2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Urban Dictionary: ha túlteng benned a techtoszteron

B. D. T. B. D. T. 2007. március 20. 18:26, utolsó frissítés: 18:08

Mi történik, ha a #b#blogbanyák#/b# szótárat szerkesztenek? Slenglish-adaptációk a technoszexualitás és a blogdrámák korából.

Aki angolul felhasználói szinten gagyog, on-line hozzáférhet a kortárs slenglish szókincs legjavához. Az Urban Dictionary nevű, szabadon szerkeszthető webfelületen


érdemes gettószókincsért bányászni:

elsősorban azért, mert itt megtalálhatók az igazi rétegnyelvi kifejezések és szókapcsolatok. Angolórán soha nem tanult, párhetes/hónapos, angol nyelvterületen tett kiruccanás alkalmával sem igazán elsajátítható, állandóan változó-bővülő nyelvről van szó, amit elsősorban a különféle nációkhoz tartozó, de “internacionalista” bloggerközösség beszél.Az Urban Dictionary szlogenje - Define your world - sokat elárul a kezdeményezők előfeltevéseiről és intencióiról: ha nyelvem határai világom határai, akkor tágítsunk csak ezeken a határokon. Az urbán szókincs kalózai gátlástalanul lopnak össze-vissza mindenféle idegen nyelvből, más meghatározást adnak a bejáratott értelmű szavaknak, átértelmeznek és felülírnak. A nyelvművelői óvatosság éppúgy távol áll tőlük, mint a konzisztenciára törekvés: egy-egy szónak annyi meghatározása lehet, ahányat a felhasználók publikálnak és elfogadnak.

Tolvajnyelvi kifejezésekből, regionalizmusokból, sőt: saját szavakból áll össze ez a szó-világ. Az egyedüli mérce, ami egy új szó és meghatározás értékét adja, az a szavazat:


a császár egyetlen kattintása.

Ha a meghatározásod mellett már pár száz felfele fordított hüvelykujj jelzi, az Urban Dictionary közössége befogadott szavaddal és világoddal együtt, igazán büszke lehetsz magadra.

A szótárírók persze tudatában vannak, hogy a számláló az Urban Dictionary mellett is pörög. Az első és második nyilvánosság figyelmét akkurátusan számon tartják: Press címszó alatt belinkelnek mindenkit, aki említésre méltónak tartja őket.

A szerkesztői elvek nagyjából megegyeznek a más wiki-alapú felületek által alkalmazottakéval, annyi különbséggel, hogy sokkal nehezebb betartásukat számon tartani. Mindenki nagyjából egyenrangú szerkesztő, és tevékenysége először is abban áll, hogy az új meghatározásokat értékeli a fent említett módon. Bizonyos rutin elérése után – ami 450 értékelést jelent minimum - pl. már joga van eltávolításra javasolni bizonyos szavakat.

A rasszista, idegengyűlülő, politikailag nem korrekt kifejezések elvileg erre a sorsra jutnak: persze mindig vannak új próbálkozók. Eddig mintegy 79.000 definíciót javasoltak felülvizsgálatra, ezek 82%-át a közösség szavazata alapján el is távolították.Értelmezéscsokrok nemcsak technagorafóbiásoknak:

a meghatározások egy része átültethető a magyar szlengbe.

Blogdráma (blog drama)
A hülyeségnek az interneten tapasztalható lehető legpatetikusabb, legéretlenebb megnyilvánulása. Általában két-három blogger között zajlik a politika, vallás vagy más unalmas témák kapcsán. Forgatókönyve: valaki felnyom egy bejegyzést, ami egy másik valakit kiakaszt, és személyeskedésbe torkolló replikára késztet. Ezután az illető reagál, közben a többi blogger is bekapcsolódik, akár olyan formában, hogy magáról a blogdrámáról ír a saját blogjában. Kialakulnak a táborok, folyik az értékelési-leértékelési háború. A végén senki nem nyer, esetleg az a kívülálló, aki hozzászólás nélkül, távolról szemlélve végigszórakozta az egészet.

Blogkegyenc (minion)
Egy blog törzslátogatója, állandó olvasója. Hajlamos fokozni a feszültséget a blogdrámákban; általában hevesen védelmezi bloggerét, még jobban, mint az illető saját magát. Ez néha kínos is lehet a blog gazdájának.

Blogirigység (blog envy)
1.A féltékenység, amit bloggerként akkor érzel, amikor látod: egy másik blogot felkapott a mainstream média.
2.A féltékenység, amit akkor érzel, amikor rádöbbensz: a barátod blogja népszerűbb a tiednél.

Blogbanya (blog hag)
Idősebb, általában szingli/elvált/nyitott kapcsolatban élő személy, aki ha rászáll valakire, nem veszi észre, hogy az áldozat nem érdekelt a dologban. Mindent megtesz, hogy felkeltse a kiszemelt blogger figyelmét. Hasonló a stalkerhez, de nem cserkész be állandóan új áldozatokat, és görcsösen szeretetet, figyelmet, vonzalmat akar kiváltani a kiszemelt személyből, vagy ha ez nem megy, akkor legalább sajnálatot.

Mammonofília (mammonaphile)
A pénz, a gazdag emberek vagy a gazdagok életstílusa iránt erős vonzalmat érző személy.

¶ nap (pi day)
Március 14., azaz 3.14. Matekbuzik nemzetközi világnapja.

Technoszexuális (technosexual)
1. Olyan férfi vagy nő, akit annyira rabul ejtett a technológia, hogy a legforróbb szerelmes szavakkal képes beszélni legújabb és legcuccosabb kütyüiről.
2. Olyan férfi vagy nő, aki inkább egy elektronikus szerkezettől (pl. vibrátor látványától) indul be, mint bármely élőlénytől.

Technoviduum (technovidual)
Olyan individuum, akit kütyüi határoznak meg: a lehetőleg azonos márkájú és színvilágú kellékek személyiségének szerves tartozékai. Ezektől érzi magát egyéniségnek. A “személyre szabott” megoldásokat kedveli, amilyen pl. egy egész készlet mobiltelefon-előlap különböző színekben, de valami jellegzetes mintával vagy monogrammal.

T-shirt blogging
Amikor a pólódon viseled a véleményed, így vezetve be a nyilvános diskurzusba. Egyik fajtája a pólókeresztény (t-shirt christian): olyan személy, aki vallásos hitét úgy fejezi ki, hogy a pólójára (illetve kulcstartójára, táskájára stb.) montírozza a különböző vallásos idézeteket.

Techgazmus (techgasm)
Egy technológiai újdonsággal való szembesülés következtében fellépő orgazmus.

TechKilla
1.Technikailag kiütéses győzelmet arató alkoholos ital
2.Killer technikák a dominancia eléréséreTechlexia
Technológiai diszlexia, vagyis technológia-megértési és -kezelési hiba, illetve az útmutatókban és kézikönyvekben foglaltak megértő olvasására való (egyesek által veleszületettnek tartott) képtelenség.

Technagorafóbia (technagoraphobia)
Irracionális félelem abban a helyzetben, amikor nyílt téren, mindenféle technológiai vívmány nélkül találja magát az ember. Pl. borzasztó lehet a sivatag közepén műholdas mobiltelefon nélkül ébredni ̶ legalább annyira, mint amikor fülhallgató és zene nélkül vagy kénytelen metrózni.

Technológiai vámpír (technology vampire)
IRC-n vagy más chat-csatornán tör rád, és elszívja az energiádat: kérdést kérdésre halmoz, nem lehet lerázni, megszállja a kedvenc fórumtopikodat és mindaddig nyomul, amíg még van akire. Miután már minden életet kiölt maga körül, eltűnik, és más csatornák után néz.

Techtoszteron (techtosterone)
A férfiakban lévő hormon, amelynek túltengése állandóan új kütyük és technológiák iránti csillapíthatatlan vágyban nyilvánul meg.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS