2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Akváriumot nekik: kocsmákban sem lehet „csak úgy” rágyújtani

B.B.E. - B. P. E. 2007. február 06. 10:43, utolsó frissítés: 10:02

Ma a franciák, holnap egész Európa: az Unió egyre szigorúbb, és Románia is alkalmazkodni próbál. A fogyasztóvédők tapasztalata: sehol nem tartják be a törvényt.


A dohányzás „alfa pontjában”, Franciaországban tilos közterületeken dohányozni, jövő év elejétől pedig a szórakozóhelyekről, kávéházakból is kiszorítják a cigarettafüstöt – a cigarettázókkal együtt.

A folyamat nálunk is megkezdődött: januárban a Fogyasztóvédelmi Hivatal komolyan ellenőrizni kezdte a vendéglátó egységeket, hogy betartják-e a 2002/349-es törvény előírásait. Mint várható volt, kiderült: szinte sehol sem tartják be a jogszabályt, mely többek közt előírja, hogy a dohányzásra kijelölt helyiségek el kell legyenek különítve, és szellőztetni is kell azokat, hogya füst ne szállhasson a nemdohányzó helyiségekbe.A nemdohányzó helyiségek el nem különítése vagy nem megfelelő kialakítása miatt 1000-5000 lejes büntetés róható ki, de a fogyasztóvédők be is zárathatják az egységet. Továbbá arra kötelezhetik, hogy 30 napon belül alakítsa megfelelővé a teret.

Az első, január 22-i ellenőrzésen még csak kilenc bukaresti egységet ellenőriztek – valamennyit meg is büntették, összesen 14 ezer lej értékben. Hargita megyében sem tartják be a jogszabályt: a fogyasztóvédők 23 vendéglátóipari egység közül 19-ben találtak szabálytalanságot. Egy hét alatt több, mint 1800 büntetést osztottak ki országszerte. Hiába van nemdohányzóknak elkülönített terem,


a vendégek egyszerűen nem veszik figyelembe

a Dohányozni tilos feliratot – vázolja a problémát Kovács Ferenc, a kolozsvári Bulgakov kávéház ügyintézője. Ha a fogyasztóvédelem kijön, azt kellene, hogy megbüntesse, aki a nemdohányzó teremben cigarettázik – véli Kovács.

Az igazi gond azonban nem a vendégekkel van, hanem azzal, hogy a vendéglátók sem tudják pontosan, mit vár el tőlük a törvény. Egy ajtó felszerelése, egy dohányásra kijelölt helyiség, valamint dohányzást tiltó tábla az összes többi helyiségben nem kerül akkora összegbe, hogy ne érné meg megelőzni a fogyasztóvédők büntetését.

De amíg az a szóbeszéd járja, miszerint a kocsmák területének 60%-a a nemdohányzókat illeti,


senki sem hülye ekkora bevételkiesést bevállalni,

amikor szinte minden asztaltársaságban van legalább egy dohányzó.

Érdekes adat: a 2005-ös Eurobarométer felmérés szerint a román állampolgárok 50%-a teljesen vagy részben egyetért a dohányzás betiltásával a bárokban és kávézóban, a vendéglőkben pedig még magasabb ez az arány.

Eközben Romániában a dohányzók aránya (31%) valamivel magasabb az Európai Unió régebbi tagjainak átlagánál (27%). Azok aránya, akik leszoktak a dohányzásról, jóval kisebb (11% az uniós 22%-kal szemben), de ez nem nevezhető negatív jelnek, hiszen azok aránya, akik soha nem dohányoztak, gyakorlatilag ugyanennyivel magasabb Romániában (57%), mint a régi uniós országokban (47%). No de ami a kocsmai cigi-korlátozást illeti,


tutira vehető, hogy lesz még ennél rosszabb is:

az EU egészségügyi biztosa, Markosz Kiprianu egyik fő céljának tekinti, hogy uniós normatívát dolgozzanak ki a dohányzásra.

Kedden az Európai Bizottság a zárt köztereken történő dohányzás teljes betiltását célzó vitairatot fogadott el. A dokumentum célja annak megvizsgálása, hogyan lehetne teljesen füstmentessé tenni Európát, és azt is szemügyre vennék, hogy melyek az előnyei és hátrányai a dohányzás betiltásának a kocsmákban és vendéglőkben.


Egyébként világszerte egyre kevesebb országban tűrik el

zárt légterű nyilvános helyen a dohányzást. Az éllovas az Amerikai Egyesült Államok, ahol éppen ma húsz éve, 1987. február 6-án tiltották meg a dohányzást a szövetségi épületekben.

Európában elsőként Írország követte a példát, egy központi rendelettel füstmentessé téve a zöld sziget nemzeti jelképpé magasztosult intézményét, a pubot. Három év óta pedig majdnem minden munkahelyen, nyilvános szállítóeszközön tilos a dohányzás, akárcsak a zárt nyilvános helyeken. Az erről megfeledkezők 3 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók. Az ügy fonákja: a tilalom bevezetése után Írországban 25-30 százalékkal esett vissza a vendéglátó-ipari egységek forgalma a dohányzó vendégek eltűnése miatt, s ötezer munkahely szűnt meg az ágazatban.Skóciában három év óta minden zárt térben tilos rágyújtani. Málta szigetén 2004 októbere óta dohányzási tilalom érvényes minden nyilvános helyen, ideértve a mozikat, bárokat, éttermeket, diszkókat és szállodákat. Rágyújtani csakis külön kijelölt területeken szabad. A Földközi-tenger másik szigetén, Cipruson bírságra számíthat az az autóvezető is, aki a saját kocsijában rágyújt, miközben 16 évnél fiatalabb utast szállít.

Hollandiában 2004 januárjától tilos a dohányzás a középületekben szállodákban, éttermekben, cégeknél és pályaudvarokon; 2004 júniusa óta pedig Norvégiában is, minden étteremben, hotelben és nyilvános közlekedési eszközökön. A fjordok országában a cigarettafüstös éttermet akár be is zárhatják dohányzási tilalom ellen ismételten vétők miatt.

Olaszország éttermeiben 2005 januárja óta csak a megfelelő szellőző-berendezéssel ellátott, kijelölt helyeken szabad dohányozni. 2005. június elsejével Svédország is minden vendéglőből és szórakozóhelyről kitiltotta a füstölgőket. Ugyancsak 2005 óta dohányzási tilalom van érvényben Ausztriában minden nyilvános helyen (és most már minden pályaudvaron is). Angliában a kormány2006-ban tiltotta ki a dohányzást a nyilvános helyekről, az elmúlt három évben összesen 4,21 millió ember szokott le a dohányzásról.

Ez év januárjától ugyancsak füstmentesek Litvánia és Szlovénia nyilvános helyei is. Belgiumban 2007 elején lépett életbe részleges tilalom a vendéglátóhelyeken. Franciaországban 2007. február 1-től minden közintézményben tilos a dohányzás, 2008 januárjától pedig a kávéházakban, sörözőkben, éttermekben is.

Csehországban a buszmegállókban, Lengyelországban a pályaudvarokon, Macedóniában viszont 2006-tól minden nyilvános helyen és az irodákban, éttermekben tilos a dohányzás. A tiltást megszegők a volt jugoszláv tagköztársaságban akár négyezer euró büntetést is kaphatnak.

Magyarországon a még 1999-ben megfogalmazott előírások szerint el kell különíteni egymástól a dohányosokat és a nem dohányzókat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS