2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ne csak kanyarban lassíts a héten!

B. D. T. B. D. T. 2007. január 15. 18:43, utolsó frissítés: 18:27

Nagyon egyszerű, nagyon édes: az Adbusters túlpörgés-ellenes reklámspotjától még a teljesen függővé vált #b#munkamániások is meghatódnak#/b#.

A „rohanó világ” közhelyparadigmát fél percben megjelenítő flash üzenete: január 14. és 20. között lassíts az iramon. Év kezdeti pörgés ide vagy oda, de kell tudni leállni néha, szünetet tartani és megpihenni.
Két percet szánsz

naponta a legjobb barátodra, három percet a romantikára? Nem vagy egyedül. Egy átlag urbánus irodaproli napi programja: hat óra alvás, harminc perc kajálás, három óra kínlódás és káromkodás a csúcsforgalomban, kilenc óra meló – a maradék gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Alvás: a legtöbbször ezen spórol az, akinek rövid a 24 órás nap. Véreres szemmel, kialvatlanul és stresszesen ébred. Neki minden nap hétfő.

Az átlag urbánus irodaproli gyorskajáldában eszik, ami enyhe túlzás, hiszen a „táplálékot” röpke öt perc alatt magához veszi, a többi eltelik a vásárlással. Sorban állás közben lehet bámulni a villámkezű szendvicsárust, aki úgy nyomja a kechupot két zsemle közé, hogy másik kezével aprót ad vissza.És mégis, telik a drága idő, gyorsabban, mint a gép alá lódított kávéscsésze, amit kidülledt szemmel fixíroz a koffeinfüggőségtől remegő kezű kliens. A sietség időveszteséget okozhat, az idő elfogyása pedig halált.
A dugók pszichológiája

is ugyanez: minél gyorsabban akarsz eljutni valahová, annál több idődbe kerül, minél többet ücsörögsz a kormány mögött és haladsz lépésben, annál több gyalogos előz meg. Ettől még inkább frusztrált leszel, és paranoiásan őket és az ide-oda cikázó bicikliseket, meg persze a többi autóst okolod.

Az általuk okozott néhány másodperces időveszteségek végtelenített, idegölő várakozásba fordulnak, a három óra akkor is szubjektív három óra az életedből, ha csak húsz percet vesztegelsz a piros lámpák előtt.Az átlag urbánus irodaproli, még ha kreatív munkát is végez, ideje nagy részében vágja a fát, írja a kódsorokat, feljegyzéseket, szolgálati e-maileket, vagy telefonokra válaszolgat.

Közben elektronikus szeméthegyet épít, körülbástyázza magát kommunikációs eszközökkel, hogy aztán még egy oka legyen káromkodni: már megint nem hagyják nyugodtan dolgozni, csörög a telefon, pattannak a chat-ablakok, frissíteni kell a blogot.
Barátok és egyéb állatfajták:

meg kell elégedniük egy pár perces, fáradt és szórakozott interakcióval. Az elhajított labdát már nincs kinek visszavinni, a válasz már nem jut el a kérdezőhöz. A pretelevíziós romantikát felváltja a televízió előtti.A többi néma csönd, irodaprolink belealszik, -ájul, -réved a cooler-surrogás, képernyőzúgás egyvelegébe, álmában a dudát nyomja, szállj le a sávomról, köcsög, és a kör bezárul.Biztos, hogy ennek így kell lennie?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS