2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mátyás király a legnépszerűbb magyar a Múlt-kor portál szavazói szerint

B. D. T. B. D. T. 2006. december 21. 12:06, utolsó frissítés: 2006. december 20. 21:00

A győztes a szavazatok mintegy egyharmadát gyűjtötte be. 157 vokson múlt, hogy nem #b#az ismeretlen katona#/b# lett „a legtöbb érdemet szerzett egyéniség”.

Győzött a papírforma, Mátyás király a legnépszerűbb magyar a Múlt-kor portál szavazói szerint. A december 17-én lezárult on-line voksolás 14 hétig tartott, a döntőben a 12 kategóriába sorolt személyiségek legjobbjai közt folyt a harc.

>>A magyar történelem legizgalmasabb egyéniségére lehet szavazni>>A szavazás dimenziói lényegesen eltörpültek a román közszolgálati televízió Nagy románok versenyétől (a minden idők legnagyobb román személyisége címet Ştefan cel Mare nyerte).

A BBC-licenc alapján megszervezett „Legnagyobb / legnépszerűbb...” versenyeket általában televízió közvetítette, és mindenhol a világon óriási tömegeket mozgatott meg.

A Múlt-kor akciója – bár az egyes fordulókban alkalmanként akár több tízezer szavazat is összegyűlt – a végére kifáradt: az utolsó fordulóban összesen 845-en szavaztak.

A játék ötlete onnan eredt, hogy az angolok, a németek, a hollandok és a franciák is összeállították történelmi nagyjaik toplistáját - mondta el korábban az MTI-nek Bartal Csaba, a honlap főszerkesztője. Hangsúlyozta: a jelöltek meghatározásánál már nem élő, valamint a magyar történelemben szerepet játszó személyiségeket választott a szerkesztőség.

A szervezők “a magyar történelem legnépszerűbb személyiségét”, azaz “a magyar történelem legkiemelkedőbb alakját”, “a legtöbb érdemet szerzett egyéniséget a magyar múltban”-t, továbbá “históriánk legizgalmasabb teljesítményt nyújtó, legjelentősebb alakját” keresték egy személyben. A kategoriális sokszínűséget és a szempontok összetettségét úgy próbálták feloldani, hogy 120 személyiséget 12 kategóriában előbb tízesével csoportosították.

A kategóriák: Koronás fők, Rebellisek, Homo politicus, Csillagosok, katonák, Szentek és boldogok, Sportolók, Művészek és művésznők, Fenséges asszonyok, Az Úr szolgái, Felfedezők, utazók, Tudomány és feltalálmány, Legendás hősök.

A győztesek:


1. Hunyadi Mátyás

268 szavazattal, 32%-kal a legnépszerűbb személyiség: ez valószínűleg az igazságos, jégen választott király mítoszának továbbélését jelzi. Legnagyobb ellenfele a Koronás fők alkategóriában Szent István volt, aki csak hajszálnyival kapott kevesebb voksot, mint fiatalabb, pikáns kalandjairól ismert kollégája.

Érdekesség, hogy a Nagy Románok versenyben Mátyás a 61. helyezett volt.2. Az ismeretlen katona

Score: 111 szavazat, 13%. Nem semmi egy olyan jelölttől, akiről elég keveset tudni. Alakjába sűrűsödik a „vérzivataros” évszázadok összes névtelenül elpusztult hőse, így nagyon integratív személyiség, sajnos ezen kvalitásai csak a második hely megszerzésére engedtek lehetőséget.

A Legendás hősök kategóriában fő ellenfele a nagyerejű Toldi Miklós volt – de míg Toldiról az Arany-hősköltemények eléggé összetett képet festenek, az ismeretlen katonáról nem tudunk rosszat mondani (valószínűleg egyetlen udvariatlan apródot sem sújtott agyon hirtelen haragjában).

Az ismeretlen katona román megfelelője, az Eroul Necunoscut egyébként 95. helyezett volt a Nagy Románok százas toplistájában.

3. II. Rákóczi Ferenc

68 szavazat, 8%. Fölényes győzelem a Rebellisek kategóriában: a szavazatok felét szerezte meg, a többi fejedelem vagy lázadóvezér arányaiban sokkal kevesebb voksot kapott. Itt még Koppány rúgott labdába a szavazatok negyedével.

4. Szentgyörgyi Albert
A C vitamin felfedezéséért Nobel-díjat kapott tudós a Tudomány és feltalálmány kategóriában győzedelmeskedett; ő és Bibó István szerezték meg a szavazatok többségét.

5. József Attila

Végül nem Petőfivel, hanem Jókaival kellett megküzdenie a Művészek és művésznők kategória első helyéért.

6. Mindszenty József
Az Úr szolgái kategóriában fölényes győzelmet aratott, Márton Áron és Pázmány Péter jócskán lemaradva végzett második-harmadikként a kategóriában. A zsidók elhurcolás ellen tiltakozó katolikus püspök, aki a kommunizmus idején börtönben ült és az 56-os forradalom idején is főszerepet játszott, időben és lélekben is közelebb állt a Múlt-kor olvasóihoz-szavazóihoz, mint mondjuk Bakócz Tamás.

7. Szent László és Elisabeth Wittelsbach (Sisi)
A lovagkirály a Szentek és boldogok kategória továbbjutója. A többi Árpád-házi szent nem szerzett túl sok szavazatot. A kategória második helyezettje a Múlt-kor jelöltje, Salkaházi Sára nővér, akit 1944-ben a nyilasok lőttek a Dunába, 2006-ban avatták boldoggá.

Sisi a Fennséges asszonyok kategóriában lett első; futottak még: Mária Terézia és Lorántffy Zsuzsanna.

8. Kossuth Lajos


9. Hunyadi János és Kőrösi Csoma Sándor

10. Papp László

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS