2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

23 éves Dacia indul a “fapados” Párizs-Dakaron

S. Z. 2007. január 10. 16:33, utolsó frissítés: 13:50

Az autó komoly terepjárókat utasított már maga mögé. Ráadásul az alkatrészek olcsók, szerelni útszélen is lehet.


Magyarországról Ausztrián, Olaszországon, Franciaországon, Spanyolországon át Afrikába. Végigszáguldani Marokkón, Mauritánián, majd finis Maliban: egy háromfős magyarországi csapat egy régi Daciával végigvezeti a 8600 kilométeres Budapest-Bamako távot.

A Daciának meg kell küzdenie az európai autópályákkal, hegyi szerpentinnel, sivatagi betonúttal, a programban továbbá szerepelnek homokos, tevefüves, kavicsos, salakos, havas, esős, nedves és száraz utak is.Autó nem kötelező, stoppolni is lehet

A jótékonysági túra, illetve verseny beceneve “fapados Dakar” - bárki, bármilyen járművel nevezhet. Egyedüli kikötés, hogy a járműnek legyen forgalmija és ne legyen lopott. A versenykategóriában indulók gps-koordináták alapján különféle feladatokat kell végrehajtsanak – például ilyen egy kávéház megtalálása – mindez persze időre történik. A túra kategória lazább – csak az ellenőrzőpontokon kell jelentkezni, de a teljesítmény nincsen időhöz kötve.Stoppos kategória is van: itt teljesen mindegy, hogy a résztvevők hogyan jutnak el Bamakóba az öt kötelező ellenőrzőpont érintésével, egyetlen megkötés, hogy repülőre nem szabad ülni. Minden csapatnak ki kell választania egy mauritán vagy mali falut is, ahova segélycsomagokat kell vinni.


Piros-fehér-zöld, a Dacia harci színei

A “low budget” esemény minimális asszisztenciát jelent – ez azt jelenti, baj esetén mindenki csak magára számíthat. A Daciás versenyzőket egy Toyota Hilux kíséri majd. A II. Budapest–Bamako-rali január 13-án reggel 8 órakor indul – eddig a mezőny 42 csapatból és összesen 105 résztvevőből áll.

Az idei versenyre a legváltozatosabb járművekkel jelentkeztek a résztvevők – van itt 1600-as Ladától kőkemény UAZ katonai terepjáróig, Csepel kamionig minden, a quadokat és japán terepjárókat beleértve.A Blue-Digit Racing Team egy stílszerűen piros-fehér-zöldre festett, 23 éves Dacia 1310-essel indul: “elég sokat jártam Erdélybe, és láttam, hogy rendszeres karbantartás mellett úttalan utakon hajtják ezeket a gépeket” - mesélte a fűtésszerelő, amúgy reklámcéget vezető Nagy Miklós.

>> Sivatagi Dacia a patakon át >>

“Tényleg nagyszerű képességei vannak az autónak. Az anyagi költségek szinte minimalizálhatók az olcsó alkatrészek miatt, az egyszerű szerelési megoldások miatt szinte bármit ki lehet javítani az út szélén is” - így Nagy, amikor rákérdeztünk, pusztán a hecc kedvéért választottak Daciát, vagy szóltak komoly érvek is az autó mellett.


Komoly terepjárókat hagyott már porban

A festésen kívül a kocsi Renault-alkatrészeket, sportkipufogót, megerősített felfüggesztéseket kapott, illetve olyan légszűrőt, mely a homok ellen is jól véd, és vízátkeléseknél is segít. A motor és karosszéria azonban a gyári maradt. A felszerelés része továbbá egy műholdas navigációs rendszer, műholdas telefon, illetve belső kamera.

A régi Dacia képességei pedig nem elhanyagolhatóak: a beharangozó Budapest-Makó kunsági ralin a 150 induló közül huszonharmadikak lettek Nagyék – komoly terepjárókat utasítottak maguk mögé. Igaz, Nagy már sok terepjárós viadalon vett részt, így tapasztalt sofőrnek számít.

Persze azt már most tudni lehet, hogy a teljes távot biztosan nem sikerül leküzdeni Daciával: lesz olyan szakasz, amit ki kell hagyni, de a cél bekerülni az első ötvenbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS