2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Invázió, csajok, satöbbi

szerk. 2007. október 04. 18:45, utolsó frissítés: 18:09

Elfogy a kenyér a boltból, nincs szabad kávéscsésze a kedvenc kocsmádban, viszont fellendül #b#a sarki pereces bácsi#/b# és a fénymásoldák forgalma. Visszajöttek vakációról az egyetemisták.

Kolozsvárnak két arca van: a nyári, meg a nem nyári. Amikor hazamennek vakációzni az egyetemisták, azért panaszkodunk, mert minden olyan kihalt, nem történik semmi érdekes. Amikor visszajönnek és felpörög a város élete, dugig telnek a kocsmák, esetleg kicsit többet kell sorban állni, akkor meg az a baj.Ms WhiteAmint a buszmegállóba érkeztem, azonnal észrevettem, valami egészen más, mint a tegnap. Mintha a piac felé irányuló szatyros nénik és bácsik aránya megcsappant volna, a számbeli uralmat a trendi öltözékben feszítő, mappákkal a hónuk alatt előadásra siető fiatalok serege vette át.Be kellett látnom, ezentúl már semmi sem lesz a régi: amikor a törzsvendég estefelé elfoglalná őtörzsvendéségének „hivatalból” kijáró helyét a kedvenc kocsmájában, rádöbben, mégse számít igazán, hogy ismeri az egész pincérstábot: mostantól fogva a jövő nyárig a dzsungel törvényei uralkodnak ebben az urbánus vadonban – aki előbb megérkezik, azé az ülőhely, a többiek?Hát sírhatnak a lépcsőn (persze, ha kapnak szabad teret a hozzá hasonló jámbor kocsmalátogatók mellett, akik a lépcsőházban tapossák egymás sarkát abban a naiv reményben, hogy talán valamelyik jó ismerősük szerény asztaltársaságában kiszorít nekik valamit).


Mr. Green

Kellemetlen diákként az egyetemi városban maradni nyáron és dolgozni, miközben a kollégák nyaralnak valahol, vagy egyszerűen csak otthon vannak a szülővárosukban/falujukban. Nyáron egy olyan egyetemista központ, mint amilyen Kolozsvár is, úgy kiürül, hogy csak éppen nem kong az ürességtől. De aztán ősszel beindul az ipar: lakáskeresés, bevásárlás, studkönyv-lepecsételtetés, beiratkozás, bentlakás foglalás, flotant (nem erdélyiek kedvéért: tartózkodási engedély) csináltatás stb.Annak ellenére, hogy utálok sorbanállni buszbérletért, meg nem beférni egy kocsmába, én azért mindig fellelkesülök a diákseregtől, mert ilyenkor rengeteg ismerőssel lehet találkozni és mindenki egyformán lehangolt a sok ügyintézés miatt, vagy éppen lelkes, hogy megszabadulhatott a szülők zsarnokságától és élheti az életét, ahogy akarja.


Ms. Pink

Régebb a délelőtti órákban szerettem a legjobban kocsmázni, mert olyankor halkabb a zene, kevesebb a füst és jobb a hangulat. Mivel ritkán töltöttem a nyarat Kolozsváron, ezt a nyugis arcát kevésbé ismertem. Idén azonban egészen rászoktam a pangós-dzseszzes-kapucsínós reggelekre, és már az lett furcsa, amikor kezdtük nem hallani egymás hangját, délelőtt 11-kor.Az még a jobbik eset volt, most már a délelőttök is ugyanolyanok, vagy még zsúfoltabbak, mint korábban az esték. Ha véletlenül beférünk, akkor várni kell a kávéscsészére, mert éppen az összes foglalt.


Mr. Bleu

Belépsz a pékárushoz október elsején, és az az érzésed támad, hogy nem 18 éve fejlődő kapitalista társadalomban élsz, hanem a diktatúra idején tévedtél be a kenyérboltba. Néhány napja este 10 körül mindig kaptál kenyeret. Ehhez képest most a polcok üresek. Első jele annak, hogy az egyetemisták elözönlötték a várost.Reggel beugranál egy kávéra a sarki bisztróba, de kiderül: szó sincs ilyen luxusról, mert minden asztal foglalt. Úgyhogy jobb ha “plikkes kávét” szerzel be s az irodában iszod meg. Úgy látszik, nem nekem volt igazam, mikor kételkedve néztem a Karolina-téren egymást érő, újonnan nyílt kocsmákat: hogy fognak ezek fennmaradni? Fennmaradnak.Mi sem jobb bizonyíték erre, mint hogy este 7-től az enyhébb őszi estéken már nem csak a kocsmákban, de a teraszokon is reménytelen szabad asztalt találni. Közben megüti a füled, ahogy kihozzák a számlát egyikhez: “Nyolcvan ezer lej két ki......tt sör?”Az átjárónál egy megszeppent arcú lány áll, kezében valamit szorongat. Jobban odafigyelek, térkép Kolozsvárról. Azon gondolkodom, vajon engem is kiszúrtak jópár méterről elsőéves diák koromban?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS