2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Da Vinci-ló Debrecenben

Demeter Szilárd 2007. augusztus 06. 18:36, utolsó frissítés: 17:15

A MODEM központban eredeti alkotásokat és a reneszánsz mester tervrajzai alapján készült installációkat mutatnak be #b#augusztus 16-tól#/b#. Ha már úgyis itt van a közelben, ugorj át egy kis képzőművészeti élvre Debrecenbe!

Ríjunk egy kicsit a pusztába belé: képzőművészek panaszkodnak, hogy Nagyváradon nincs egy normális galéria (területre, megvilágításra, biztonságra stb. nézvést), ahová nagyobb kiállításokat lehetne hozni. A kisebb galériák ugyan kiszolgálnak adott rétegeket, de ez egy picit olyan,


mintha törzsi jelképek köré szerveznék a képzőművészeti életet.


A közönség kiéhezettebbje elment Budapestre Van Gogh-ot nézni, vagy, tegyük fel, útban Csíksomlyó felé benézett a Munkácsy-tárlatra, mindezektől függetlenül a (kortárs) képzőművészet ütőere, hogy képzavarosan fogalmazzunk, kissé elkerüli Váradot, piktorok hada enmagában pulzál (szobrászokról ne is beszéljünk).

A fentebbi összetett mondatból a legfontosabb szó a „kissé”: 2006 őszétől Debrecenben megnyitotta kapuit a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. A tegnapi sajtótájékoztatón Gulyás Gábor igazgató „szerény vidéki múzeum”-nak nevezte a létesítményt, igaz, ő a Tokiói Nemzeti Múzeumhoz mérte magukat.

Ahhoz képest a 4650 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület mintegy 3000 négyzetméter kiállítótérrel valóban nem a hét világcsoda egyike, de amolyan kisebb magyar csodaként azért elkönyvelhetjük. És, cáfolandó a megnyitását övező fanyalgó sajtóhangokat, abban különbözik a Stadler Stadiontól (hasonlóságok: mindkettő vidéken, vagyis nem Budapesten van, és mindkettő bazi nagy), hogy honlapján


nem lakodalmak rendezését lövi be célprojektként,

hanem, idézem: „A MODEM geopolitikai elhelyezkedésénél, méreteinél és építészeti adottságainál fogva kiválóan alkalmas arra, hogy a modern és kortárs nemzetközi művészeti élet egyik meghatározó közép-európai regionális központjának szerepét betöltse. Határozott és következetesen megvalósított stratégiájával, a szakmai és intellektuális kapacitások koncentrálásával képes rákapcsolódni a jelenleg létező nemzetközi intézményi hálóra, reprezentálni a térség művészetének legjelentősebb tendenciáit és nemzetközi művészeit, s ennek révén integrálni a regionális művészeti színteret a globális művészeti körforgásba.”

Megalapozóként adott a több mint 3500 darabos, a 20. századi magyar képzőművészetet átfogó Antal-Lusztig-gyűjtemény, és a fentebb vázolt stratégia részeként augusztus 16-tól látogathatóvá válik Az igazi Da Vinci című kiállítás.Debrecenbe hozzák Leonardo lovát.

Azt a lovat, amelynek megalkotását a művész élete főművének tekintette, aminek a terrakotta modelljét már korában a tökéletesség példájának tekintették; aminek a kiöntéséhez kétszázezer font bronzot hordtak össze, és amely bronzot az időközben kitört háború miatt ágyúöntéshez akarta felhasználni Sforza herceg, de abból se lett semmi. Gábor Áron viszont most bólinthat a Mester felé, ugyanis Debrecenben felépítik és kiállítják a több mint hét méter magas, Kolosszusnak nevezett lófigurát, igaz, talján mesterek és üveggyapotból, de, mint Gulyás Gábor jelezte, magyar ötlet alapján.

Ugyanis a kiállítás eredetileg a firenzei Uffizi-képtárban nyílt meg 2006-ban „La mente di Leonardo” (Leonardo elméje) címmel, onnan Tokióba vitték 2007 tavaszán, innen érkezett a debreceni MODEM-be.


És most a japánok enyhén dühösek,

mert nekik nem jutott eszükbe a sok egyéb méretarányos modell mellett a ló elkészíttetése, pedig pénzük lett volna rá (az 1.200.000 euró Olaszországban átlagos, Japánban viszont olcsónak számít egy ilyen anyagért, mondta el Gulyás, hozzátéve, hogy az olaszok egy része határozottan örült a magyar „újításnak”, legalább a japánok is láthatják, hogy a pénz nem minden).

Mert erről szól ez a kiállítás: eredeti Leonardo da Vinci-alkotásokat és a reneszánsz mester tervrajzai alapján készült installációkat mutatnak be, mégpedig azon koncepció mentén, amellyel – merész elméleti szintézisek és újító kísérletek segítségével – Leonardo igyekezett egymásba integrálni azokat a törvényeket, amelyek az ember és a természet csodálatos működését szabályozzák.

A fentebbi bekezdést a sajtótájékoztatón szórt anyagból kollázsoltam össze, mert, amint Leonardo is mondta, „Rosszul teszed, ha dicsérsz olyan dolgot, amit nem értesz igazán, de még rosszabbul azt, hogyha szidod.” Érteni pedig akkor fogom „igazán”, szintén a Mester útmutatását követve, amint megtapasztalom.


Nagyváradról Debrecenbe két úton lehet eljutni.

Egyik a „hivatalos”, E60-as, a másikat mindközönségesen kerülőútnak szoktuk nevezni. Részemről legtöbbször az utóbbit preferálom, egyrészt, mert kevesebb a sebességkorlátozó tábla és több a kanyar, másrészt, mert annak dacára, hogy a város előtt visszacsatlakozik a főútra, az embernek van egy „hátsó kapus” érzése, „bejárat csak ismerősöknek”-feeling.

És fontos számomra ez a kiskapuzás, ekképp bontogatom a politikusok által oly sűrűn emlegetett „mentális határt”. Aminek a végén nem a nagy magyar összeborulást akarom megérni, hanem azt a természetes állapotot, hogy átugrom Debrecenbe egy kis képzőművészeti élvre a MODEM-be.

Ha már itt van.

Jegyek már kaphatóak a helyszínen, a MODEM jegypénztárában (hétfő kivételével 10 és 18 óra között, csütörtökönként 16 és 24 óra között), valamint a Jegymester Kft. webáruházában, a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában. Romániából az internetes jegyvásárlást ajánlják, az elővételi jegyeket meghatározott idősávra lehet megváltani. A jeggyel a meghatározott idősáv kezdetétől annak végéig lehet belépni. Ha bármilyen okból nem tud elmenni a kiállításra a megadott időpontban, lehetőség van más időpont választására jegycserével.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS