2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Épül a tábor: "a fesztiváljelleg a Félsziget erőssége"

K. B. I. 2007. július 23. 15:23, utolsó frissítés: 14:00

Bungie-jumpingot, zöld programokat, élő online közvetítést és tágabb teret ígérnek a fesztivál szervezői. Becslésük szerint #b#60 ezer résztvevője#/b# lesz a rendezvénynek.

Egyelőre félig felállított sátrak, pavilonok, felszámolt kerítések, kiterjesztett nagyszínpad, lézengő személyzet, egy-egy kereskedelmi egység vezetője terepszemlén a 40 fokos hőségben, és úttörőként a MIÉRT-sátor, ahol a Félsziget sajtótájékoztató is zajlott – így néz ki a Félsziget fesztiválnak két nap múlva otthont adó marosvásárhelyi Weekend-telep.„Romániában a legnagyobb méretű rendezvény, amely nem egyszerűen koncertekről szól, hiszen ilyen több is létezik országszerte, hanem számos más kulturális programot nyújt” – indította tájékoztatóját Szepessy Szabolcs a Félszigetet szervező társaság menedzsere.
A megközelítőleg 700 ezer eurós költségvetésből


létrejövő idei, ötödik Félsziget számos újítást tartalmaz, így lesz bungie-jumping, zöld programok, amiket kiemelt fontossággal kezelnek a szervezők. A természetbarát viselkedés népszerűsítéséért a rendezvény idén „Zöld-Félsziget” név alatt fut – számolt be Borboly Csaba a Miért társelnöke, a fesztivál társszervezője.

Többek között a környezetvédelmi lehetőségek és természetszennyezés megelőzéséről való tájékoztatás okán, a rendezvényen végig ott lesz Korodi Attila környezetvédelmi miniszter – hívta fel a figyelmet Borboly. Ennek ellenére ezt a rendezvényt kár lenne átpolitizálni, azt szeretnék ha alapvetően politikamentes maradna és ugyanúgy helyet biztosítana magyar és más nemzetiségű fiataloknak is – részletezte a Miért-társelnök a Transindex kérdésére.

"Kihívás a fesztivál szervezői számára, hogy itthon tartsák a fiatalokat, hogy ne máshol, valamelyik környező országban keressenek szórakozási lehetőséget, éppen ezért ki kell elégíteni az évről-évre növekvő igényeket" – ecsetelte a Hargita megyei tanács alelnöke.

Idén a négy színpad közül a nagyszínpadot kiszélesítik, többek között azért, hogy megduplázzák a tavalyi évhez képest a rendezvény résztvevőinek számát. Összesen mintegy 60 ezer résztvevőre számítanak a fesztivál időtartama alatt – 45-50 ezer résztvevőre vasárnap az LGT zárókoncertjén – fejtette ki Szepessy Szabolcs. Beszámolója alapján 100 zenekar lép fel, naponta legalább egy nemzetközi sztárvendég lesz, emellett 25 külföldi és itteni dj-t sikerült elhozni."Mindeddig 4000 hetijegyet adtunk el"

– reméljük, hogy az idei fesztivál, akárcsak a tavalyi, nyereséges lesz – tájékoztatott a fesztivál menedzsment-igazgatója.A Félsziget erőssége éppen fesztivál jellegében áll – vélte a főszervező – ebben különbözik a bukaresti egyszerű koncertsorozatokat felvonultató rendezvényektől, mint a bukaresti Coke Live vagy a B'estival, ahol hiányoztak a közönség számára megfelelően kialakított helyek.

A Félsziget nemcsak ezt a hiányt pótolja – a főszervező véleménye szerint – 2400 négyzetméter összsátor-felületével, hanem a kulturális programokkal is. Bukarestben valószínűleg könnyebb ilyen méretű koncertsorozatot rendezni, marosvásárhelyiként azonban büszke vagyok, hogy éppen itt kerül megrendezésre a Félsziget – fejtette ki Szepessy.

Holnap, július 24-én 17 órától engedik be a Félsziget területére a sátorozókat. Bár a színpadok a tájékoztató idején még nem voltak felhúzva, a szervezők közölték, a fesztivál területe pavilonokkal, szemetesládákkal, és több mint 130 öko-vécével készen áll a résztvevők befogadására.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS