2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sok kicsi...? EU-kampány a klímaváltozásról

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. szeptember 15. 15:14, utolsó frissítés: 2006. szeptember 14. 17:34

Az Európai Bizottság akciója elsősorban a diákokat akarja meggyőzni: a #b#jelentéktelennek tűnő#/b# energiatakarékossági gesztusok változást hozhatnak.

Miközben egyre sűrűbben hangzik el a kutatók figyelmeztetése, hogy a klímaváltozás a 21. század egyik legfontosabb kihívás elé állítja az emberiséget, és egyre többször kerülnek címlapra az újabb természeti katasztrófákról szóló híradások, a kormányok igyekeznek polgáraiknak


lokális és egyéni reakciómintákat nyújtani a globális léptékű változásra.
"Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj!" - ilyen és ehhez hasonló üzeneteket és teendőket tartalmaz Az éghajlatváltozás rajtad múlik című figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Európai Bizottság elsősorban az uniós országok tanárai és diákjai számára indított.

Ezzel egyidőben a szombaton kezdődő Európai Mobilitás Hetének is fő témája a klímaváltozás. Az ötödszörre megszervezett rendezvénysorozat keretében, szeptember 22-én ismét lesz Nemzetközi Autómentes Nap.

“A Meteorológiai Világszervezet 2005-öt a katasztrófák évének nevezte. Soha ezt megelőzően országos, regionális és helyi szinten nem törődtek ennyit a klímaváltozással és a szükséges, hatáskörüknek megfelelő intézkedésekkel. Ugyancsak soha nem látott mértékben megnőtt a klímaváltozás-téma médiajelenléte, a tudósok pedig először merték megerősíteni, hogy az, amit tapasztalunk, az emberi tevékenység befolyásának eredménye” - áll a szervezők témaválasztási indoklásában.


Széndioxid-lábnyomAz éghajlatváltozás rajtad múlik kampány a mindennapi élet apró változtatására biztat, például a meleg vízzel való takarékoskodásra, az energiatakarékos villanykörte vásárlására, a hulladék újra hasznosítására, a biciklivel vagy gyalog történő közlekedésre.A 19 nyelven elérhető honlap széndioxid-számlálójával bárki kiszámolhatja, ha bizonyos változásokat vezetne be éltevitelében, mennyivel lenne csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.“(...) az átlag európai 11 tonna széndioxidot termel évente. Ha mindannyian elszánnánk magunkat, hogy ezt akár csak 10%-kal lecsökkentsük, a környezetre és az éghajlatváltozás elleni harcra kifejtett hatása hatalmas lenne - ez akkora megtakarítást jelentene, ami megfelel Spanyolország és Finnország együttes széndioxid-kibocsátásának” - áll az adatlap kitöltése után kapott kiértékelőben.A diákok hivatalosan fogadalmat is tehetnek, hogy megfogadják mindeme tanácsokat. A fogadalmakat október 15-ig levélben vagy a kampány honlapján tehetik meg, akár egyénileg, akár csoportosan.

Az akció része a Tudatos vásárló leszek kiadvány, amely a fogyasztóvédelem alapvető tudnivalóira nevel. A füzet oly módon is kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz, hogy például a gyerekek nem vásárolnak fölöslegesen, törekednek a visszaváltható palackos italok vásárlására, a műanyag palackokat összenyomják, igyekeznek olyan termékeket venni, amely minél kevesebb energiafaló termelési folyamaton ment keresztül és kevés hulladékot "termel".Forrás: climatechange.eu.com, mobilityweek-europe.org, mti

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS