2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Best of „balkáni” hírek 5.

szerk. 2007. január 02. 11:21, utolsó frissítés: 2006. december 29. 09:21

Tavaszi #i#lomb#/i#talanítás, napi 8 óra éhségsztrájk, cigiszünetre megálló expressz. #b#Ha már elegünk van, hogyan éljük túl Romániát?#/b# Isten, még ha csaló is, megsegít.


Istent pereli egy temesvári rab >>

18.10.2005 Egy temesvári elítélt beperelte Istent, amiért nem tudta megmenteni őt a gonosztól. Pavel M., aki gyilkosságért húszéves börtönbüntetését tölti Temesváron, a következőkkel vádolja a mindenhatót: csalás, tények elhallgatása, az emberek kihasználása, megvesztegethetőség, hatalommal való visszaélés.Vaslui: új tiltakozási forma a napi nyolcórás éhségsztrájk >>

28.4.2006 Egy 38 éves Vaslui megyei asszony újfajta tiltakozási módot talált ki. A barladi Rodica Gaina napi program szerint éhségsztrájkol, a huszonnégyből nyolc órányi idő alatt nem vesz magához táplálékot.


Lomtalanítás Sepsin: ugyanannyi lombot gyűjtöttek be, mint kacatot >>


4.5.2006 Még mindig keverik a lomtalanítást a lombtalanítással Sepsiszentgyörgyön. Bár a Tega Rt. köztisztasági vállalat évek óta szervezi tavaszi akcióját, idén is közel annyi ágat gyűjtöttek be, mint kacatot.Gabonakörök Brassó mellett >>

12.7.2006 Olthidegkúton egyesek azt állítják, a földönkívüliek a búzát szeretik, másképp a kukoricában hagytak volna nyomot. Mindannyian megegyeznek abban, hogy akkor éjjel, amikor a körök keletkeztek, a kutyák hajnalig ugattak.


Megállt cigiszünetre a Kék Nyíl expressz >>


4.10.2006
A mezőre érve a mozdonyvezető a hangosbemondón cigiszünetet hirdetett, és leállította a szerelvényt. Mivel szeptember elsejétől az összes romániai vonatjárato tilos dohányozni, mintegy tízen kaptak is az alkalmon: leszálltak, és élükön a mozdonyvezetővel nyugodtan rágyújtottak.


“Szemléltető eszköz” felirattal
adta postára a pópa a halottat >>


1.12.2006 Tizenhat éve elhunyt apja földi maradványait kapta meg postán egy asszony Drobeta Turnu Severinben. A banános dobozban valamivel több mint kilenc kilogramm emberi csont, valamint ruha- és cipőmaradvány volt. A feladó a csomagra ráírta: didaktikai célokat szolgáló szemléltető eszközöket tartalmaz.


Elütött egy lovat a Carpatair repülőgépe Bákóban >>

5.12.2006 A charterjárat Bákó-Temesvár között közlekedő gépét irányító pilóta valószínűleg a sűrű köd miatt nem vette észre a kifutópályán tartózkodó állatot. A személyzet enyhe lökést észlelt, amelyről értesítette a repülőtér személyzetét, majd felszállt, folytatva útját.


Megnyílt a föld egy Ford Focus alatt Krajova központjában >>

7.12.2006 Aszfaltkráterben kötött ki egy munkába induló krajovai polgár a városközpontban: az útburkolat egész egyszerűen beszakadt a járműve alatt. A baleset azért következett be, mert egy repedésből az aszfalt alatti homokba beszivárgó víz gyakorlatilag üreget ásott az út alá.VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA

A betörőktől kapott pénzt kenyérre egy konstancai nyugdíjas >>

12.12.2006 Miután betörték az ajtaját és ki akarták rabolni, a tolvajok annyira megsajnálták a 86 éves Filofteia Ştefant, hogy még ők adtak neki pénzt kenyérre. pénztárcájában is csupán egy lejt találtak, ennyi maradt ugyanis a nyugdíjából a közköltség kifizetése után. A tolvajok összekotorták a zsebükben található aprót, és hat lejt adtak az öregasszonynak, majd elmentek. A rendőrség a bankjegyekről ujjlenyomatokat vett.


Négy lejt zsákmányoltak a betörők egy nyugdíjastól >>


9.2.2006 Négy erős, azaz negyvenezer régi lejt zsákmányoltak a betörők egy Maros megyei nyugdíjastól. A nyolcvanéves gernyeszegi öregasszonyt a két ismeretlen, álarcos alak előbb megverte, hogy árulja el, hol tartja megtakarított pénzét. Néhány órával később mindkettejüket elfogták a rendőrök, betörés vádjával indul ellenük eljárás.HOGYAN ÉLJÜK TÚL?

Mérgező szenteltvizet kaptak Vízkeresztkor az ortodox hívek Huşi-ban >>

6.1.2006 A figyelmeztetés ellenére több ortodox lelkész az ihatatlannak minősített forrásokból származó vizet szentelt meg Vízkereszt ünnepére. Bogdan Catana lelkész a vádakra azt válaszolta: "Azt hiszem, el kéne olvassák, hogyan ír az Újszövetség a szenteltvíz erejéről... Az embereknek nincs mitől félniük" – nyilatkozta a lelkész.


Atombiztos bunker egy Vaslui megyei faluban >>

25.8.2006 1996-ban kezdték építeni a Vetrişoara község polgármesteri hivatalának alagsorában levő létesítményt. A bunker felszerelése teljes; míg a bejárat a polgármesteri hivatalból nyílik, a kijárat már kanálisfedélnek van álcázva.


Télire eltett savanyúságot tárol a lakosság a iaşi-i óvóhelyeken >>

20.9.2006 A iaşi-i polgármesteri hivatal nem tudja felújítani a légvédelmi óvóhelyeket amiatt, hogy az erre kijelölt helyeken a lakosság mindenféle lim-lomot és télire eltett savanyúságot tárol. A 122 menedékhelyből 47-et alakítottak át a saját céljaikra a lakosok.


Csatlakozásra fel! Angolul tanulnak a hazai boszorkányok >>

1.11.2006 Egyre több boszorkány fogad fel magának angoltanárt, hogy mire Románia tagja lesz az Európai Uniónak, győzze az angol ajkú kuncsaftok rohamát.


Elütötte a vonat a kukázó medvét >>

6.11.2006 A maci Predeal és Azuga között, a sínen akarta elfogyasztani a közeli szemeteskukákból kikotort táplálékot. A takarítók is megsiratták.


Medvebiztos szemetesek Brassóban >>


24.11.2006 A konténerek 3,3 köbméter szemetet tárolnak, és két méter mélyen a földbe ásták őket, hogy ne lehessen felborítani. Ugyanakkor fedelük olyan jól szigetel, hogy – a kihelyezésükkel megbízott cég szerint – még nyáron sem bűzlik majd. A hermetikusan lezárt konténerek tartalmának szagát a medvék sem szimatolják ki, ezért nem is próbálkoznak a kinyitásukkal.


A legszennyezettebb európai város Kiskapus >>

29.11.2006 A brit Daily Mirror megállapítja, „lakói fiatalon halnak meg, és isznak, így enyhítve szenvedésükön”. A riporter drámai szavakkal ecseteli, milyen látványt nyújt ma a hajdan “tejjel-mézzel” folyó Kánaánhoz hasonlatos, 800 éves település. Különösen aggódik a mérgezés következtében fellépő impotencia miatt.HELYZETEK ÉS GYAKORLATOK

Lopott traktorral kántált >>

5.1.2006 Traktort lopott a 27 éves Costel O., mivel nem volt amivel eljusson Giurgiun tartózkodó szüleihez, akiket hagyományos karácsonyi kolindálással akart meglepni. A város központjába érve pechjére üzemanyag nélkül maradt a forgalom kellős közepén.


Dolj: kirabolta a csendőrt
a részeg árvízkárosult öregasszony >>


28.4.2006 A csendőr egész éjszaka a károk elhárításán dolgozott, majd kifáradva ledőlt egy padra a községi üzlet előtt. Ezt az alkalmat kihasználva az arra járó asszony elemelte a közeg telefonját.


Iaşi megye: két lóval vontatták el az Opelt a tolvajok >>

11.8.2006 Két Iaşi megyei férfi szemet vetett egy Opelre, amelyet gazdája egy éve leparkolva hagyott. Mivel az "ottfelejtett" autót nem tudták beindítani, a férfiak két ló segítségével vontatták el zsákmányukat egy földúton.


Lefilmezték a zsákmányt, de a felvétel a rendőrök kezébe került >>

28.8.2006 Lebukott az a bankautomata-tolvajlásra szakosodott román banda, amelynek tagjai egy év alatt, tavaly július óta több százezer eurót, török lírát és dollárt zsákmányoltak Törökországban. Hogy megmutassák otthon, milyen „kemény csávók”, lefilmezték magukat a zsákmánnyal, és a képeket is cédékre írták. A határon azonban, amikor vissza akartak jönni Romániába, a cd-k a rendőrök kezébe kerültek, az egyértelmű bizonyíték alapján pedig azonnal letartóztatták őket.


Konstanca: nem fizetnek, hanem gyorsan elmenekülnek tankolás után a sofőrök >>

25.9.2006 A legtöbb sofőr az egyik Rompetrol benzinkutat szemeli ki, hetente többmillió lej kárt okozva. Bár a töltőállomáson térfigyelő kamera is van, a tolvajokat ez sem zavarja. Szezontól függően hetente két-három, vagy akár napi három alkalommal történik meg, hogy egy sofőr fizetés nélkül hajt el a benzinkúttól.


Lopta a kábeltévét a petrillai alpolgármester >>

25.10.2006 Dumitru Răscolean azt nyilatkozta, nem tud arról, hogy nyomozás indult volna ellene, és leszögezte: októbertől szerződése van a szóban forgó kábeltévés céggel. Ám nem tudta megmondani, mennyibe kerül a kábeltévé- és internet-előfizetés – azzal védekezett, hogy „ezekkel a dolgokkal” a felesége foglalkozik. Az alpolgármestert korábban egyébként azzal vádolták, hogy úgy szerzett maximális jegyet egy mesteri vizsgán, hogy meg
sem jelent a teremben.


JA! BOCS…


Balkáni tévedések: amikor senki nem kér bocsánatot, mert úgyis jól van, már úgyis mindegy, vagy amikor soha nem te vagy a hibás, hanem bármi más, a rendszer, a folyó, a farönk vagy a cigarettareklám. Van, akit rajtakapnak, de van, aki valóban hülye.


Véletlenül vágott le egy darabot a csecsemő ujjából az ápolónő >>

19.9.2005 A 23 éves anya beszámolója szerint a mindössze háromhetes, legyengült gyereket a múlt hét elején kötötték infúzióra, és az ápolónők óvatlanságból már akkor odafogták a ragtapasszal a nagyujját is, de ő nem mert szólni. Mikor a levételre került a sor, az anya figyelmeztette a nővért, hogy vigyázzon, de az csendre intette, "mert tudja jól, hogy mit csinál". A felmutatott ujjbegy láttán az ápolónő elcsodálkozott, és az anya szerint csak ekkor tette fel a szemüvegét.


Kávé helyett madárinfluenza elleni fertőtlenítőszert ivott egy székelyföldi férfi >>

23.5.2006 Mivel azt hitte, egy pohárban kávé van, jó nagyot kortyolt belőle, a szer pedig felmarta a szájüregét és a garatát. A férfi előbb visszautasította az orvosi beavatkozást, ám mivel állapota rosszabbra fordult, végül engedte kórházba utalni magát.


A megkéselt áldozat helyett egy alvó részeget vittek el a mentők Botoşani-ban >>

24.5.2006 A 67 éves tettes és unokaöccse – a 37 éves áldozat –, valamint a késelés tanúi egytől egyig részegek voltak. A helyszínre kihívott mentők ráadásul a tettes egy másik unokaöccsét pakolták fel az autóra, akiről azonban a kórházban kiderült, egyetlen késszúrás sincs rajta, csupán holtrészeg ő is, mint a családi összejövetelen résztvevők mindegyike.


Jeruzsálemig akart eljutni a Prut folyóból kihalászott apáca >>

12.7.2006 Egy moszkvai kolostor apácája egy farönkre ülve kelt át a Pruton, hogy folytathassa útját Jeruzsálembe. Miután kihalászták, kihallgatóinak elmesélte, hogy még tavaly szeptemberben indult a Szentföldre egy moldovai származású zarándoktársával.


Átúszták a határfolyót, hogy cigit csöveljenek a román halászoktól >>

3.8.2006 A 26 és 28 éves moldovai a határrendőröknek azt mondta, azért jött át Romániába, mert elfogyott a náluk lévő cigaretta, és észrevették, hogy a folyó román felén többen is horgásznak. Így átúsztak, és kértek tőlük egy-egy szálat.


Socrates-ösztöndíjas egyetemistát tévesztettek össze egy EU-ból kitiltott örömlánnyal >>

27.9.2006 Spanyolországi ösztöndíját is elveszítheti az a negyedéves iaşi-i egyetemista lány, akit a spanyol hatóságok tévedésből három évre kitiltottak az Európai Unió területéről. Egy volt gimnáziumi osztálytársa ugyanis, aki szintén ösztöndíjjal ment külföldre, de aztán örömlányként kezdett dolgozni, az ő adatait használta fel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS