2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kamaszszemmel a globális problémákról, Istenről és a terrorizmus elleni harcról

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. december 07. 10:36, utolsó frissítés: 2006. december 06. 20:09

Vallás vagy tudomány? Integráció vagy tradíció? A bagdadi tinédzserek nem emigrálnának, a moszkvaiak a leginkább abortuszpártiak.

Mit gondolsz a világ problémáiról, a terrorizmus elleni harcról, hogyan vélekedsz az abortuszról és a halálbüntetésről, hiszel-e Istenben? Tíz világváros 15–17 évesei válaszoltak.

A Synovate piackutató intézet munkatársai a BBC brit közszolgálati médium megbízásából tíz metropolisz – New York (Egyesült Államok), Nairobi (Kenya), Kairó (Egyiptom), Lagos (Nigéria), Rio de Janeiro (Brazília), Bagdad (Irak), Delhi (India), Jakarta (Indonézia), Moszkva (Oroszország), London (Egyesült Királyság) – kamaszait kérdezték különböző témákról.A legtöbb kamasz egyetért abban, hogy a migrációs politikáknak engedékenyeknek kell lenniük: ötből négy véli úgy, hogy az embereknek joguk van ott élni, abban az országban, amelyikben akarnak.

Kétharmaduk kész arra, hogy kivándoroljon egy jobb élet reményében, hétből egy ezért képes lenne akár az életét is kockáztatni. A kivándorlást ez esetben a legtöbben Nairobiban és Delhiben választanák: a megkérdezettek 81%-a. Ezzel szemben Bagdadban 50%-uk válaszolta azt, hogy


akkor sem vándorolna ki, ha a célországban szebb jövő várna rá.

Ebben a kérdésben a New York-iak a legbizonytalanabbak: nagy többségük nem tudja, mit tenne, ha otthon nem tudná biztosítani a saját jövőjét.Arról azonban, hogy a bevándorlóknak meg kell-e őrizniük saját hitüket, kultúrájukat, vagy át kell venniük a befogadó ország kultúráját, nagyon megoszlottak a vélemények.

New York-ban mondták a legtöbben (61 százalék), hogy a bevándorlóknak integrálódniuk kell, és csak 11 százalék gondolta az ellenkezőjét. Újdelhiben ellenben éppen 11 százalék volt az integrációt pártolók aránya, és 81 százalék tartotta fontosnak a saját kultúra megőrzését.
Tolerancia-mutató:Oktatás és karrier:

75% gondolja úgy, hogy az általa kapott nevelés felkészítette az életre – e tekintetben a New York-iak a legszkeptikusabbak, csupán 45%-uk vélekedik így.

Ennek az adatnak kissé ellentmond, hogy nagyon sokan (72%) félnek attól: nem találnak megfelelő munkahelyet. A legkevésébé Bagdadban tartanak ettől a fiatalok.


Túlnépesedés, abortusz:Megfigyelhető, hogy bár többségük elismeri: a túlnépesedés probléma, sőt aggódnak amiatt, hogy


mire 50 évesek lesznek, már 10 milliárd

főre szaporodik az emberiség, mégsem támogatják a központi születésszabályozási politikákat, az abortuszt pedig a legtöbben ellenzik.

A moszkvaiak ugyanakkor, bár ők az abortusz legfőbb támogatói, tagadják, hogy a túlnépesedés probléma lenne.

Ez, ismerve az orosz demográfiai krízist, érthetőnek tűnik.

>> Csökken a népesség, Putyin hazahívja az exszovjet oroszokat >>

A vállalandó gyerekek számát illetően a bagdadiak vezetnek.

Az összesített átlag
2,63 gyerek családonként
– pedig majdnem megegyezik a hivatalosan megszabandó kvóták középarányosával (lásd fennebb, 2,78), sőt kevesebb annál.

>> Európa elöregedik >>

>>
Tömegnyomor. Meddig ketyeg a népesedésbomba? >>
A halálbüntetést főleg Bagdadban, Kairóban és New Yorkban támogatják a tizenévesek.

Ugyancsak Bagdadban és New Yorkban vélik úgy, hogy a leglényegesebb globális probléma a terrorizmus; a klímaváltozást a több mint háromezer megkérdezett mindössze 5%-a tartja a legfontosabbnak.>> Az USA iraki hadjárata veszélyesebb, mint az iráni atom >>

71% véli úgy, hogy az Egyesült Államok terrorizmus elleni háborúja


nem tette biztonságosabbá a világot,

és csak 14 százalék véli az ellenkezőjét. Nem meglepő ugyanakkor, hogy a bagdadi fiatalok körében mérték a terror elleni háború leghevesebb elutasítását: itt a megkérdezettek 98 százaléka vélekedett úgy, hogy nem teremtett nagyobb globális biztonságot a háború.Adatok, grafikonok: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS