2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden idők ööö… dalai

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. január 04. 15:06, utolsó frissítés: 14:39

Nem tudsz betelni a tingli-tangli dalokkal? Őszinték leszünk: mi sem. Ne hagyd ki listánkat. Top 10 ízlésficamosoknak. #b#[hang+mozgókép]#/b#


Mielőtt belevágunk: a boybandeket és a popdívákat állandó ízlésficam vádjával kizártuk a versenyből. És most jöhetnek a helyezettek.


10. Paris Combo: Living Room

Sztori: Ez a topunk legkevésbé ismert szereplője, szinte már kakukktojás. A kortárs Párizs hangulata árad belőle, a sanzon újraértelmezése blues, swing és flamenco bevonásával. 2001-es lemezük címadó dalában mindez nagyon benne van, a panelek szépen illeszkednek egymásba

Mentség: a boldogság nem bűn, igaz, nem is nagyon cool.


9. Axel Boys Quartet: Barbie Girl


Sztori: a dán tévés műsorvezető és csapata az Aqua amúgy is nagyon tingli-tangli iróniabombáját, a Barbie Girlt vette kezelésbe. Lelassították, telepakolták hatásvadász fúvósokkal, virtuózkodó hegedűkkel és mézes-mázas énekkel. Telitalálat.

Mentség: Az irónia nem szorul mentségre!


8. Hot Chocolate: You Sexy ThingSztori: az 1975-ös sláger az egyetlen olyan dal, amely a hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes években is megjárta a brit listákat. Születésekor több rádió be akarta tiltani, merthogy a szövege sikamlós. Pedig mi ez ahhoz képest, amilyen szoros nadrágot visel a klipben az énekes...

Mentség: a srácok nem akarták nagydobra verni a dalt, csak egy kislemezük b oldalára tették fel. A producer azonban másképp gondolta, és pár hónapra rá már hatalmas sláger volt.


7. In-Grid: Tu es foutuSztori: Tangóharmonika és diszkóbeat egy pici zongorával és kacér szöveggel: In-Grid nagyot kaszált. Képileg: mediterrán tengerpart, autókázás hófehér oldtimerben – természetesen kabrió, jóképű pasival – a hatvanasévek krimijeinek hangulatában. Aztán jön a vörös motorcsónak.

Mentség: Nem sok van. A producerek ráéreztek a tangóban rejlő kommersz erőre, és megkeresték a megfelelő hangot. Csinálmány az egész, de legalább jó rá táncolni, és franciául van.


6. Paris Hilton: Stars are Blind
Sztori: 2006 tingli-tangli slágere a legújabb bizonyíték arra, hogy milyen szintre emelkedett a zenebiznisz. Nem kell se jó hang, se tehetség, csak pénz, és a világ legjobb producerei és olyan terméket állítanak elő, amelyre nincs ellenszer. Ha megfertőz ez a kedves reggaes lüktetés, csak a szuperproducerek következő dobása szabadíthat meg tőle.

Mentség: Parisnak két mentsége is van: gazdag szülők gyermeke, és semmi, de semmi köze sincs a zenéhez.


5. Sin with Sebastian: Shut Up (and Sleep with Me)Sztori: Sebastian Roth fényképészt állítólag a Pet Shop Boys győzte meg, hogy kezdjen szólókarrierbe. Bár ne tette volna: Sin with Sebastian néven ránk szabadította 1995 egyik legnagyobb és leggagyibb euro-disco slágerét. Itt minden megvan, ami a tingli-tanglihoz kell: csilingelő elektronikus alapok, rózsaszín macis videoklip és egy operaénekes.

Mentség: Sin érezhette, hogy karrierje kérészéletű lesz, így belezsúfolta a dalba összes pozitív energiáját. Szerettük.


4. Chris Norman: Midnight LadySztori: Dieter Bohlen minden idők legsikeresebb dalának szerzője. A baj csak annyi, hogy Bohlen 20 éve, különböző címeken, enyhén különböző szöveggel adja el ugyanazt a dalt. Hihetetlen, de van, aki ezt az egy számot szereti: csak a Modern Talking lemezeiből több mint 120 milliót adtak el eddig, és ugye ott van még a Blue System, CC Catch meg Bohlen legsikeresebb szerzeménye, a Midnight Lady.

Mentség: a Smokie ex-énekese egyszerre akarta meglovagolni a volt zenekarának köszönhető relatív ismertséget és a gyors sikerrel kecsegtető Bohlen-féle eurodiszkót. Bejött neki. Büntetésből azóta is kötelezően el kell játszania minden fellépésén (legutóbb épp Szebenben). Ha nem bírja már, talán elénekelhetné az Alice-t. Közben meg mindenki az kérdi: Who the fuck is Chris Norman?

3. Culture Club: Karma ChameleonSztori: Boy George extravagáns androgén külseje és a könnyed, nyárias dallam instans slágert csinált a Karma Chameleonból az 1983-as megjelenéskor. A siker tartós volt, a pop-reggae keverékműfajban mai napig verhetetlen a dal.

Mentség: Boy Georgeból ennél rosszabbat is kinéztünk, úgyhogy köszönjük, hogy ennyivel megúsztuk.


2. Depeche Mode: Just Can’t Get EnoughSztori: A DM utolsó olyan dala, amelyet Vince Clarke (Erasure) 1981-es távozása előtt írt, és egyben a csapat első videója. Összességében sokkal inkább az Erasure életművébe illik, mint a DM-éba. A klip sem semmi: szinti-klimpírozás, a fiúk enyhén szado-mazo jellegű cuccokban, körülöttük feltupírozott hajú diszkóbabák bőrben és párducmintában.

Mentség: nincs, de ha mégis: a későbbi pálya és a rajongók örök szeretete.


1. Teletubbies: Teletubbies Say Eh-Oh!
Ez az abszolút tinglitangli.

Sztori: A BBC szabadította a világra a Tinky-Winky, Tipsy, Laa-Laa, Po nevű figurákat, akik a Teletubbies show főszereplőiként még a lemezeladási listákat is meghódították. 1997 decemberében a UK Single Chart első helyére kerültek, és 32 hétig maradtak a top 75-ben, miközben egymillió lemezt adtak el. Mindezt annak ellenére, hogy (vagy talán épp azért) a háromszögű antennát viselő, lila Tinky-Winkyben sokan egy gay ikont véltek felfedezni.

Mentség: a dal a gyereksorozat főcímzenéje, a gyerekek meg – minden joggal – imádják a tingli-tangliságot.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS