2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi boldogságtoplista 178 ország adatai alapján

B. D. T. B. D. T. 2006. augusztus 02. 19:11, utolsó frissítés: 18:26

#b#Tévhit, hogy a szegények boldogabbak?#/b# Az egészség, a jólét és a tanulás a jó közérzet titka.

Dánia a világ legboldogabb országa, Burundi meg a legboldogtalanabb - derült ki egy brit elemzésből. Adrian White, a Leicesteri Egyetem szociálpszichológusa mintegy száz tanulmány és 178 ország adatai alapján állította össze nemzetközi boldogságtoplistáját.A felmérésben nyolcvanezer személy nyilatkozott saját, szubjektív "jól-létéről". A lajstrom alakulásának legmeghatározóbb tényezői a szociálpszichológus adatai szerint a jó egészségügyi kilátások, a jólét és a hozzáférhető oktatás.
Tarol Észak-Európa, Észak-Amerika és Ausztrália

Dánia után Svájc a második, Ausztria a harmadik, majd Izland és a Bahamák a sorrend. A sereghajtók - alulról fölfelé - Burundi, Zimbabwe és a Kongói Demokratikus Köztársaság.

A listáról, illetve a boldogság-világtérképről hiányoznak olyan országok, amelyekben háborús konfliktus dúl, így például kimaradt Irak és Afganisztán.

Az egyetem honlapjáról letölthető boldogságtérképen (.pdf-formátumban itt) a bordótól a sárgáig mindenféle árnyalatban pompáznak az egyes országok. A két véglet közt rengeteg piros és narancssárga terület is látható.

A meleg színfoltokat csak itt-ott törik meg a szürkével jelölt, a rangsorból teljesen kimaradt országok vagy területek. Románia a 136., Magyarország a 107. helyezettként a világos narancs Kelet-Európa tartományában található.
A kapitalizmus boldogság?

A kutató premisszája az volt, hogy a boldogságot azonosította a szubjektív, önbevallásos alapon jegyezhető jó közérzettel, az élettel való megelégedettséggel (satisfaction with life, SWL).

"Él az a hiedelem, mely szerint a kapitalizmus boldogtalanná teszi az embereket. Mégis, mikor az emberektől azt kérdezik, boldogan élnek-e, a jó egészségügyi ellátási rendszerrel, magas GDP-vel, széles körben elérhető közoktatással rendelkező országokban élők hajlamosabbak magukat boldognak tartani" - állapította meg White.

Elismerte, a boldogságmérés eszközei nem tökéletesek, de nem is létezik ennél jobb. A politikusok is, ha egy ország viszonylagos fejlettségéről beszélnek, ezeket a mutatókat veszik figyelembe. "Növekvő politikai érdek figyelhető meg a boldogságmutatók használatában, mivel ezek az egészségmutatókkal kölcsönhatásban nemzeti társadalmi mérőműszerként működnek" - állapította meg White.

E paramétereket arra is lehet használni, hogy nyomon kövessük a boldogság változásait, valamint az ezt befolyásoló tényezőket, mint amilyen a háború, az éhezés vagy a nemzeti sikeresség.

"Egy friss BBC-felmérés kimutatta, a népesség 81%-a úgy gondolja, a kormányzatnak a boldogságunk előmozdítására, nem a jólétünkére kell összpontosítania" - hívta fel a figyelmet a brit tudós.


Lejjebb szorult a Kelet

A kutató saját bevallása szerint meglepődött, hogy az ázsiai országok - Kína 82., Japán 90., India 125. helyezett - a rangsor alsóbb tartományaiba kerültek. Ezek az országok, amelyekről azt szokás hinni, hogy polgáraiban erőteljesen él a kollektív identitásérzés - ezt pedig egyes kutatók a jó közérzettel asszociálják. "Érdemes azt is megfigyelni, hogy a nagy népességgel rendelkező országok egészen rosszul szerepeltek" - mondta.

A végkövetkeztetése azonban az, hogy az egyes ember boldogságánál a "modern frusztrációk", szorongások kevésbé szignifikáns befolyásoló tényezők, mint az egészségügyi, gazdasági és oktatási hiányosságok.

Az egészség ugyanakkor fontosabb a jólétnél és az oktatásnál. White három tényezőt vizsgált, hogy mennyire állnak korrelációban az egyéni elégedettséggel (satisfaction with life, SWL): egészség (várható élettartam), jólét (egy főre eső nemzeti jövedelem) és oktatás (hozzáférés a középfokú oktatáshoz).Megállapította, az elégedettség a legerősebben az egészségmutatóval korrelált (értéke 0.62), vagyis magas a két tényező együttváltozási aránya. A jólétmutató 0.52, az oktatás 0.51 értékben korrelál az elégedettséggel. Az összesen négy mutatót vette végső alapul a rangsor összeállításánál.

Forrás: mti, le.ac.uk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS