2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavalyi termés: kedvenc anyagainkból válogattunk

szerk. 2007. január 05. 18:48, utolsó frissítés: 18:18

Nem a legnézettebbek, talán nem is a legfontosabbak. Ha szigorúak vagyunk, egyesek nem is egészen tökéletesek. Mégis szeretjük őket.

[Abafája]

Időutazás a 19. századba: néhány rendőrnek úgy kottyan, hogy szétcsapjon a régeni cigánytelepen. Az ügy szépen elaludt, nincsen tudomásunk arról, hogy a rendőri erők kötelékéből bárkit is felelősségre vontak volna a vérengzésért.

>> Abafája: EP-képviselők a kollektív megtorlás helyszínén >>


[Autonómia]

Többrészes sorozatunk a székelyföldi autonómia lehetőségét konkrét európai autonómia-példák fényében vizsgálja. Magvas olvasmány, némi időt kell szakítani a sorozat átbogarászására.

>> Mi kellett a dél-tiroli autonómiához? Végigtárgyalt évtizedek és az adók 90%-a >>
[BBTE]

Sok sebből vérzik a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, és távolról sem csak a magyarok szívnak: Andrei State kritizál.

>> Az egyetemről (ismét) >>


[Csibi István]

Sosem gondoltuk volna, hogy ilyen könnyen elérhető a rettegett Csibi István: amikor telefonon hívtuk, azonnal felvette, és bele is egyezett, hogy hosszabb interjút adjon. A börtönből frissen szabadult csíki vállalkozó giccses bútorokkal berendezett irodájában fogadott “főhadiszállásán”, a Neptun Impex telephelyén.

Ketten mentünk interjúzni: megbeszéltük, hogy miután egyikünk “könnyű” kérdésekkel ellazítja a hangulatot, a másik készíti a “kemény” témát a meglehetősen impulzív Csibinek.

>> Csibi István: hol van a nagy maffiózó, akiről önök írtak? >>
[Cicciolina]

Egy szerencsés véletlen, illetve a Google révén Béfé, a humorista egyszercsak levelező viszonyba került a magyar származású pornósztárral, Cicciolinával. Az e-mail váltást interjúval egybekötött telefonbeszélgetés követte, itt az átirat, letölthető mp3-részletekkel (a beszélgetés egy része titkos).

>> „Egy pillanat, a macskám felment a gázra” >>
[Frunda-szeku]

Ez az az interjú, ami után munkatársunk két napig nem volt jó semmire. Kemény téma, kemény interjúalany. Egy monumentális bakit is elkövettünk, de ez maradjon titok. Frunda ajánlója: a Transindexen megjelent cikk rosszhiszemű, rágalmazó, lejárató, és nem őszinte, nem valós.

>> Frunda: hagyjuk, hogy a CNSAS végezze a dolgát >>
[Helységnévtár]

Az Adatbank.ro csapata olyan erdélyi helység-indexet állított össze, amely vélhetően nagy hasznára lehet annak, aki többet szeretne megtudni a jelentősebb magyar lakosságú romániai településekről.

>> Magyarok Erdélyben – egy új netes adatbázis >>


[Liiceanu vs. Muscă]

Gabriel Liiceanu epés nyílt levelet ír Muscă miniszterasszonynak, amikor kiderül: besúgott. A cikk meglehetősen nagy port kavart, a magyar fordítása itt olvasható.

>> A tehetséges Muscă asszony, avagy a mámoros hazudozásról >>


[Markó-interjú]

Négyen fárasztottuk az RMDSZ-elnököt, körülbelül másfél órán át. Nem volt könnyű eset, de két-három alkalommal sikerült zavarba hoznunk. Egyébként ez a Transindex első Markó-interjúja.

>> Markó: nem válunk párttá, mert akkor indokolt lenne egy másik is >>


[Médiabefutó]

Nagyokat szoktunk agyalni azon, hogy lehet írni egy hónap alatt tizenvalahány Médiabefutó-felvonásról, hogy ne fulladjon önismétlésbe. Hát így: fotók, más semmi. Haáz Sanyi képei új perspektívát adnak.

>> Médiabefutó – az országos döntő képekben >>
[Naşul]

Erre a Naşul-showra egy késő esti, unott tévézés során bukkantunk rá. Az elején egyszerűen csak idegesített, de aztán már nem tudtunk elkapcsolni: kíváncsiak lettünk, vajon meddig mehet el egy műsor magyarellenességben? Kiderült: messzire.

>> Funar eljátszana a Markó furulyáján >>


[Planwerk, Csíkszereda]

A kolozsvári-hamburgi Planwerk építész-stúdió készítette el Csíkszereda általános rendezési tervét. Az egyik Planwerkes építésszel beszélgettünk.

>> “El kell magyarázni az embereknek, ha egy terület rendezett, értékesebb” >>


[Prodigy]

Nem annyira maga az anyag, mint a körülmények: nem könnyű eljutni oda, hogy a világ egyik legismertebb csapatával interjúzzon az ember. Kábé kétheti kemény munka van benne, és az utolsó pillanatig tartó bizonytalanság. Csak akkor lett biztos, hogy TÉNYLEG lesz interjú, amikor már face-to-face ültünk egymással. És ha belegondolunk, hogy az Origo és a Blikk hiába próbálkozott...

>> The Prodigy: “Nem azért jöttünk, hogy greatest hits show-t csináljunk!” >>
[Római rablás]

Horváth Zsolt külső munkatársunk – miután hazánk fiai kirabolják egy római buszon – utánuk ered. Fergeteges olvasmány.

>> Élményturizmus a román vadnyugaton >>


[Szilágyi Domokos]

Egy ideje pletykaszinten téma Szilágyi Domokos költő és az állambiztonsági szervek kapcsolata. Stefano Bottoni történész, Szilágyi Kálmán, a költő testvére és Nagy Mária az élettársa közös nyilatkozatot adtak ki ezügyben.

>> Közlemény Szilágyi Domokosnak a Securitatéval fenntartott kapcsolatáról >>


[Színház]

Gergely Zuzsa, a Kolozsvári Rádió kulturális rovatszerkesztője Mihai Mănuţiuval, az Oidipusz Király rendezőjével készített interjút. A mély szöveget Bíró István gyönyörű fotói illusztrálják.

>> A szfinx a létezésed titka >>
[Táblaügy]

Hideg elemzés Hantz Péter akciójáról.

>> A tábla-performansz kommunikációs szempontból >>


[Tüntetés]

Külső munkatársunk, Gagyi Ágnes a globalizáció-ellenes mozgalmak kutatója, szabadidejében aktivista. Elemzése az “elkúrtuk”-botrányról, illetve a budapesti zavargásokról, Balázs D. Attila fotóival illusztrálva:

>> Kinek jó a forradalom, és kik rabolták el Mazsolát? >>
[Vista]

Kiss Bence kivesézte a Microsoft új üdvöskéjét.

>> Vészjósló üzenetek orrba-szájba: a Vista tényleg komolyan gondolja >>


[Volt]

A fesztivál, amire a Pet Shop Boysért ment el munkatársunk, de ennél jóval többet kapott. Karl Bartos automatizál, a fű borral szédít, a nap hajnalban süt a legszebben: ez Volt az év bulija.

>> Esős estétől a felkelő napig – minden, ami egy fesztiválhoz kell >>


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS