2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sugárúttá vagy gyalogosbarát övezetté alakítanák a csíkszeredai tapsteret

Sipos Zoltán 2006. december 28. 16:33, utolsó frissítés: 16:27

Jelenleg egyik elképzelés sincsen alaposan kidolgozva, a városvezetés nem tudja, mikor születhet döntés az ügyben.

Vágja-e át egy, a város közlekedései gondjait megoldó sugárút a Szabadság teret, vagy maradjon és legyen barátságosabb köztér? – erre a dilemmára keres jelenleg választ a csíkszeredai városvezetés. Az, hogy a steril, lepusztult, a város egészébe sehogysem illeszkedő „taps térrel” kezdeni kellene valamit, nem új keletű: időről időre felmerültek különféle elgondolások, de konkrét eredményre egyik sem vezetett.

Két évvel ezelőtt volt egy ötletpályázat annak apropóján, hogy a tér keleti részén, a ’80-as évek óta befejezetlenül álló megyei könyvtár helyén művészeti középiskolát szándékoztak felépíteni. A csíkszeredai Vallum Kft. akkor – az iskola rendezési terve mellett – a főtér észak-keleti sarkára hétemeletes irodaházat javasolt, urbanisztikai megfontolásokból.“Azért lett volna ilyen magas az épület, mert úgy láttuk, ez kicsit ellenpontozná a Temesvár és Kossuth utcák axialitását, pörgettyűként működhetne. Továbbá egyre nagyobb az ingatlannyomás Csíkszeredában is a befektetők részéről” – magyarázta a Transindexnek Korodi Szabolcs, az építészcég vezetője. Az ügyben körülbelül egy hónappal ezelőtt történt előrelépés, amikor


megjelent egy befektető az irodaház megépítésére:

a városvezetés felkérte az építészirodát, készítsenek el egy olyan makettet, melyen a főtér és teljes környezete látszik, és amelyen vizsgálni lehet az irodaépületet.

>> “El kell magyarázni az embereknek, ha egy terület rendezett, értékesebb” >>

Csakhogy kiderült, a város – sok csíkszeredai autós örömére - megrendelt egy észak-dél irányú útvázlatot is, mely alapján átvezetnék a forgalmat a főtéren. Jelenleg bizonyos szakaszain egyirányúsított a teret elkerülő forgalom, egyes helyeken komoly forgalmi dugókkal.A téren átvezető út részben megoldaná a jelenlegi forgalmi problémákat, de ezzel bevinnék a forgalmat a város központjába, ellentmondva annak az urbanisztikai elvnek, miszerint a forgalmat a belvárosban korlátozni kell, illetve


gyalogos-barát megoldásokra kell törekedni.

Korodi szerint további hátrány, hogy egy ilyen sugárút gyakorlatilag szétszabdalná a várost, illetve arra bátorítaná a vidékről Csíkszeredába tartó autósokat, hogy első útjuk a Szabadság térre vezessen, és onnan forduljanak úticéljuk fele.

Az út megépítése azért sem lenne túl szerencsés, mert elvileg adott az a lehetőség, hogy a város központjában akár egy órát lehessen sétálni anélkül, hogy nagyforgalmú utakon kellene átkelni, illetve zajos utcák mentén gyalogolni, feltéve ha gyalogosbarát övezet marad a tér.Az építészcég vázlatai szerint a közlekedési problémákat a Szabadság tér környékén úgy is meg lehetne oldani, hogy a körbejárást kétsávosítanák, de ez sok más szempontól is függ. Ami a „tapsteret” illeti, meg lehetne növelni a megyei tanács épülete (ún. Fehér Ház) előtti zöldövezeteket, és a Szabadság teret a Kossuth utcától fasor és parkolók választanák el. A tér nagy része burkolva maradna – napközben a déli részen parkolni lehetne, az északi részen pihenő helyeket és


akár gördeszkásoknak megfelelő területet

lehetne kialakítani. A tér bizonyos része télen korcsolyapályaként működhetne, ami talál a város jellegével, és komoly vonzási ponttá válhatna. A téren fel lehetne állítani azt a Márton Áron-szobrot, amelyről a ’90-es évek eleje óta szó van. A szobor azért lenne szerencsés, mert ezáltal át lehetne írni a tér szellemiségét – Húsvétkor amúgy is miséket celebrálnak itt.

>> Csíkszereda városképe most és nyolc év múlva >>

További ötlet a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti lépcsőzetes terasz elbontása – itt kereskedelmi-szolgáltató egységek nyílhatnának, melyek életet vinnének a térre. Továbbá el lehetne helyezni egy városi információs boxot is – ez minden nyugati város központjában megtalálható.

Ön szerintJelenleg a polgármesteri hivatalnál van a labda:

a Csíki Hírlap úgy értesült, a városi tanácsosok zárt ajtók mögött már több alkalommal vitáztak a Szabadság tér jövőjéről. A közeljövőben pedig újabb szakmai vitát terveznek, melyen a fenti két javaslatot is szemügyre veszik.

Mindkét változat hívei érveket keresnek, a szakmai megalapozás folyik – tájékoztatott a vita állásáról Antal Attila csíkszeredai alpolgármester. Mint elmondta, jelenleg egyik elképzelés sincsen még alaposan kidolgozva, így külsős szakemberek bevonásával vizsgálják a kérdést. Az alpolgármester szerint egyelőre még nem tudni, mikor lesz döntés az ügyben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS