2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-Tirol: a tolerancia helyszíne – még a sajtóban is?

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2007. május 07. 10:14, utolsó frissítés: 2007. május 04. 19:47

#b#Fúrjanak alagutat#/b# a német-olasz tranzit teherautó-forgalom elterelésére – a dél-tiroli Dolomiten kisebbségi újság javaslatát a többség is szimpátiával fogadta.
A kisebbségi sajtónak a többségi koncepciókra gyakorolt hatásáról Tony Ebnert, a dél-tiroli székhelyű Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesületének elnökét kérdeztük, a Kolozsváron megszervezett nemzetközi konferencia alkalmából.

Azok az információk, melyeket a kisebbségi sajtó közöl, általában a többséghez nem jutnak el, mivel nem értik a nyelvet. Ön szerint milyen módszerekkel lehet mégis elérni azt, hogy a többségi olvasóközönséghez eljussanak a kisebbségi kérdések, milyen módon képes a kisebbségi sajtó befolyásolni a többség gondolkodásmódját a kisebbségi problémákat illetően?

– Az európai kisebbségi újságok több mint 6 millió olvasóval rendelkeznek. Sok kisebbségi lapot a hivatalos nyelven adnak ki. Például a dél-tiroli Dolomiten lap, amelynek a főszerkesztője vagyok, német nyelven jelenik meg. 88 millió személy tud németül, így sokan értik.


Romániában nem ez a helyzet...

– Ez olyan probléma, amely megoldódik, noha sok időt vesz majd igénybe. Ha minden kisebbségi lapnál felvetődik egy kérdés, akkor a többség is előbb-utóbb észleli majd ezt. Például a spanyol kormány felszámolt egy baszk lapot. Erről a visszaélésről minden európai lap tudósított, így mindenki értesülhetett az esetről.Mi történik akkor, ha egy kisebb méretű botrány tör ki egy ilyen visszaélést követően, amely elkerüli a nemzetközi sajtó figyelmét?

– Ha a többség nem érdeklődik a kisebbség problémái iránt, akkor tényleg súlyos a helyzet. De meggyőződésem, hogy a romániai többség érdeklődik a kisebbség gondjai iránt és ezek a gondok helyet kapnak az újságban is.


Dél-Tirolban hogyan viszonyulnak a Dolomitenhez, mint kisebbségi sajtóhoz?

– Hadd ábrázoljam ezt egy példával: nagy problémát okoznak a teherautók, amelyek országunkon keresztül jutnak el Németországból Olaszországba. A környezetre és az ország nyugalmára nézve ez a tranzitforgalom meglehetősen kellemetlen.

Az újságban felvetődött Dél-Tirol alatt húzódó alagút építésének a lehetősége, amely megoldaná ezt a problémát, amelyet mindenki okos megoldásnak talált. Ez egy olyan eset, amikor a közvéleményt jótékonyan befolyásolta a kisebbségi sajtó. És jelenleg nincsenek feszültségek a dél-tiroliak és az olasz lakosság között.


Mit szeretnének elérni ezzel a nemzetközi konferenciával itt, Kolozsváron?

– Ezeknek a találkozóknak, amelyeket minden évben olyan régióban szervezünk meg, ahol kisebbségben élők tömörülnek elsősorban az a lényegük, hogy felhívják úgy a többség, mint a kisebbség figyelmét a kisebbségi sajtóra és problémákra, amivel a sajtó szembesül.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS