2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeretik az iskolát és hallgatnak szüleikre a fiatalok

S. Z. 2007. május 22. 12:04, utolsó frissítés: 11:22

Vállalkozásról álmodnak a romániai 16-24 évesek, derül ki Leo Burnett reklámcég felméréséből. A többség #b#nem bízik#/b# a társadalomban és #b#szorgosan vásárol kütyüket#/b#.

A városi fiatalok alig 18 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem ért a számítógépekhez és úgy általában a technológiához, szinte kétharmaduk saját vállalkozásba kezdene; a megkérdezettek közel negyede a poligámiát pártolja a hagyományos párkapcsolatok ellenében. A hazai fiatalok kétharmadát nem érdekli, mit mondanak mások róluk.

Mindez a Leo Burnett reklámügynökség reprezentatív mintán végzett felméréséből derül ki, mely során 471 16-24 éves, romániai nagyvárosokban élő fiatalt faggattak életmódjukról, illetve fogyasztási szokásaikról.


Az iskolával elégedettek

Bár a fiatalok hagyományosan kritikusan viszonyulnak a különféle intézményekhez, kiderült, hogy 65 százalékuk elégedett azzal a tudással, amit az iskolákban nyújtanak nekik. Sőt, a hazai iskolákat jobban értékelik, mint a külföldieket – igaz, harmaduk elengedhetetlennek tartja a különórákat a vizsgákon való sikeres szereplés érdekében.

A fiatalok többsége (59 százalék) szkeptikus, ami egy esetleges romániai karriert illet – ugyanakkor elvárják az előléptetést (99 százalék), illetve a jó fizetést (96 százalék). Kisebb arányban fizetés nélkül is dolgoznának, ha a munkakört szeretik.


A kütyük fontosak, de nem vásárolnak esztelenül

Ami a technológiához való viszonyulást illeti, többségük (86%) azt vallja, hogy gyorsan megtanul bánni bármilyen kütyüvel. A mobiltelefon 74, a számítógép 69 százalékuk számára elengedhetetlen eszköz. Fontos még, hogy a kütyük beszerzése előtt tájékozódnak: interneten böngésznek, barátaiktól kérdezősködnek illetve szakújságokat lapozgatnak.

A fiatalok kétharmada naponta e-mailezik, 81 százalék tájékoztató-, 49 pedig játék- és szórakoztató jellegű oldalakat böngész. Saját internetes tartalmat viszonylag kevesen (34 százalék) gyártanak. Viszont túlnyomó többségük (90 százalék) csettel és sokuknak (45 százalék) vannak olyan online barátai, akikkel sosem találkoztak élőben.

A nagy többség stabil, csendes életre vágyik, és kétharmaduk vallotta be, hogy nem szereti kimutatni az érzelmeit. Háromnegyedük szerint nem lehet bízni a társadalomban, viszont van egy kis, bizalmas baráti körük, akikre úgy gondolják, számíthatnak.


Az atyai jótanács fontosabb a barátok véleményénél

A szülők szava többet számít (79 százalék) mint a barátoké (62 százalék). Általában úgy tartják, hogy a sikerhez tanulás, intelligencia, lehetőség és munkabírás szükséges; csak 41 százalék gondolja azt, hogy megvesztegetéssel sikert lehet elérni.

Túlnyomó többségük a nagyon intelligens, boldog családban élő embereket tartja példaképnek; többségük az akadémiai karriert is követendő példának tartja, a sztárokat alig harmaduk csodálja.

Ami a szexet illeti, többségük (82 százalék) most akar kísérletezni, míg fiatal és nem nehezedik rá különösebb felelősség; a megkérdezettek közel egynegyede hajlandó több, párhuzamos kapcsolatba is belemenni.


Szegényekkel barátkoznak, melegekkel kevésbé

44 százalékuk tudna elfogadni egy homoszexuálist barátjaként; szegényekkel, más vallásúakkal vagy cigányokkal szemben jóval toleránsabbak – 92, 93, valamint 69 százalékuk tudna barátkozni velük.56 százalék jobban értékeli a szabadidőt mint a pénzt; a megkérdezettek fele bulikon, illetve ruhaboltokban költi el a zsebpénzét, egy kisebb hányaduk (18 százalék) mobiltelefonokra és más hasonló kütyükre kuporgat.

88 százalékuk szeret barátokkal lógni a városban. Szabadidejük nagy részét számítógépezés és netezés tölti ki, 45 százalék sokat tévézik és csak egy kisebbség (27 százalék) olvas. Ha pedig zene, akkor a house a kedvenc, sokan hallgatnak még popzenét és hiphop-ot.

Többségük (64 százalék) anélkül szeretné élni az életét, hogy aggasztaná a jövő; kétharmaduk saját vállalkozásba fogna – igaz, csak 41 százalék számára világos, mit fog csinálni három év múlva. Viszont optimisták – 66 százalék szerint öt év múlva jobban fognak menni a dolgok, és túlnyomó többségük arra számít, hogy több pénzt fog keresni, mint szüleik.


A márkás cuccok fontosak, a reklámok idegesítőek

50 százalék számára fontosak a márkák, ugyanakkor ha egy márka idegesíti őket, váltanak. Általában idegesítik őket a reklámok; a megkérdezettek fele nem is emlékszik igazán a szpotokra, illetve bannerekre.

82 százalék szerint márkás ruhára van szükség a jó megjelenéshez, és többségük drága, de minőségi ruhát venne fel. Bár fontos a divat, a megkérdezettek 44 százaléka tartja azt, hogy saját öltözete klasszikus jellegű.

Közel háromnegyedük szereti a gyorséttermeket, 80 százalék szerint nehéz elkerülni az egészségtelen kajákat, 43 százalék pedig úgy tartja, nagyon sok pénzbe kerül egészségesen táplálkozni. A megkérdezettek fele sportol egészsége megőrzése érdekében.

>> Lőrincz Edina fotóblogja itt >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS