2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előállították a szórólapozásra indult EMI-seket

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 06. 18:11, utolsó frissítés: 17:16

#b#Előállított#/b# öt EMI-tagot a nagyszebeni rendőrség. Az aktivisták az ökumenikus nagygyűlésre igyekeztek. Elmondásuk szerint koholt vádakat tartalmazó jegyzőkönyvet íratott volna alá velük a hatóság.

Három rendőrautó tartóztatta fel a 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen szórólapozni készülő aktivistákat, az Erdélyi Magyar Ifjak jobboldali politikai szervezet tagjait tegnap délelőtt Nagyszeben belvárosában.

A hatóságok elkérték személyi igazolványaikat, és a csoportot magyarázat nélkül bekísérték a megyei rendőrfőkapitányságra – áll a magyar református küldöttség nevében megfogalmazott nyilatkozatban, mely szerint "az ökumené jegyében zajló eseményre árnyékot vetett öt EMI-s fiatal őrizetbe vétele".

Az öt őrizetbe vett fiatal elmondta, hogy a kihallgatást végző tisztek különféle vétségeket próbáltak rájuk bizonyítani. A rendőrök azzal vádolták a bekísért aktivistákat, hogy illegális kereskedelmet folytatnak egyházi kiadványokkal, később meg azzal, hogy a gépkocsivezető illegális személyszállítást végez.

„Alig értünk be Nagyszebenbe, amikor egy rendőr kiállított bennünket a forgalomból. Rögtön elébünk és mögénk állt egy-egy rendőrautó. Néhány perc múlva pedig az oldalunknál is megjelent egy kocsi. Elkérték a mikrobusz vezetőjének iratait, majd a mieinket is.” A sértettek továbbá elmondták, a rendőrök nem okolták meg, hogy miért nem adják vissza irataikat, ehelyett bekísérték őket a rendőrörsre, ahol három órás kihallgatás következett.Az EMI közleménye szerint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megbízásából német és angol nyelvű, a kirakatökuméniára figyelmeztető, illetve az egyházkerület életét bemutató szórólapokat osztogattak volna a nagygyűlés résztvevőinek. Nagy Barna József, a nagyváradi EMI elnöke a Transindexnek elmondta, "a hatóságok valószínűleg


figyelték a püspökségen végbemenő tevékenységet",

hiszen miután Tőkés László királyhágómelléki református püspök bejelentette, bojkottálja a nagygyűlést, a hatóságok a médián keresztül üzentek neki: "a legkisebb rendbontást sem tolerálják az esemény lezajlása alatt". A nagyváradi EMI-elnök hozzátette, a begyűjtött adataik alapján a rendőrségnek könnyű volt kiszúrni a forgalomból a szervezet furgonját.

„Egyértelmű számunkra, hogy tudtak jövetelünkről. Az egész színjáték arról szólt, hogy megakadályozzák a szórólapok szétosztását a nagygyűlésen. Annak a szellemében jártak el, amit nagy nyilvánosság előtt, tévében, rádióban ki is jelentettek, hogy csírájában fojtják el Tőkés László minden megmozdulását a gyűlésen.” – áll a bekísért aktivisták megfogalmazta közleményben.


Az EMI partiumi szervezetének elnöke elmondta,

nemcsak velük bántak sértő módon: több alkalommal is tapasztalható volt, hogy a jelenlévő magyar szereplők hátrányos megkülönböztetésben részesülnek. Példaként említette, hogy felekezettől függetlenül, több magyar résztvevőnek nem oldották meg szállását.Ezt a Magyarországi Református Egyház szóvivője, Csoma Áron is megerősítette az Magyar Távirati Irodának: „A magyar delegáltak szállásával nem volt minden rendben, s az a tény, hogy a megnyitót követő ünnepi fogadásra egyetlen magyar református delegáltat sem hívtak meg, több mint véletlen – fogalmazott a szóvivő.

Az EMI tagjai azt nyilatkozták, nem tekintik lezártnak az ügyet, a hatóságokkal pedig megmagyaráztatják három órás fogvatartásuk okát, hiszen mozgásszabadságukban korlátozták őket – így fogalma az öt EMI-s fiatal.

A történet az europarlamenti jelöltlistáról szóló, nagyrészt sikertelennek bizonyult Tőkés-Markó egyeztetés után szervezett sajtótájékoztatón is felmerült. Markó Béla RMDSZ-elnök újságírói kérdésre elmondta, a szervezet is közbenjárt a fiatalok kiszabadításának érdekében.

A tájékoztatón Tőkés László püspök újfent hangsúlyozta, a hatóságok rosszindulatú magatartását a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium sportpályának ügye magyarázza, és felkérte a szövetségi elnököt, járjon közben az ingatlan visszaszolgáltatásáért.

A sportpálya évek óta vita tárgya a Tőkés László vezette Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK), mint a tanintézmény fenntartója, és a város ortodox egyházi illetékesei között. A Nagyszebenben végül szét nem szórt szórólapokon a sportpálya ügyével illusztrálta a KRE, hogy az egyházkerület álláspontja szerint Romániában csak látszat az egyházközi kiegyezés, az ökuménia.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS