2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem hisznek az alternatív oktatásban Kolozsváron

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2007. július 13. 16:25, utolsó frissítés: 15:12

Két kilencedikes osztályt indítana a kolozsvári Waldorf-iskola. A szülők szkeptikusak, a gyerek pedig egyre kevesebb.

Két kilencedik, egy magyar, illetve egy román tannyelvű osztályt indít idén ősszel a kolozsvári Waldorf Líceum. Kedden jár le a határidő, azonban a diákok nem jelentkeznek. Gólyákat bárhonnan várnak az állami közoktatás egyetlen alternatív tanulási lehetőségét nyújtó Waldorf Líceumba, ahol magyar nyelven is folyik az oktatás. Sebestyén Mártával, az intézmény igazgatónőjével beszélgettünk azokról a gondokról, amelyekkel az általa vezetett intézet szembesül.

- Milyen tényezők veszélyeztetik a Waldorf iskola két kilencedikes líceumi osztályának beindulását?

Sebestyén Márta: Elsősorban az óriási demográfiai csökkenés, amellyel minden iskolának szembe kell néznie, mind román, mint magyar berkekben, Kolozsváron. Továbbá a közvélemény tévesen ítéli meg az intézményt, sokan úgy gondolják, hogy kisegítő iskoláról van szó, ezzel szemben diákjaik nincsenek hátrányos helyzetben a hagyományos oktatási módszer szerint tanuló diákokkal szemben: mind az érettségin, mind a különböző tantárgyversenyeken megállják helyüket, sőt könnyebben megbirkóznak az adódó feladatokkal.


- Miben különbözik a Waldorf-iskolában folyó tanítás a hagyományos oktatástól?

- Stresszmentes oktatásban lehet részük a diákoknak, sokkal nyíltabb és közvetlenebb a tanár-diák viszony, a tanárnak irányadó szerepe van, tulajdonképpen segít a diáknak kiteljesedni, nem ő az egyedüli információ-forrás. Ebben a tanévben egy nagy általános képzésen vett részt az iskola összes tanára. Minden tanárunk folyamatosan továbbképzésekre jár külföldre: Németországba, Magyarországra, Franciaországba.

Egyedi leadási módszert sajátítanak el, a tananyag és a leadási módszer sokkal gyerekbarátabb, mint a hagyományos. Modulokban tanítunk, így nem kell a diáknak a következő napra hat vagy hét különböző tantárgyból készülnie. Van egy főoktatás, amely megszakítás nélkül reggel nyolctól háromnegyed tízig tart, ezzel a módszerrel a diákok leterhelése megelőzhető.

Három vagy négy hét alatt a hagyományos iskolákban egy teljes tanévre, heti egy órára betáblázott tantárgyat tanítunk meg. Így a diákok sokkal jobban elmélyülhetnek az olyan tantárgyakban, mint például a történelem vagy a biológia. Nem fragmentálódik az anyag azáltal, hogy minden héten egy picit tanulnak belőle, hanem sikerül nekik a tantárgyat egészként átlátniuk.
- Tanítás utáni tevékenységeket is szerveznek a diákoknak?

- Az oktatási módszer a diákok képességeinek fejlesztésére koncentrál, hisz nem elég a tananyagot leadni, a gyerekek személyiségét, kézügyességét is fejleszteni kell. Nemrégiben reneszánsz-fesztiválra nyertünk meg egy pályázatot, emellett minden hónapban tematikus kirándulásokat szervezünk. Táborokon, délutáni foglalkozásokon vehetnek részt, műhelyórán fát faraghatnak, kézimunka órán nemezelhetnek a diákok.

- A főtanfelügyelőség tavaly nem akarta jóváhagyni a kilencedik osztály indulását. Mivel indokolta döntését?

- Azért nem hagyták jóvá, mert egy nyolcadik osztályunk volt, így két kilencedik osztály indítása a főtanfelügyelőség szerint nem indokolt. Felmérésük szerint nincs szükség és igény a mi iskolánkra Kolozsváron, noha jelenleg is 140 diák tanul nálunk. Idén két, huszonnyolc helyes kilencedik osztályt szeretnénk indítani. Egy osztály tizenöt diákkal is elindulhat.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS