2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fényünnep Lyonban

fotók: Egyed-Zsigmond Előd 2006. december 13. 18:56, utolsó frissítés: 18:47

Egyetlen hatalmas látványkavalkád és az érzékeket elborító összművészeti alkotás a város: ez a fényünnep. A fotókat meg szívfájdalom kiválogatni: ilyesmi lehetett a romantikusok álma. #b#[fotóriport]#/b#
Mivel az élmény valóban pazar, ne spóroljuk meg a nagy szavakat. Lyonban ezen az ünnepen monumentális fény-, hang és illatköltemények kápráztatják a tömött hullámokban hömpölygő tömeget. A főleg a belvárosban zajló látványosság közel másfél évszázados hagyomány eredménye, de jó üzlet is, mert az utóbbi öt évben minden alkalommal több mint hárommillió turista kereste fel ilyentájt az 1,3 milliós nagyvárost.
A hivatalos verzió szerint az ünnep története 1852-ig vezethető vissza: a város egy Mária-szobrot szentelt volna fel, s az építkezést több napig akadályozó vihar a történet szerint pont december 8-án este hirtelen elállt. A lyoniak, mintha csak összebeszéltek volna, gyertyákat helyeztek ki az ablakokba, és persze az egész várost meghitt hangulat árasztotta el.

A másik legenda szerint pestisjárvány kerülte el a várost a Szűz Máriához fohászkodó lakosok imáinak hatására, erre emlékeztet az ablakba kitett gyertya minden év december 8-án.

Az idén ugyan sem problémás építkezési projekt nem volt, és járványpánik sem tört ki, de a fény ünnepén nem volt éppen nézőbarát az időjárás, és sztrájkba léptek a tömegközlekedési dolgozók is. Mindez az élményből nem vont le sokat, így a helyhatóság, cégek és magánszemélyek által támogatott rendezvény ez évben is egyszerűen siker.


"/>
A fényünnepről a teljes galéria Egyed-Zsigmond Előd honlapján itt látható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS