2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan éljük túl a húsvéti zabálásdömpinget gyomorrontás nélkül?

Kassay Réka 2007. április 07. 09:52, utolsó frissítés: 09:32

Szakértőnk tippjei: #b#ne együnk állandóan#/b# reggeltől estig, sütemény helyett néha érjük be gyümölccsel.Régi probléma, hogy húsvét után a kórházak megtelnek olyan betegekkel, akiknek diétázniuk kellene. A leggyakoribb megbetegedés ilyenkor a hasnyálmirigy-gyulladás, de az epe-, vese-, illetve májbetegek is megsínylik az ünneppel járó rendszertelen táplálkozást. Kérdéseinkre dr. Szőcs Ottó, a kolozsvári Pro Medica Center dietetikusa válaszolt.


Mire érdemes figyelnünk a húsvéti menü előkészítésénél, hogy az ünnep ne gyomorrontással végződjön?

Dr. Szőcs Ottó: – Nem mondhatom, hogy felejtsük el az ilyenkor megszokott, hagyományos ételeket, ez ünneprontás lenne. Nemcsak az a probléma, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan. A húsvéti táplálkozásban az a legegészségtelenebb, hogy állandóan és teljesen rendszertelenül eszünk. Ezért az erzékenyebbeknek azt ajánlom, tartsanak szüneteket az étkezések között.

Például ha két órán belül esznek, utána 3-4 órát ne egyenek egyáltalán. Az is jó lenne, ha a vendéglátók sem erőltetnék a kóstolgatást. Persze, az illem azt diktálja, hogy kínáljanak, de ha látják, hogy valakinek kifejezetten rosszat tesz egy újabb adag ennivaló, fogadják el a visszautasítást.


Melyek azok az ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek egy nehezebb menü után?

– Leginkább a keserű ételek ellensúlyozzák a zsírosakat, mint a retek, a grépfrút, az alkoholmentes sör, vagy a cikóriakávé, mivel ezek epeelválasztás-fokozó hatásúak. Ezért kívánjuk evés után a sört is.

A vendégvárásra készített ételek esetében is lehet olyan alternatívát találni, amely kevésbé megterhelő. Igaz, hogy húsvét táján még nincs annyi friss gyümölcs, zöldség, de például az aszalt gyümölcsök is kiválóan helyettesíthetik az édességeket.

Szintén érdemes kipróbálni a héjastól felszeletelt citrusféléket közvetlenül az étkezés után. Aki túl keserűnek találja, cukrozhatja is, még így is egészségesebb a süteményeknél. Nem kell lemondani a húsvéti sütés-főzésről, de nem árt a hagyományos ételek mellett választani valami könnyebbet is.


Mit lehet tenni, ha már túllőttünk a célon? Erre is van recept?

– Ha már megtörtént a baj, a legjobb, amit tehetünk, az a koplalás. Ilyenkor semmi nem segít jobban, mint az, ha csak vizet iszunk és hagyjuk, hogy kiürüljön a fölösleges táplálék a szervezetünkből.

Húsvét után általában ugrásszerűen megnő a fogyókúrázók száma. Ha valakinek súlyproblémái vannak, de nem akarja megfosztani magát az ünneplés örömeitől, akkor megengedheti magának, hogy a vendégeskedéskor egyen, de előtte, vagy utána levő nap tartson szünetet. A lényeg, hogy ne egyfolytában egyen össze az ember mindenfélét, hanem valamilyen rendszert tartson be.
Mi a helyzet az alkoholos italokkal? Milyen kombinációk a legveszélyesebbek?

– Azt tudom én is mondani, amit a népi bölcsesség, hogy „sörre bor... ” azaz gyengébb italra ihatunk erősebbet, de fordítva nem. Én személy szerint antialkoholista vagyok, de senkit nem akarok lebeszélni arról, ami számára az ünnephez hozzátartozik.

A legnagyobb fokú modortalanságnak tartom a vendéglátó részéről, ha az alkoholos italt erőlteti, főleg gyógyult, vagy gyógyulófélben levő alkoholista esetében, akinek amúgy is erőfeszítésébe kerül lemondania a szeszesital-fogyasztásról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS