2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Adjátok vissza az utcáinkat!

B. D. T. B. D. T. 2007. szeptember 20. 19:12, utolsó frissítés: 17:49

Köhögéstől fuldokolva óvakodsz át a zebrán, nem tudsz a járdán haladni a parkoló autóktól, amelyek még a kevés sétálóutcába is bepofátlankodnak? #b#[Európai Mobilitás Hete]#/b#
Ha szerencsés vagy, azon 99 romániai város valamelyikében élsz, ahol egy hétig valamennyire javulnak az állapotok, és a gyalogosoké, bicikliseké, görkorisoké és deszkásoké a nyilvános térnek egy fenntartott szegmense.Az idei mottó: Legyen az utca az embereké! Az alábbiakban a szeptember 16-22. között megszervezett Európai Mobilitás Hetén résztvevő romániai városok programajánlatából szemelgettünk.

Ne is keresd: Kolozsvár nincs köztük, de ha lejjebb görgetsz, bónuszként megnézheted,


hogyan sajátítják ki a gyalogosoknak fenntartott teret

a gépkocsikultusz kincses városában.

Arad

Legyen az utca az embereké címmel nyílt kerekasztal; felvilágosító és nevelési kampány a környezetszennyezés káros hatásairól, a több zöldövezet fontosságáról; tanulmányi kirándulás Arad legszennyezettebb negyedeiben; a szennyezettségi szint mérése (az értékeket szakértők véleményezik); szórólapozás, internetes és médiakampány; sportrendezvények. Szeptember 21-én lezárják a gépkocsiforgalmat az I.C.Brătianu utcában.

Nagybánya

Szeptember 18-20. között osztályfőnöki órák keretében az általános iskolások felvilágosítása a rendszeres testmozgás, sportolás fontosságáról, az egészséges életvitelről és a gépkocsihasználat okozta környezetszennyezésről; 21-22-én kiállítások szervezése; 23-án környezetvédelmi verseny gyerekeknek; 24-én fotó- és rajzverseny kihirdetése Biciklivel vagy gyalog Nagybányán keresztül címmel. Szeptember 22-én biciklis felvonulást rendeznek a város egyik forgalmas utcáján, a Mobilitás Hete alkalmából pedig arra buzdítják a közintézmények alkalmazottait, járjanak gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedési eszközzel dolgozni.

Brassó

"Vom participa la eveniment" - ígérik a szervezők, ám hogy mivel készültek, azt az Európai Mobilitás Hetének közös weboldalán nem osztották meg az érdeklődőkkel.

Bukarest

Biciklis felvonulás (időpont ismeretlen). Idén nem lesz olyan fővárosi utca, amelyet lezárnának a személygépkocsi-forgalom előtt.

Nagyvárad

Kerekasztal, szórólapozás, gyerekrajzverseny, bicikliverseny. Szeptember 22-én városkörút biciklikkel. Levegőszennyezés-mérés a belvárosban: a pénteki, átlagos forgalomban és szombaton, amikor kitiltják a gépkocsiforgalmat.

Sepsiszentgyörgy

Diákok bevonásával sportrendezvényeket szerveznek, időszakosan leállítják a forgalmat, összeszedik a szemetet a parkokból és zöldövezetekből; a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tíz munkatársa biciklitúrát tesz a Rétyi Nyírbe, hogy ellenőrizze a természetvédelmi terület állapotát.

Szeben

Roller-, görkorcsolya- és bicikliversenyek gyerekeknek; szeptember 22-én a főtérre tilos gépkocsival behajtani

Marosvásárhely
Cikkek közlése a helyi lapokban, helyi tévéműsorok, szórólapozás

Temesvár
Szórólapoznak, közvélemény-kutatást készítenek, ebbe a tevékenységbe középiskolásokat vonnak be; még nem tudják pontosan, hol, de a város egyik forgalmas pontján lezárják a gépkocsiforgalmat (egyeztetés folyamatban a közlekedésrendészettel) – ezt követően összehasonlítják a szennyezettség fokát kifejező, a forgalom leállítása előtt és után nyert mérési adatokat; a Mobilitás Hetén arra ösztönzik a közintézmények alkalmazottait, ne gépkocsival, hanem tömegközlekedési eszközökkel vagy biciklivel járjanak munkába.

Zilah
Nemcsak az Autómentes Napra, hanem két hónapon keresztül minden vasárnap lezárják a forgalmat a város főutcájának számító Mihai Viteazu sugárút egy szakaszán. A lezárt, 600 méter hosszú részen szabadon közlekedhetnek a biciklisek, gördeszkások stb.

Kolozsvár
Pillanatképek egy városról, ahol soha nem kelt fel az Autómentes Nap:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS