2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan pisilnek az űrhajósok?

szerk. 2007. május 12. 15:33, utolsó frissítés: 14:40

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés – ismerte el a NASA egyik szóvivője. #b#A felnőttpelenkától a modern WCS-ig.#/b#

Amire a gyerekek és az újságírók a leginkább kíváncsiak: hogyan működik a súlytalansági körülmények között az űrben a vécé, magyarán: hogyan pisilnek az űrhajósok?


Az űrvécék (WCS) működési elve


Az űrbudik “léghajtással” működnek, vagyis egy erős légáramlat erejét használják az ürülék eltüntetéséhez. Nyilván a vízöblítés eleve kizárt: nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy előre lássuk, mit történne a cseppekre bomló anyagokkal a spaciális toalettkabinban. A WCS (Waste Collection System) egyébként a legénységi kabin mellett egy roppant kis helyiségben található.

Az uniszex űrbudi kívülről a hagyományos vécékagylókhoz hasonlít, épp csak annyi különbséggel, hogy ha ráülsz, a lábszáradat és a combokat különböző hevederek rögzítik, hogy biztosan ülj a trónon, s még a legnagyobb erőlködés közepette se csúszkálhass ide-oda.

Az ülőkét eleve úgy tervezték, hogy az űrhajós feneke pontosan illeszkedjen rá, és megfelelően lezárja a rést (amely mindössze 10 cm átmérőjű). Itt percenként 850 liter levegő fújja lefele a szilárd végterméket, mert egyébként a súlytalanság miatt nem esne bele magától a vécé fenekén található zsákba. Ezután vákuum keletkezik, a zsák szája pedig lezárul.A férfiak (és a nők is, ha akarnak) ugyanakkor állva vizelhetnek, akár a Földön egy hagyományos vécében vagy sötét kapualjban. Erről egy tölcsérrel ellátott cső gondoskodik. Ezt egy forgócsapos tartószerkezettel hozzá lehet erősíteni a vécékagylóhoz is, ha az űrhajós mégis ülve szeretné elvégezni a dolgát.

A rendszer elkülönítve semlegesíti a szilárd és a folyékony végterméket. Utóbbi egyenesen a világűrbe kerül (állítólag nem semmi látvány, amint a feltelt konténereket időről időre kiöntik egyenesen az űrbe: "there is nothing as beautiful as a urine dump at sunset", idézi az ausztrál ABC rádió Great Moments in Science műsorának vezetője az egyik űrhajóst). Az előbbit préselik és kiszárítják, és mindaddig a fedélzeten tárolják, amíg az űrhajó vissza nem tér a Földre.

Az űrvécében az ürülék eltüntetésére használt levegőt újrahasznosítás előtt megszűrik, megtisztítják, a kellemetlen szagot és a baktériumokat semlegesítik.


Űrállomás: az űrben robban az ürülék

A Nemzetközi Űrállomáson az alapelv ugyanez, azzal a különbséggel, hogy a vizelet 20 literes konténerekbe ömlik, a konténereket pedig a Progressz utánpótlás-hajójába ömlesztik. Ezt a hajót kilölik az űrbe, ahol megsemmisítik (vagyis felrobbantják).

Az ürülék egy műanyag zsákba kerül, amely közvetlenül az ülőke alatt helyezkedik el a vécécsészében. Az üregben vákuumot hoznak létre, így az ürülék egyenesen a zsákba pottyan, ezután automatikusan lezáródik egy fedél, és a zsák mindenestől egy fémkonténerbe kerül. A következő látogató természetesen új zsákot kap. Ezektől a konténerektől is ugyanolyan módszerrel szabadulnak meg, mint az első esetben.


A felnőttpelenka mára már elavult

Az űrhajózás korának kezdetén egyébként még nem alkalmazták az űrvécéket; a legelső űrhajósok egész egyszerűen a ruhájukba vizeltek. A gyakorlat azonban nem kívánt baleseteket is okozott: egy ruhájába vizelt űrhajósnak a szívét vizsgálták, a melléhez kapcsolt elektródák a nedves ruhával érintkezve azonban szabályosan megbolondították a műszert.

Ezután kitalálták, hogy felnőttpelenkát adnak az űrhajósokra. A következő lépés már az volt, hogy az űrhajós ruhájába műanyag zsákot helyeztek, az illető pedig kénytelen volt az ujjait használni, hogy a széklete valóban a zsák fenekén landoljon.


Zuhanyzás? Felejtsd el!

Az űrfürdőszobában egyébként nem lehet zuhanyozni: az űrhajósok nedves szivaccsal mosakodnak, és olyan szappant használnak tisztálkodásra, amit nem kell leöblíteni. Minden egyes mosakodás után rengeteg törölközőt használnak a szárítkozásra.

A fogmosás egy speciális, lenyelhető fogkrémmel történik. A NASAdent néven forgalomba került terméket egyébként nemcsak űrhajósoknak ajánlják, hanem öreg, magatehetetlen betegeknek is. Természetesen a fogkrém sem habzik, akárcsak a szappan. Aki semmiképp nem tudja megszokni, hogy le kell nyelnie, vagy az otthonról hozott kedvenc márkáját akarja mindenképp használni, az egy mosdókesztyűbe köpheti a fogkrémet.

Forrás: BBC, space.about.com, abc.net.au

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS