2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Röhögő macska hejtelen írnak

P. E. É. 2007. június 25. 11:40, utolsó frissítés: 2007. június 22. 17:03

Újabb amerikai mánia: vad cicamicák tört angolsággal beszélnek hozzád az interneten. Valami randi Caturday? Igen, de csakis #b#Lolcat#/b#tesben.
Macskás képek áradata a neten, a házikedvenc-bolond amerikaiak megtalálták a módját, hogyan kényeztessenek másokat saját állatkájuk viccesnek titulált fotóival. Ami biztosan kiderült: a macskák álma - gazdáik szerint - a sajtburger. A legtöbb képen ugyanis "cheezburgerre" vágynak az élő egérfogók.

A cicák legemberibb tulajdonsága, hogy fotósaik szerint beszélnek: még csak tört angolul tudnak, de azt nagyon jól. LOLcatnek nevezik őket, ami a lough it out loud angol kifejezésből származik, jelentése: röhögd ki hangosan.

A lolcat tulajdonképpen egy különleges makrókép (felirattal ellátott fotó), amely legtöbbször macskát ábrázol néha humoros, néha kevésbé humoros pózokban, amint éppen valami huncutságot mond. A feliratok fő jellemzője, hogy nagyon helytelenek, a kiejtés szerinti írásmódra hajaznak, ami nem tartozik éppen az angol nyelv erényei közé.


A lolkultúra elődei a leetspeak és a cukiságőrület. A leetspeak, vagy l337speak a hackerek és a számítógépbuzik által kialakított saját nyelv. Számokban és jelekben beszélnek, azaz a betűket néha grafikusan hasonló jelekkel helyettesítik be, így lesz a cica [1[4, a cheesburger pedig cheezburger, az s ugyanis gyakran kiejtés szerint z-vé alakul (warez, skillz, iz, haz, rulez stb.), majd a hasonlóság alapján az unatkozó "teh"-szakik átalakítják 2-vé (pl. ware2, skill2 stb.) A cukiságőrület a kisbabákra emlékeztető külső jegyek felvételében, a kisállatok iránti túlzott rajongásban nyilvánul meg. E kettőnek az ötvözete és a photoshop-kultúra fejlődése hozta létre a lolmacskák jelenséget.Cicanyelv - meg téged kóstolni akar


Kezdetben csak emailben, aztán fórumokon is, és mostmár képmegosztó oldalakon láthatjuk a cicákat, főleg Caturdays (saturdays, azaz szombatonként). Anil Dash ősblogger és webtech szakértő szerint akár meg is lehetne alkotni a lolcat nyelvtanát, annyira következetesen helytelenül zagyválnak a cicusok. A cheezburger, az I can has (kaphat én a hozzávetőleges fordítása), I are (Én vagyunk stb.) a leggyakoribb formulák. Már különféle dialektusok is kialakulóban vannak.Többnyire következetesen ugyanazokkal a helyesírási hibákkal írnak, ugyanolyan kezdetleges a szókincs és a képi formai elemek is visszatérnek. Nem is igazi lolcat egy kép, ha nincs Impact, Ariel Black vagy valamilyen Sans Serif betűtípussal feliratozva. Legtöbbször fehér színű, feketével kontűrözött betűkkel írnak.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS