2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feldolgozok, tehát vagyok

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. január 12. 13:17, utolsó frissítés: 2007. január 11. 18:51

Régi dolgokhoz nyúlni nem mindig szegénységi bizonyítvány. Kellő képzelőerővel és újító szándékkal még jót is tehetünk a kölcsönzenének. #b#Feldolgozás-top#/b#.


A leírások alatt található linkek az előadók Youtube-os felvételeire visznek. Kattints!

10. The Man Who Sold The WorldEzt a dalt választották a Kurt Cobain öngyilkossága után megjelent MTV Unplugged in New York lemezt beharangozó kislemeznek, és ezt játszotta agyon az MTV is. Úgy kezelték, mint az utolsó Nirvana-dalt, pedig a zenekar csak Bowienak adózott tisztelettel.

Az 1970-es dal (amely a hasonló című, harmadik David Bowie-lemezen jelent meg) a maga idejében nem keltett feltűnést, először a skót Lulu előadásában került fel a slágerlistákra 1974-ben. Bowie 1979-ben játszotta először élőben, Klaus Nomi társaságában, a Saturday Night Live-ban.

David Bowie
Nirvana


9. I Got You Babe


Sonny és Cher első és legnagyobb slágere a hatvanas évek máig egyik legismertebb dala. A Beavis és Butthead tündöklése idején készült remake se semmi, de az igazi az volt, amikor az ördögi Bowie és az angyali Marianne Faithfull (akit morfium-nővérnek becéznek) adta elő.

Sonny and Cher
Beavis és Butthead
Marianne Faithfull és David Bowie


8. Blow a Fuse / It’s Oh So Quiet


A fénykorában Judy Garland vetélytársának számító, később azonban alkohol- és drogproblémák miatt a showbiz főáramlatából kisodródott Betty Hutton az ötvenes években vette fel ezt a dalt, amelyet Björk 1995-ben újra felfedezett magának, új címet adott neki, és bizonyította vele, hogy nemcsak egyedi és furcsa a hangja, de azért jó is. Ez a dal Björk legnagyobb kereskedelmi sikere, ami nagyon nem lehet ínyére az izlandi zenésznek, aki szándékosan lehagyta Greatest Hits-éről. Mi ennek ellenére imádjuk.

Björk


7. Sweet Dreams (Are Made Of This)


A Eurythmics korszakalkotó szintipop dala hozta meg a kereskedelmi sikert számukra 1983-ban. A duó első listavezető szerzeményének alapja teljesen véletlenül született: Dave Stewart visszafele játszott le egy basszusfutamot a stúdióban.

12 évvel később a dal Marylin Manson számára is meghozta az áttörést. Manson azóta is szívesen nyúl mások dalaihoz (Gloria Jones/Soft Cell: Tainted Love, Depeche Mode: Personal Jesus, John Lennon: Working Class Hero), bár hosszú távon számára is frusztráló lehet, hogy ezek rendszeresen nagyobb sikert aratnak, mint saját szerzeményei.

Marylin Manson
Eurythmics
Manson live


6. Misirlou / Pump It


Ha minden igaz, a Misirlou görög népzene, amelyet Michalis Patrinos rebetiko zenekara játszott először 1927-ben. Ne kérdezzétek, mi az a rebetiko. A nyolcvanas években Dick Dale dolgozta át elektromos gitárra. Ez a verzió a Pulp Fiction memóriából törölhetetlen főcímzenéje. Nem tudni, hogy a Black Eyed Peas azt hitte, mégis elfelejtettük, vagy pont erre az ismertségre akart rájátszani, de bejött nekik. Energiabomba.

Black Eyed Peas
Dick Dale


5. Killing Me Softly


Ami most a Black Eyed Peas, az volt tíz éve a Fugees. Innovatív, de közönségbarát hip-hop. Roberta Flack Killing Me Softly-jának feldolgozásával érték el legnagyobb sikerüket. Pedig nem ölték meg magukat a dallal, csak pont a megfelelő beatet tették be alája ahhoz, hogy táncolható legyen. Persze Lauryn Hill hangját sem lehet csak úgy elfelejteni.

Roberta Flack
Fugees


4. I Will Survive


A melegfelvonulások örök kedvence, a diszkóéra legmarkánsabb darabja, duzzad az erőtől. Rengetegen előadták már, de a Cake verziója messze a legeredetibb, és nem azért, mert a stupid szót lecserélték fuckingra. A Cake teljesen átgyúrta saját keserkés-ironikus stílusára, az ének egysíkú, a gitár szomorú, minden átértelmeződik. Kötelező darab.

Gloria Gaynor
Cake


3. Where the Streets Have No Name/Can’t Take My Eyes Off You


Csakis a Pet Shop Boysnak juthat eszébe nemcsak hogy egy lapon említeni a U2-t és Frankie Vallit, hanem egyenesen egy dalba gyúrni a két teljesen különböző stílust. A PSB-nél semmi sem véletlen: ezzel a medleyvel azt akarták bizonyítani, hogy a pop sem rosszabb, mint a rock, és hogy bizony van átjárás a műfajok között. Bejött nekik: a beültetett beatnek köszönhetően úgy csúszik át egyik szám a másikba, mintha mindig is együvé tartoztak volna.

Pet Shop Boys
Pet Shop Boys live
Frankie Valli
U2


2. Somewhere Over the Rainbow


Ray Charles, Rufus Wainwright, Tony Bennett, Mariah Carey, Kylie Minogue, Tori Amos, Barbra Streisand, Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Smashing Pumpkins, Queen. A Judy Garland által 1927-ben előadott Oz-betétdalt több százan dolgozták már fel. Pop, rock, swing, dance, trance, reggae, ska, punk, indie, szimfonikus – minden stílus kipipálva.


Két előadót emelünk ki: Marusha 1994-es rave-verziója a happy hardcore őrület csúcspontja, egy új korszak kezdetét jelölte. A klipben doboló duracell-nyuszi felejthetetlen. A hawaii Israel Kamakawiwo’ole romantikusra vette a dalt, és amerikai filmek kísérőjeként lopta be a köztudatba saját verzióját. És akinek ez a két próbálkozás bátortalannak tűnik, kipróbálhatja a biciklipumpára és két kézre átírt változatot.

Marusha
Israel Kamakawiwo’ole
Biciklipumpára és kézre


1. Comfortably Numb


A Pink Floyd monumentális The Wall konceptlemezének egyik legerősebb darabja. A szöveget Roger Waters személyes élménye ihlette: egy 1977-es fellépés előtt hepatitisz elleni injekciót kapott – azóta is élete leghosszabb két órájának tarja azt a koncertet.

A Scissor Sisters 2004-es debüt-lemezén diszkóköntösbe bújtatja a Comfortably Numbot. A végig falsettóban szóló eredmény olyan, mintha a Bee Gees és Elton John szökött volna neki a dalnak, arról nem is beszélve, hogy a Stayin’Alive-ra is történik egy kedves zenei utalás.

Scissor Sisters
Pink Floyd Live 8

+1: a legjobb magyar

Mariguana Cha-cha-cha

Nem nehéz kitalálni, hogy a legalizálásért (is) síkra szálló Anima Sound System miért aktualizálta Ákos Stefi 1958-as slágerét. Hogy Stefi hajdanán mit érthetett a dalból, az titok, de hogy az Anima elvette a Mariguana Cha-cha-cha ártatlanságát, az biztos. Külön plusz pontot érdemel, hogy Priegerék a maxira a remixek mellett az eredeti verziót is feltették.

Anima Sound System

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS