2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Túlélőkészlet kezdő egyetemistáknak

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 26. 10:45, utolsó frissítés: 2007. szeptember 25. 17:40

Eljött az ősz, és gólya létedre #b#kénytelen vagy kiröppenni#/b# a családi fészekből, mert kezdődik az első éved az egyetemen. Állíts össze egy bevásárlólistát, mielőtt boltba indulsz

Szüleid szállítanak téged és a fél lakást tartalmazó, tehát a csomagtartóval az aszfaltot súroló családi autóval az egyetemi város felé, ahova éppen jársz majd. De amikor a szülőktől elbúcsúzol és elkezded a kicsomagolás műveletét, a berendezkedést a kint-, avagy bentlakásba (albérletbe vagy kollégiumba), szembesülsz a megannyi hallgatóból túlélőt faragó problémákkal.


Ha kintlakásba költözöl,


hiába örülsz a szerinted jutányos áron bérelt lakásnak. Két lehetőségre számíthatsz:

1. Kiderül, a közköltség hónapok óta nem volt kifizetve, és az adminisztrátor néni belőled akarja mindenáron a különbözetet kiverni. Ez a könnyebbik eset.
2. Az előző lakókat különösen nem zavarta az a tény, hogy a cipőjük talpa igencsak ragaszkodik a padlóhoz, vagy pedig kispénzű vámpírok voltak, és a függönyvásárlást azzal kerülték el, hogy egyszerűen nem mostak ablakot.

témába vág
>> Horrorsztorik az egyetemista tömeglakásokból >>
>> Szessziós túlélőkészlet kezdő vizsgázóknak >>
>> Túlélőkészlet elsőéveseknek: rovarirtó, fülhallgató, algocalmin >>

Az első probléma könnyedén felszámolható: telefon a tulajnak, nem a te dolgod, fizesse ő. De egy koszos, netán meszelésre szoruló lakás helyrepofozása érdekében Inspector Gadgethez méltóan kell beöltözni és a megfelelő tartozékokkal felszerelkezni: jelen esetben a leghasznosabb takarítószerekkel.

A legjobb, ha a vagyonodat okosan költöd el, és minden szükséges cuccot a lakóhelyedhez legközelebb eső hipermarketben vásárolsz meg.

Egy kiadós takarításhoz pár alaplötty szükségeltetik: zsíroldó a gáztűzhelyre keményedett fekete zsírréteg eltávolításához (7-8 lej), fertőtlenítő minden egyéb felület folt, kosz és bacimentesítéséhez (helyettesíti a vécékagyló-takarítószert is, ára 5-6 lej). Alapos takarítást az ablakokkal kell kezdeni. Érdemes ablakpucolószert vásárolni (7 lej), pláne ha nem vagy jártas az


újságpapíros megoldás alkalmazásában.

Továbbá mosdótál, és szivacs is kell: előbbi ára, méret függvényében 6-12 lej között mozog, utóbbiból tíz darabos kiszerelésben már 1,50 lejért is kapható. Ha nem akarod tönkretenni a francia manikűrödet, akkor érdemes a kosszal gumikesztyűs kézzel bánni: 3 lejért adnak egy párat.

Miután mindenfélét letakarítottál, az utolsó mozzanat a padló: ehhez vödör (6 lej) és feltörlő (2 lej, a nyelét külön árulják, kb. 7 lej) szükségeltetik.

Arra az esetre, ha néha rád tör a takaríthatnék, hasznos lesz majd egy szemétlapát és seprű is, amit együtt árulnak, 13 lejért beszerezhető. No meg a takarítás közben felgyülemlett szemetet is tárolni kell valamiben: kuka (15 lej) és szemeteszacskó (3 lej) a varázsszó.

Nos, ha már berendezkedtél, és elkezdtél lakni (vö.: költőien lakozik az ember), újabb gondokkal szembesülsz, amelyek otthon valahogy maguktól oldódtak meg. Akkor veszed észre


a kagylóban tornyosuló edények halmazát,

amikor már késsel kavarod fel a cukrot a reggeli kávédban. Mivel a fránya mosatlan nem hajlandó saját magát felszámolni, jusson eszedbe, hogy ablakpucoláskor már megvásároltad a szivacsot, még csak a mosogatószer beszerzése van hátra: 2 lejért kapsz már, igaz, nincs benne kézápoló, de megteszi.No de a mosogatás mellett a mosást is magad kell elvégezned. Mivel nem valószínű, hogy a bérelt lakásodban van mosógép, elő kell venned a kád alá süllyesztett mosdótálat, és neki kell keseredned a kézzel való mosásnak.

Ha már elég időt töltöttél a városban, és megfelelő mennyiségű ismerősre tettél szert, akkor elkezdheted a jól bevált egyetemista szokást: rotációs módszerrel bekönyörgöd a szennyesedet szerencsés helyzetben levő ismerőseid mosógépébe.

Bármely módszert választod, szükséged lesz mosóporra, amennyiben igényesebb vagy, öblítőre is. Ne vásárolj egyikből se nagy kiszerelésben, mert bár az ár jutányosabb, hamarább elfogy: ha sok van, akkor sokat használsz: 4 lejért kapsz kevesebb, mint fél kiló mosószert, ennyivel az egész ruhatáradat kimoshatod.A mosás után következik az igazi munka: teregetés, szárítás, neadjisten vasalás: ehhez vasaló 50 lej, vasalóasztal 55 lej, szárítóállvány 100 lej körül, ruhakosár 19 lej. A szárítóállványra megéri áldozni, különösen kicsi lakás esetében.

A konyha: az a hely, ahol megfőzöd a dzsemes kenyeret és a dugóhúzót (3,50 lej) meg a konzervnyitót (5,50 lej) tartod.Bicskát ugye, hoztál magaddal? Az legyen mindig a zsebedben, a buszbérlet (ha Kolozsváron vagy és kiváltottad a studcardodat, ingyen kapod) és az egyetemi város magyar-román-angol nyelven tudó térképével együtt.Ha úgy döntesz, hogy előadásra (közkeletű nevén kurzusra) mész: kell egy adag fehér A4-es papír, vagy a jó öreg kájet sztudenceszk (A4-es formátumú vonalas, vagy kockás füzet, a szüleidnek is bevált), mappa (vadállatokkal, versenyautókkal illusztrált példányok közül választhatsz tetszésednek megfelelően, a gyümölcsösöket hagyd figyelmen kívül, mert a gyomorkorgásod miatt nem tudsz majd koncentrálni).

A papírneműk árát is beszámolva eddig legalább 300 lejt költöttél, de ne addódj,


lesz ez még rosszabb is.

A neheze még csak most kezdődik. Szükséged lesz még: egy szerszámkészletre, rovarirtóra, füldugóra és fülhallgatóra, további élelmiszer-tartalékokra, magyar-román szótárra, könyvtári belépőre. És ahogy a Galaxisban stoppolók feltétlenül vigyenek magukkal törülközőt, úgy nálad is legyen mindig egy doboz algocalmin: mert rettenetes dolog a macskajaj, és soha nem lehet tudni, hol találja magát másnap reggel az ember.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS