2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem adják alább: Tusványos az erdélyi Woodstock

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2007. május 24. 20:02, utolsó frissítés: 19:01

Miért nevezik bálványosinak a szabadegyetemet, ha Tusnádfürdőn lesz: ezt is elmagyarázták a szervezők, de Gál Kingán és Orbán Viktoron kívül nagyágyúkat még nem tudtak mondani.

Még sokat fogjuk hallani azt a megállapítást és különböző vonzatait, hogy idén nagykorú lett a Bálványosi Szabadegyetem. Már csak azért is, mert ebből mindenféle jól hangzó következtetéseket lehet levonni: pl. hogy az első, 1990-ben (akkor még valóban Bálványoson) szervezett diáktáborban megfogant gyerekek már maguk is felelős személyekként, akár szervezőkként vehetnek részt a 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron.

Ilyés Szabolcs, azaz Forest ezt persze főképp azért mondta, hogy a szervezők sajtótájékoztatóján, a kolozsvári Bulgakov kávéház tetőterében kókadozó újságírókat felrázza és szóval tartsa, amíg a már évek óta hagyományosan késéssel érkező Németh Zsolt is berobog az eseményre.


De kezdjük az elejétől.

Bálványos 1990 óta a párbeszéd szigete, és ma is az; a szervezők toleranciát és a pragmatizmust ötvöző szemlélete sikeresen emelte át a mindenkori politikai szereplők tabutémáit a köztudatba, és alakított ki párbeszédet a szembenálló felek között ezen a fórumon – értékelte a tábor 18 éves történelmét Szilágyi Zsolt. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alenöke, aki őstáborozóként és -szervezőként, a Partitipatio Alapítvány elnöki minőségében szólalt fel a sajtótájékoztatón.

Ezek a témák újra és újra visszatérnek, bár azóta néhány dolgot sikerült megvalósítani. A Budapest-Bukarest autópálya nem tartozik ezek közé, és többek közt emiatt késik most a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke – sommázott Szilágyi.Ezután Derzsi László főszervező vette át a szót, aki a tábor programjáról tájékoztatta a résztvevőket. Idén kiemelt fontosságot kapnak az inkább külpolitikai, európai jelentőségű témák: a koszovói rendezés a nyugat-balkáni stabilitás tükrében, regionalizmus és EU-s fejlesztések, energiapolitikai kérdések Kápát-medencei vonatkozásai.

Az erdélyi vonatkozású témák esetében az autonómiatörekvések, az erdélyi magyar pluralizmus kérdése (különös tekintettel az EP-választásokra), valamint a turizmus lesz reflektorfényben – mondta el a főszervező.


>>A programról részletesebben lásd előző beszámolónkat: 18. Tusványos: nagykorúság nem komolyság >>Erős Európa, erős közösségek a mottója az idei tábornak: hiszen idéntől nemcsak a generációk, hanem az európaiak tábora is Tusványos. Első alkalommal szervezi az eseményt két uniós tagállam – hívta fel a figyelmet Szilágyi . Az unió is átalakulóban van, a két országban pedig még mindig nem oldódott meg a demokratikus dilemma,


Magyarországon és Romániában is demokráciadeficit van,

amelynek felszámolásában az uniós normák figyelembevétele segíthet – jelentette ki. És Európa csak akkor lesz erős, ha erős közösségek alkotják – fejtegette Szilágyi, majd türelmesen elmagyarázta egy román újságírónak, miért nevezik bálványosinak a szabadegyetemet, ha Tusnádfürdőn szervezik, hol van Bálványosfürdő, miért kellett elköltöznie onnan (szerk. megj.: helyszűke miatt) hat év után a rendezvénynek, és mi az etimológiája a Tusványos szónak.Németh Zsolt érkezésekor már rutinosan nyúlt az autópályás érvhez, majd hozzátette: többezer magyar rendszámú autó igyekszik most át a határon, a csíksomlyói búcsúra, és nagy a forgalom. Majd azonnal hozzákezdett a mottómagyarázat kibővítéséhez: az erős Európa Romániának és Magyarországnak is érdeke, ám az Unió válságban van, különösen amióta megbukott az európai alkotmányról szóló francia és holland referendum.

Hozzá kell járulnunk, hogy az integrálás folytatódjék, és ne akkor álljon le ez a folyamat, amikor mi is beléptünk a közösségbe. Éppen ezért kap az idei táborban különleges hangsúlyt az európai energiapolitika, valamint Koszovó: hiszen ha Európa nem képes e kihívásokra választ találni, akkor nagyon komoly krízissel kell szembenéznie – szögezte le a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Romániának és Mgyarországnak belpolitikai értelemben is szüksége van az erős Európai Unióra. “Nem kell magyaráznom, hogy ebben a pillanatban Románia nem a politikai stabilitás mintaképe” - fejtegette Németh az újságírók csendes, de helyeslő derültsége közepette. Ám


Magyarországon belpolitikai, szociális és gazdasági krízis van,

és az Unió segítségére szorul Romániával együtt, hogy a szociális piacgazdaság kiépítésével a két országban a rendszerváltás kiteljesedjék – mondta. Először fordul elő, hogy a magyar gazdasági szakembereknek érdemes lenne megfontolniuk, mit mondanak a román szakemberek, mert jelen pillanatban Romániának jobb kilátásai vannak e téren, mint Magyarországnak – sommázott Németh.

Az újságírók főképp a meghívottak személyére voltak kíváncsiak, ám, mivel a meghívottak közül nem mindenki jelzett vissza, a szervezők csak néhány nevet mondtak, azt is feltételes módban. Annyit tudni, hogy részt vesznek EP-képviselők, többek között a fideszes Gál Kinga, de a régebbi tagállamokból is lesznek meghívottak. Nem marad el Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati előadása sem.

A szervezők remélik, eljön az RMDSZ csúcsvezetése is, illetve arra törekedtek, hogy minden témában a legmagasabb szinten illetékes személyeket hívjanak meg előadónak. Az idei Tőkés-Markó vita lehetőségét felvetve Németh Zsolt közölte, lassan kijelenthetjük, ha nem lenne Tusványos, nem lenne párbeszéd sem.


“Băsescu elnök ott lesz?”

“Nem tudjuk” - hangzott a sokat sejtető válasz. Ami valószínűbb, hogy Tusványos idén is kiérdemli az erdélyi Woodstock nevet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS