2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tippek kezdő fatolvajoknak

P. E. É. 2007. július 25. 21:57, utolsó frissítés: 17:03

Felejtsd el a fejszét, a druzsbáról és más szexi láncfűrészmárkákról is tegyél le. Képezd ki magad erdésznek, vállalkozónak vagy polgármesternek, csak így lehetsz igazi maffiózó.

Becsek-Garda Dezső tusványosi előadásából leszűrtük, hogyan érhetjük el, hogy legyen saját kis magyar oázisunk a hargitai miniszaharában és emellett rengeteg pénzünk, hogy öröknyarunkból időnként elutazhassunk távoli egzotikus vidékek síparadicsomaiba. Tíz tipp a meggazdagodásra a Székelyföldön.

Első tipp: Ha sejtésed van arról, mit neveznek zöld aranynak, akkor máris van némi alaptudásod. De ez korántsem elég. Keresd meg a falopás nagymestereit, akik az 1995-1998-as hatalmas széldöntésekkor egy icipici csalással váltak maffiózóvá, megoldották minden gond nélkül, hogy 4 millió köbméter széldöntött fa helyett 1,6 milliót jelentsenek be. Szerinted mi lett a többiből? Hidd el, nem bogárvész...Második tipp: Tereld el a környezetvédők figyelmét himihumi verespataki aranybányás ügyekkel. Meglátod, ráharapnak a témára, és téged hagynak nyugodtan dolgozni.

Harmadik tipp: Verekedj ki magadnak befolyásos pozíciókat, vacsorázz a mezőgazdasági miniszterrel, vigyázz, nehogy a hatalom beleköpködjön a levesedbe.

Negyedik tipp: Dolgozz az állami erdészetnél. Ők benne vannak a tulajdonvisszaszolgáltatási bizottságban. Ne engedd, hogy a "becsületes" magánerdészek túljárjanak az eszeden.Ötödik tipp: Jegyezd meg jól: az igazi tulajdonos te vagy, nem pedig az örökös. Ezek ellentétes értelmű szavak, olyan, mint az én és az ők, csupán néhány személy és szám különbözteti meg őket egymástól. A személy te vagy, a szám pedig a sok. Ha még mindig nem érthető: neked sok.

Hatodik tipp: Hamisítani hasznos. Ha elérted, hogy befolyásos funkcióba kerülj, akkor átlátod a tulajdonügyeket. Keresd meg, kik azok az elhunytak, akiknek a nevén jó sok erdő van és nincs örökösük. Ekkor készíts egy örökbefogadási szerződést, amelyből kiderül, hogy tulajdonképpen te vagy a jogos tulajdonos.

Hetedik tipp: Ápold a rokoni kapcsolatokat. Utazz el távolba szakadt atyádfiaihoz, és mondd el nekik, mennyi veszteséggel jár számukra fenntartani az erdőjüket. Rengeteg adót kell fizetni rá, az erdész sem dolgozik ingyen. Szívest örömest lemondanak róla a te javadra, és még elkötelezettnek is érzik magukat.

Nyolcadik tipp: csakis eltökélteknek. Ha semmiképp sem jön össze a dolog, névtelenül hozd a tulajdonos tudomására, hogy el fogják lopni a fáját. De te szívességből hajlandó vagy még ma kitermelni és fizetsz is egy kis pénzt érte. Neki is meglesz a napi pálinkára valója, te meg hatalmasat kaszálsz az üzleten.Kilencedik tipp: légy közel a tűzhöz, igyekezz befolyásolni a törvényhozást. Mielőtt visszaadnák a fát a tulajdonosának, termeltesd ki. Erre több módszer van: az erdőtisztítás a legjobb. Magukkal a tulajdonosokkal tisztíttathatod ki az erdőjüket, teljesen és ingyen. Ők sem maradnak üres kézzel: nekik maradhat a csutak és a fűrészpor, azzal is lehet tüzelni, gazdaságosabb és környezetkímélő is. Minden magyar képviselő és szenátor melletted van, ne felejtsd el. Kivéve Verestóyt, ő bútorgyártásban utazik, nem fakitermelésben, hiszen ő az egyedüli, aki a tulajdonosokkal, és nem veled tart. És ugye manapság a fafeldolgozásnak semmi köze a fához.

Tizedik tipp: ha moldvai vagy és pereskedésre kerül a dolog, magyarázd el a fafejű székelyeknek, hogy már Bogdan Vodă is ebben az erdőben vadászta a bölényt. Különben is, amíg ők nem adják vissza a te erdődet, tőled se várják el ugyanezt. Semmiképp se köss kompromisszumot, ne tárgyalj velük. A tárgyalást hagyd az igazságszolgáltatásra, az ügyvédek és a bírók jobban tudják a történelmet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS