2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Globális felmelegedés? Jól hangzik!"

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. szeptember 27. 14:40, utolsó frissítés: 12:55

A spanyoloknak elegük van belőle, az oroszok azonban egyenesen abban reménykednek, a környéken kicsit melegebb lesz, és akár #b#paradicsomot is lehet majd termeszteni#/b#.

Az oroszok több mint fele nem igazán hallott a globális felmelegedésről – derült ki abból a BBC által megrendelt felmérésből, amelyet 21 országban végeztek idén. Az orosz média a szociális, politikai-gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozik inkább. A BBC szerint


a hűvös éghajlatú ország polgárai nem bánnák a felmelegedést;


egy észak-oroszországi meteorológus tudja ugyan, hogy a klímaváltozás súlyos problémákat okoz a világban, de mint mondta, örülne, ha nálukfelé melegebb lenne, mert akkor saját maga is megtermeszthetné a paradicsomot."Nem pánikolunk. A globális felmelegedés nem okoz számunkra katasztrófát, ellentétben más országokkal” – nyilatkozta az orosz Természeti Erőforrások Minisztériumának egyik szóvivője, Rinat Gizatullin, hozzátéve: minél melegebb lesz, annál több fagyott terület szabadul fel a meződazdaság és az ipar számára.

Alexey Kokorin, a WWF oroszországi szervezetének képviselője szerint azonban akik Szibériában tanúi az állandóan fagyott (permafrost) jégrétegek olvadásának, vagy a Kaukázusban megtapasztalták a hőhullámokat, igenis aggódnak a klímaváltozás hatása miatt. Szerinte nem az a gond, hogy az emberek nem tudnak a jelenségről, hanem inkább az, hogy akik ismerik a globális felmelegedés fogalmát, mindenféle fura elképzelést dédelgetnek vele kapcsolatban, és nem gondolják, hogy bármin is kéne változtatni.

Az orosz kormány az ország kibocsátási kvótáinak eladásából remélt összegeket infrastrukturális és energiatakarékossági projektekre fordítaná. Ez az inkább gazdasági, mint ökologikus szemléletmód nem segíti ráébreszteni az oroszokat a probléma súlyosságára – állapítja meg a BBC riportere.

Amint a BBC-felmérésből kiderül, a világ többi országában korántsem tartják örvendetesnek a klímaváltozást. Jelentős többségük, 65 százalékuk szerint sürgősen, további 25 százalék szerint éveken belül tenni kell valamit a jelenség feltartóztatása érdekében. Spanyolországban a legmagasabb,


91 százalék az azonnali fellépést sürgetők aránya.

Egyetlen országban sem kerültek többségbe azok, akik úgy gondolják: semmit nem kell tenni a globális felmelegedés ellen. Összességében a megkérdezettek 79 százaléka gondolja azt, hogy az emberi tevékenység, ezen belül az ipar és a közlekedés nagy mértékben felelős a globális felmelegedésért.

>> Észak-Európából Riviéra, Dél-Európából pokol? A Földközi-tenger medencéje olyan forróvá válik, hogy ez drámai következményekkel jár Olaszország, Görögország és Spanyolország idegenforgalmára és gazdaságára nézve >>>> A felmérés letölthető a BBC honlapjáról .pdf formátumban [1.02MB] >>

A felmelegedést okozó gázkibocsátásban első helyen álló Egyesült Államokban 59 százalék tartja szükségesnek a klímaváltozás késedelem nélküli megfékezését. Kínában – ahol ötnaponta épül fel egy újabb széntüzelésű erőmű – 70 százalék vélekedik így.

A kutatás szerint átlagosan 73 százalék értett egyet azzal, hogy a fejlődő országok pénzügyi és technológiai támogatás fejében korlátozzák üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat. A javaslat támogatóinak aránya 90 százalék (Kína) és 47 százalék (India) között váltakozik. Az Egyesült Államokban 70, Nagy-Britanniában 81, Franciaországban 78 százalékos támogatást mutattak ki.

A felmérést koordináló Globescan cég vezetője, Doug Miller elmondta, érzékelhetően növekszik a globális felmelegedés miatt saját biztonságukért aggódók száma. Az időjárás romboló hatása a személyes és állami tulajdonban lévő értékekre, ingatlanokra, infrastruktúrára immár


világszerte tapasztalt jelenség.

Ennél egyértelműbb jelzést a közvélemény környezetvédelem iránti elkötelezettségéről aligha lehetett volna adni a nemzetközi politikai szereplőknek és az egyes országok döntéshozóinak, akiknek lépniük kellene a klímaváltozás elleni intézkedések terén – állapította meg.

A hétfői New York-i klímakonferencia másnapján nyilvánosságra hozott felmérésben arra is rákérdeznek: szükség van-e egy olyan nemzetközi megállapodásra, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását szabályozza, és amelybe a fejlődő országokat is be kell vonni. Kiderült, a megkérdezettek 73 százaléka támogatna egy hasonló, “Kiotó utáni” megállapodást. Csak Egyiptomban, Nigériában és Olaszországban gondolták többen úgy, hogy a fejlődő országoktól nem lehet elvárni a kibocsátáscsökkentést.Forrás: BBC, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS