2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki a góré a globális felmelegedés-piacon?

B. D. T. B. D. T. 2007. szeptember 06. 16:04, utolsó frissítés: 14:44

A reklámbizniszben is #b#egyre trendibb zöldnek lenni#/b#. Al Gore évi 100 millió dollárt költene felvilágosító-mozgósító médiakampányra, a kivitelezők a legnagyobb reklámügynökségek közül kerülnek ki.

Al Gore volt amerikai alelnök többéves, több százmillió dolláros felvilágosító multimédia kampányt indít a globális felmelegedés témájában. Az egész világra kiterjedő felvilágosító-mozgósító kampány lefolytatására négy vezető reklámügynökség – a Crispin Porter and Bogusky, a Bartle Bogle Hegarty, a Martin Agency és a Y and R – pályázik. A költségek várhatóan évente meghaladják majd a 100 millió dollárt.Elemzők szerint az a tény, hogy a vezető reklámcégek felvállalják a sok nagyvállalat működését nyilvánvalóan támadó környezetvédelmi hadjáratot, arra utal: a zöld gondolkodás egyre inkább teret nyer az üzleti világban – számol be az augusztus 27-én bejelentett kampány visszhangjairól az MTI. Egy anti-globfelm kampány
eddig tabunak számított a reklámpiacon.

Ám az üzleti élet nagymoguljai és vezető gyártói is rájöttek arra, hogy egy környezetbarát termék kifejlesztése – amilyen a Prius volt a Toyotának – igenis megemeli a brand reputációját. A Live Earth-koncertet is olyan multik támogatják, mint pl. a Microsoft, és a nagy reklámügynökségek, annak ellenére, hogy sok esetben olajérdekeltségű vállalatoktól függnek, nem intézhetik el egy kézlegyintéssel ezt az össztársadalmi támogatottságú, népszerű témát – kommentál az Advertising Age szaklap.

A multimédia kampány kivitelezője még nem ismert, szeptember folyamán dől el, melyik ügynökség kapja meg a feladatot. Bár a reklámpiactól távol áll a jótékonykodás, a híresztelések szerint az Alliance for Climate Protection – a volt amerikai alelnök tavaly létrehozott szervezete, amelynek keretén belül a projekt fut – leendő partnere


“jóval a piaci áron alul” hozza össze a kampányt a megbízónak.

A környezetvédő tevékenysége miatt idén Nobel-békedíjra jelölt Gore-t az amerikai közvélemény tekintélyes része szívesen látná az Egyesült Államok elnöki székében. A találgatások ellenére a volt alelnök eddig cáfolta, hogy indulni akarna a 2008-as elnökválasztáson. A volt amerikai alelnök az An Inconvenient Truth című filmjét milliók látták, de ő a szervezője a minden idők legnagyobb zenei eseményének számító Live Earth-koncertsorozatnak is. A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, hét kontinenesen tartott koncerteket kétmilliárd ember látta.

Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, romániai magyar környezetvédők hogyan értelmezik Al Gore akcióját.

1. Alakulóban van az olajlobbi ellen egy új front, a “negyedik hatalom” eszközeit kihasználva, és örülni kell neki?

2. Al Gore, eddigi sikerein felbuzdulva, tovább folytatja az alarmista retorikát, és voltaképpen politikai tőkét kovácsolgat?

3. Is-is, vagy valami egészen más.


Hajdu Zoltán környezetvédelmi tanácsadó, a marosvásárhelyi Focus Öko Központ vezetője:


Al Gore nem csinál mást, mint hogy a modern média eszközeivel propagálja azokat a tényeket és prognózisokat, amelyeket a tudósok és szakértők évek óta próbálnak ismertetni, vagyis azt, hogy a jelenlegi fejlődési trendek nem fenntarthatóak, nagy gondok vannak a környezetvédelem terén és súlyos következményekkel számolhatunk a nem is olyan távoli jövőben.

Ezek a tények ismertek, hiszen ezért rendezték például már 1992-ben a riói konferenciát, de a jelenlegi gazdasági és politikai berendezkedés úgy tűnik, alkalmatlan a radikális lépések megtételére.

Nagyon fontos, hogy az Egyesült Államok egyik vezető politikusa felismerte, változtatásokra van szükség és elég sajnálatos, hogy sokan nem azoknak a tényeknek a megcáfolásával vagy figyelembevételével foglalkoznak, amelyeket Al Gore bemutat, hanem azokat az okokat firtatják, amelyek Gore-t a kampány elindítására késztették. Veleményem szerint inkább a bemutatott tényekkel kellene foglalkozni, és nem azokkal az okokkal, amelyek Gore-t a kampány elindítására késztették.


Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke:

Nehezen lehetne egyértelmű választ mondani, szerintem az igazság valahol középen van. Al Gore tevékenysége által nagy reklámot kapott a környezetvédelem, látszólag igyekszik felvenni a harcot a klímaváltozással, azonban nehéz magát ezt a tevékenységeket innen a távolból megítélni. Az tény, hogy sok emberben elindít egy bizonyos mértékű érdeklődést a téma iránt, ennek eredményei azonban csak hosszútávon válhatnak kézzelfoghatóvá.

Ami idetartozik: a Kellemetlen igazság című film egyik kedvencem, többször is megnéztem. A közönség számára „fogyaszthatóan”, élvezhető stílusban van összeállítva a film. Van némi öndicséret –, –mi amerikaiak mindent megvalósíthatunk” -fílingje, de a humoros megjegyzések, képbevágások nagyon jó filmé varázsolják.

Ami a Live Earth koncertsorozatot illeti: elméletileg kétmilliárd ember látta, viszont nehéz megbecsülni, mennyinek maradt meg az esemény „üzenete”, nagyrészének biztos csak egy jó koncert emléke marad. Nehéz az ilyen kezdeményezések hatásfokát lemérni: a bevételt ugyan felajánlják civil szervezeteknek, de hogy kik, hogyan és milyen hatékonysággal költik el, arról nem nagyon létezik információ.

A mostani kezdeményezés magát a környezetvédelmet pozitívan érinti (ha nem is lehet a hatásfokát egyértelműen meghatározni), és örvendenünk kell neki. Az tény, hogy „klímaváltozás” zászlaja alatt Al Gore népszerűsége egyre nő és nincs kizárva, hogy ezt az ismertséget az elkövetkezőkben kamatoztatni fogja a politikában.

Szerintem számunkra – zöldeknek – nem lehet teljesen mellékes, hogy miként hat ki mindez Al Gore politikai pályájára, mert ha távlatokban gondolkodunk, egy esetleges Gore-elnökség esetén elméletileg a környezetvédelem jelentősége világszerte felértékelődne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS