2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyaroknál is boldogtalanabbak a románok és a bolgárok

2007. június 22. 11:03, utolsó frissítés: 2007. június 21. 19:34

A régi tagállamok lakói bíznak a nyugdíjrendszerben és elégedettek, az újak kevésbé: összesítve #b#tízből nyolc európai boldog.#/b# De hol él a világ legboldogabb embere?

Az Európai Unió polgárainak 85%-a tartja boldognak magát, a boldogtalanok aránya átlagban mindössze 14%, de nagy eltérések vannak a nemrég csatlakozott országok és a régi tagállamok között – derül ki a TNS által az Európai Bizottság számára végzett legfrissebb Eurobarométer-kutatásból.

A tizenöt régebbi tagállamban boldogabbak az emberek, mint a nemrég csatlakozott országokban. “Nagyon boldognak” tartja magát a dánok 49%-a, az írek 46%-a, a hollandok 43%-a (a boldogságra vonatkozó kérdés válaszlehetőségei között a nagyon boldog és az elég boldog opciók alkotják a pozitív, igenlő választ adók arányát).

A romániai megkérdezetteknek ezzel szemben csupán 9%-a minősítette magát nagyon boldog embernek (“elég boldog” 51%), a bolgárok még ennél is egy százalékponttal kevesebben.A bolgárok egyébként az Unió legboldogtalanabbjai: összesen 39%-uk adott igenlő választ a kérdésre. A lista utolsó előtti helyein álló magyaroknak 68%, a romániai megkérdezetteknek 60%-a tartja magát boldognak.

Az életminőséggel és -színvonallal a leginkább az észak-európai országok polgárai, a legkevésbé a bolgárok elégedettek (kevesebb mint felük adott pozitív választ az erre vonatkozó kérdésre).

A nyugdíjrendszer miatt legkevésbé Németországban (25%), Magyarországon (29%), Lengyelországban (31%) és Franciaországban (32%) aggódnak.A biztonságérzete a hollandoknak (88%), dánoknak (85%) és svédeknek (83%) a legnagyobb, a bolgárok (45%) és litvánok (46%) érzik magukat a legkevésbé biztonságban (a kérdés a közbiztonságra vonatkozott sötétedés után, közterületen).

Marita Carballo, a TNS Polling & Social vezérigazgatója szerint általánosságban nézve kijelenthető, hogy 10 európaiból nyolc boldog és elégedett életkörülményeivel. Az elégedettség alacsony szintű azonban, ami a munkaerőpiaci lehetőségeket és a nyugdíjrendszert illeti, amely a szakértő szerint a jóléti rendszer deficitjét mutatja az európaiak elvárásaihoz képest.

Forrás: tns-global.com
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS