2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soha nem látott gyorsasággal terjednek a fertőző betegségek

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. augusztus 25. 11:32, utolsó frissítés: 2007. augusztus 24. 17:37

Nagy az esélye annak, az AIDS-hez, SARS-hoz vagy #b#az Ebolához hasonló#/b#, emberek millióinak halálát okozható új betegség bukkan fel a következő években.

Világszerte gyorsabban alakulnak ki és terjednek el fertőző betegségek, és mind nehezebb gyógyírt találni ezekre a kórokra – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentésében.

Az ENSZ szakosított szervezete az augusztus 23-án közzétett dokumentumban rámutatott: nagy az esélye annak, hogy a szerzett immunhiányhoz (AIDS), az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) és a vérzéses lázhoz (Ebola) hasonló, emberek millióinak halálát okozható


új betegség bukkan fel a következő években.

1970 óta összesen 39 olyan fertőző betegség kórokozóját azonosították, amely egy generációval ezelőtt még ismeretlen volt. 2002 óta pedig a WHO szakértői több mint 1100 járványt jegyeztek fel.Manapság, amikor évente 2,1 milliárd utas utazik repülőgéppel, csak néhány óra kérdése, hogy a világ egyik pontján kirobbant járvány azonnali veszélyként jelentkezzen valahol máshol is.

A 20. század utolsó negyedében aggasztó jelenség volt tapasztalható: a korábban legyőzöttnek hitt trópusi és egyéb betegségek, mint a kolera, malária, sárgaláz vagy éppen


a vírusos agyhártyagyulladás újra előretörtek.

Nemcsak a járványok tartoznak azonban az új egészségügyi kockázatok közé, hanem a fertőzött élelmiszerek által előidézett betegségek, vegyi, biológiai vagy nukleáris balesetek, netán támadások, valamint a klímaváltozás. Az Egy biztonságosabb jövő című jelentésben Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója leszögezte, hogy tekintettel az egész bolygó sebezhetőségére, ezekkel a kockázatokkal szemben a biztonságot csak a világméretű szolidaritás révén lehet javítani.

>> A jelentés .pdf-ben itt letölthető >>Ahhoz, hogy a világ optimális biztonságát szavatolni lehessen, szükség van az ismeretekhez, a technológiákhoz és különböző anyagokhoz, köztük a vírusokhoz és biológiai mintákhoz való szabad hozzáféréshez. Nemzetközi segítséget kell nyújtani a szegényebb országok egészségügyi dolgozóinak, hogy azonosítani tudják és fel tudják tartóztatni az olyan betegségeket, mint az Ebola- és a Marburg-vírus által előidézett vérzéses láz.

A WHO figyelmeztetett arra is, hogy a fertőző betegségek ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket már komolyan veszélyezteti, illetve új betegségek megjelenését segíti elő a mikroorganizmusok evolúciója és az antibiotikumokkal szembeni ellenállás erősödése.

Utóbbi különösen súlyosan probléma a tuberkulózis rendkívül gyógyszerrezisztens formájának (XDR-TB) esetében, amely világszerte egyre jobban terjed. Mind gyakrabban fordul elő az is, hogy hasmenéses betegségek, kórházban szerzett fertőzések, malária, agyhártya-gyulladás, légúti fertőzések vagy a szexuális úton terjedő betegségek nem gyógyíthatóak a megszokott orvosságokkal a gyógyszerrezisztencia kialakulása miatt.

Bár a madárinfluenza emberre is veszélyes kórokozója, a H5N1 jelzésű vírus nem mutálódott, és nem alakult ki az emberről emberre terjedő válfaja, a következő, világméretű influenzajárványt valószínűleg a madárinfluenza-vírus egyik változata idézi elő, és akár 1,5 milliárd embert, a Föld populációjának egynegyedét sújthatja. A WHO szerint a kérdés csak az, hogy mikor tör ki egy ilyen járvány.
Forrás: BBC, MTI/AFP/Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS