválik.

Idézetek a kismamák írásaiból


Kinek mennyi jár?

Volna egy fontos kérdésem, mégpedig a "hálapénz-tarifákat" illetően. Ti mit tudtok, melyek az aktuális "árak"? Én úgy hallottam, hogy rendes szülés 100 euró, császár 150 euró, szülésznő 100 RON, csecsemős asszisztensnők 10 RON mindegyiküknek. Epidurális esetén az altatóorvosnak 100 lej jár, nem tudom, császár esetén mennyi az érzestelenítés? Ti is így tudjátok, vagy ezek a tavaly voltak érvényesek?

A másik kérdés ami aggaszt, hogy mikor kell odaadni a pénzeket? Nekem normális lenne, hogy "esemény után", de hallottam olyan véleményeket, hogy a szülésznőnek jobb előtte odaadni. De ha vagy 10-12 órat vajúdsz és lemegy vagy három váltás? Szintén hallottam, hogy a csecsemős nővéreknek elég lenne egy-egy csoki vagy kávé... Nektek mi a véleményetek?Nekem borzalmas tapasztalat volt, hogy minden infó – kezdve attól, hogy milyen meleg legyen a víz, addig, hogy kérek szépen egy kicsi teát, mert már két órája üvölt a gyerek, mert görcsös – egy tízesbe kerül.

Két másik lánnyal voltam a szalonban [kórházi szobában], ők hamarabb reagáltak és adták a pénzt, én nem akartam adni, mert úgy gondoltam, hogy kötelességük informálni minket (egyébként a falak tele vannak a személyzet kötelességeiről szóló papírokkal, haha), szóval bejott az asszisztensnő, és a másik két gyerekkel és anyukával foglalkozott, az enyémet pedig számba se vette. Azt hittem, megháborodok, tényleg nem gondoltam, hogy van ilyesmi.

Ami az orvosokat illeti, mindenik nagyon rendes volt, nem voltak elvárások, végig rendesen viselkedtek, de azért elfogadták az utólagos hálapénzt.

Ja, és nem kell megfeledkezni a kapusokról sem. A hozzátartozók minden egyes bejövetele 5 lej. Valószínű, hogy egy 10-esért már az újszülöttosztályra is beengednek, mert állandoan tele volt apukákkal a szalon (természetesen mindenhol nagybetűs figyelmeztetés, hogy tilos a látogatás az újszülöttosztályon).


Mikor, hol adjuk oda?

A borítékozás gondja a férjem vállát nyomta. Úgy oldotta meg, hogy a műtő előtt várakozott és a műtét után adta át a borítékokat. A saját orvosunkat ismerte, azzal nem volt gond, tudta, kinek kell átadni a vaskosabb borítékot. A gond az altatóorvos beazonosításával volt, a férjem nem tudta, hogy néz ki.

De fölösleges volt az aggodalom, az altatóorvos nagyszerűen feltalálta magát: a műtét végén kijött, bemutatkozott és gratulált a férjemnek. Gondoskodott arról, hogy a borítékja ne kerüljön illetéktelen kezekbe. 50 lejt kapott. Így utólag kevésnek találom, még én is. Szerintem neki sem tetszett.Mivel az orvosnak inkabb utólag szokták adni a pénzt, szerintem attól is függ, hogy zajlik a szülés. Ha könnyen, és az orvos épp csak a végén van benn (esetleg nem is kellett külön bemennie, mert épp délelőtt volt a szülés vagy ügyeletes volt), akkor szerintem a 100 euró megteszi, ha órák hosszat volt bent, és nagyon kitett magaért, akkor esetleg több jár neki.

Nálunk a szalonban egyszer fordult elő, hogy valaki szerette volna kicseréltetni a véres lepedőjét, és adott érte a takarítónőnek egy csomag cigit. Az egyik asszisztensnő pedig közölte, hogy a folyosó végén található szobájában szívesen beavat a fejés rejtelmeibe... ezt viszont nálunk senki nem vette igénybe, rájöttünk magunktól is. Egy idő után.


Van más választás?

Úgy látom, eddig még senki se írt arról a lehetőségről, hogy Kolozsváron létezik magánklinika is. Rémhirek ide vagy oda, én tapasztalatból írok. Első gyerekem, aki ma már két és fél éves, ott született és én nagyon is meg voltam elégedve az ottani körülményekkel.

Mindenki nagyon kedves volt hozzánk (lehetett volna apás szülés, de én nem akartam), a kislányomat egy óra után saját választásom szerint mellém hozták, teljes ellátásban részesültem. Sőt, miután szültem, segítettek enni is, ne is mondjam, milyen finom kaja volt...

Hozzáfűzöm azt is, hogy engem se dob ki a pénz a házból, de ugyanakkor én képtelen vagyok a borítékok zsebekbe való dugdosására... (…) ...itt kerek-perec mindent kiszámláztak, nem kellett lesni sem az orvost, sem a bábasszonyt...


Mit, honnan, mennyiért szerezhetünk be?

Ezennel szeretnék egy infót közölni veletek, ami a babacuccok beszerzését illeti (értsd itt: babakocsi, kiságyak, kocsiülések, meg sok minden más) (...) Én csak annyit mondhatok, hogy viszonylag olcsóbbak, mint az üzletekben, és a minőséghez képest reális árak vannak. (Itt vásároltam babakocsit, kocsiülést, rongy pelenkát, amit baba fürdetéshez, bökiztetéshez... stb. használhatsz.)

A hordozókendõvel nagyon kilövõdtem... Kicsi. Írtam a pesti gyártó+forgalmazó cégnek, akiktõl személyesen vettem a májusi babaruha-börzén, de még nem válaszoltak, s nem is fûzök nagy reményeket hozzá, hogy sikerül kicseréltetni. Tehát ha valakit érdekel egy L méretû hordozókendõ, szóljon... A legjobban valamiféle cserének örülnék, mert nagyon vártam, hogy kendõbe bugyolálva a csecsemõmet defiláljak a "cartierben", majd a Sétatéren.


Mikor kell elkezdeni óvodát keresni? Évekre előre foglaltak a helyek?

Ma a parkban sétálgatva újra megkérdezték tőlem (már nem tudom, hogy hányadjára), hogy beirattam már a kicsit óvodába? Én erre (már megint) nagy bamba pofát vágtam, hogy még hat és fél hónapos. De már többen mondták: jó jó, de már várólisták vannak az óvodákban és ha ikét-három évesen óvodába akarom adni, akkor most kell beiratni... na, nekem ez tényleg nem fér a fejembe.

Kérlek, mondjátok el véleményeteket erről, hogy tényleg kell mocorogjak ez ügyben?

Nem akarlak megijeszteni, de tényleg idéjeben el kell indulni óvodat keresgélni. Ismerek olyan családokat, akik már terhesség ideje alatt feliratták a listára a meg nem született gyermeket az iskolába!! Nem túlzok, ez komoly. A másfél éves keresztfiamat bölcsődébe akarták iratni a télen és azt mondták az anyukának, menjen szépen haza, és jöjjön vissza 2009-ben. Az óvodában pedig már nem volt hely. Tehát nem árt elindulni. Sok sikert kívánok.Na, álljunk meg egy pillanatra! Ami az iskolába való feliratkozást illeti, személyes vélemenyem szerint nagy marhaság terhesség ideje alatt ezt megtenni.

Tudvalevő, hogy a gyermekünknek nem iskolát, hanem tanítót kell választanunk, és ezt úgy, hogy lehetőleg passzoljon a személyisége a gyermek személyiségével! Ehhez azonban várni kell egy kicsit, hogy lehessen látni, mi és hogyan alakul. Hacsak a szülők nem reszketnek azért, hogy a gyermekük majd a legelitebb, legmenőbb iskolába járjon, mindegy, hogy ki fogja tanítani... higgyétek el, láttam ilyet bőven!

Az a baj, hogy hál'istennek egyre több a gyermek, és kevés az óvoda, így szinte mindenütt helyhiánnyal küszkődnek. Valóban várólisták vannak, és, úgy tudom, már nem csak a "menő" helyeken (…) A mi ovink egyáltalán nem belvárosi, menő hely (de mi nagyon meg vagyunk elégedve vele), nagyon kicsi a terem, de itt is minden hely foglalt már 2010-re is.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS