2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A város, ahol üzlet a bűn

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. április 03. 18:38, utolsó frissítés: 17:56

Repültünk, majd megszálltunk a hordós hostelben, aztán elszálltunk négy napra, majd ismét repültünk: turistaként Amszterdamban, #b# a szex, a drogok és a jó üzleti érzék#/b# fővárosában.

Ha röviden akarnám összefoglalni, mivel töltöttünk négy napot Amszterdamban, valahogy így lenne: megérkeztünk a hostelbe, fémhordókba zártuk csomagjainkat, elmentünk az első coffee shopig meginni egy sört, és hazajöttünk. Jókedv, lazaság, nyugalom, a többi pedig titok, mert legénybúcsún így szokás.


Túlzsúfolt, szűk utcáival, az ablakokban, ajtókban álló örömlányokkal, rengeteg coffee shopjával Amszterdam elsőre maga a fertő. Pedig Hollandia legpezsgőbb helye nem a bűn fővárosa, hanem az a város, amely üzletet csinál a bűnből.


És ez nem mostanában kezdődött: a város legrégibb utcájában, a vöröslámpás negyed bejáratánál például egy hatalmas templom áll, ahol a tengerészek – természetesen pénzért – meggyónhatták, amit előtte pár perccel tettek. Mindenki jól járt: az örömlányok és a templom pénzt kapott, a tengerész kielégült, de azonmód meg is menekült a pokol tüzétől.


Ez a furcsa szimbiózis egyébként a mai napig tart, a városban sétálva úgy érzed, az egész egyszerre lüktet és lélegez, és ez az organikus jelleg visszaköszön a hepehupás, macskaköves utcákról és a csatornák partján összevissza dülöngélő, különböző méretű házakból is – mintha az egész azért lenne így építve, hogy fű nélkül is szédüljünk.


Persze nem ez a valódi ok, hanem egyrészt a víztől elrabolt terület kissé ingoványos, így több száz év alatt az épületek elkezdenek valamerre dőlni, míg az egész olyan nem lesz, mint egy kártyavár, amelyben egymást tartják a házak, másrészt eleve ferdére építették őket, hogy amikor az emeletre kötélen felhúznak valamit (ezt használják a lépcsőházi cipekedés helyett), ne verjék be a földszinti ablakokat.


Betonutakhoz szokott szemünknek szintén furcsa a rengeteg kerékpározó, illetve a biciklik állapota: Amszterdam 800 ezer lakosára 1,1 millió bicikli jut – többnyire ócska, rozsdás bringák. A városban nagyon gyakori a biciklilopás, ezért nem éri meg újat venni több száz euróért, megteszik a tíz eurós ócskaságok is, amelyeket nyugodtan az utcán lehet felejteni, ha meguntuk őket vagy kettétörik a kerekük. Gépkocsit nagyon ritkán látni ezekben az utcácskákban, a kerékpározókkal azonban meggyűlhet a bajunk: a számukra fenntartott sávon tébláboló turistákat kifejezetten utálják.


Amszterdam központjában elég nehéz tájékozódni, így nem is nagyon érdemes: a városnak nincsenek kihagyhatatlan pontjai, a pályaudvart körülölelő csatornák, utcácskák és hidacskák mind egyformán gyönyörűek és könnyen összetéveszthetőek, és az apró részletek, amelyekben szépségük rejlik, gyakorlatilag bárhol megtalálhatóak.


Például a régi közvécék, amelyek az utcán álló, spirál alakú fémszerkezetek: ezekben egyenesen a földre pisilsz, a vizelet meg becsordogál a csatornába. Vagy az új, hétvégi műanyag közvécék, amelyek szintén nyitottak, és egyszerre négyen használhatják. A városnak régi gondja a sok hugyozó, ezért mindenki védi a háza sarkait, ahogy tudja: vizeletvisszaverő fémlappal, szögesdróttal, tüskékkel.
Érdemes a talpunk alá is nézni néha, lehet, hogy átsétálunk egy kőbe ültetett katicabogáron, vagy egy női mellet takaró (vagy fogdosó?) kézen a vöröslámpás negyed bejáratánál. Ha már a talpunk alá nézünk, észre fogjuk venni, hogy az utcák nem tiszták. Por ugyan nincs (honnan is lenne?), de a turista-falkák miatt cigicsikkek és papírdarabok hevernek mindenfele, ami furcsa módon otthonossá teszi a környezetet.


Az otthonosság a jelszó a coffee shopoknál is: egy olyan helyen sem jártunk, ahol valami miatt is hülyén éreztük volna magunkat, minden vendéglátó egység okosan ki van találva, nem hivalkodóak, hanem itt is a részletekben rejlik a varázs.


Ha egy coffee shop bármilyen törvénytelenséget követ el, azonnal bevonják az engedélyét, és helyette nem adnak ki újat – így csökkent az ország coffee shopjainak száma 1500-ról 750-re (2005-ös adat). A látszólagos szabadság ellenére ezeket a helyeket nagyon komoly ellenőrzés alatt tartják: a holland igazságszolgáltatás volt annyira okos, hogy kitalálta az "elnézzük" rendszert.

Ez azt jelenti, hogy a coffee shopok árulhatnak marihuánát, a kliensek vásárolhatnak és fogyaszthatnak, viszont a termék beszerzésére vagy termesztésére nem adnak engedélyt ezeknek az egységeknek. Így gyakorlatilag állandóan törvénytelenséget követnek el, amit az igazságszolgáltatás elnéz ugyan, de egy kisebb vétség esetén felhasználhat a licensz bevonására.


Épp ottlétünk alatt, április 1-én vezették be, hogy a coffe shopok nem árulhatnak egyszerre füvet illetve szeszes italokat. Ez tapasztalataink szerint nem okozott nagyobb fennakadást, a kirakatokba kikerültek a Sorry, no alcohol here feliratok, és az élet ment tovább.

A választék meglehetősen nagy, de a menüt kérni kell, mivel nem tarthatják szem előtt. Egy gramm fű 15 euró körül van, de előre megsodorva is lehet kapni. Gombák 10-20, hasisos sütik 4-5 euróért kaphatóak. A sörök átlagára szintén ennyi, tehát érdemes sok pénzzel menni vagy dönteni köztük. Nekünk nem sikerült. A legális tudatmódosítókon kívül kokaint is kínálgatnak minden utcasarkon és hidacskán. Ennek kipróbálását elvből sem ajánljuk, ráadásul nem is érdemes tőlük vásárolni: 80%-uk porcukrot vagy mosóport ad el, és utána hiába fordulunk a fogyasztóvédelemhez.


A vöröslámpás negyedben több száz lány áll a "kirakatban" (vörös neonokkal szegélyezett ajtó vagy ablak), napi 8 órát dolgoznak, ennek nagy része színészi munka, szerepjáték. A standard, de alkudható ár a jobb helyeken 50 euró. A régi városközpontban gyakorlatilag csak bordélyházak, coffee shopok, gyorskajáldák és szex shopok találhatóak, na meg nightclubbok élő szexszel és egyéb ínyencségekkel. Ez a hely nem az amszterdamiaknak, hanem a turistáknak szól, a helyiek érthető módon a csendesebb külvárosokat kedvelik.Munkatársunk útját Andris, Csabi, Csupi, Dugó, Forrest, Gubi, Gücü, Isti, Keli, Oszkár, Riska, Trombi, Viktor és Zoz támogatta.

fotók: Trombitás István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS