2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diana hercegnő lekörözte a Beatles-t, Nadia pedig Ceauşescut

P.E.É. 2006. július 20. 20:47, utolsó frissítés: 17:54

Minden idők 10 legnagyobb románja közzé egyetlen nőt, az alig 160 cm magas #b#Nadia Comăneci#/b#-t szavazták be. De kik a világ leghíresebb női?

Több ország televíziója is meghirdette a minden idők leghíresebb "nemzeti büszkesége" versenyt. A román, brit, amerikai, francia, kanadai, holland, dél-afrikai, finn és cseh tévénézők is ajánlásokat tehettek azokra a személyekre, akikre felnéznek, akikre büszkék azért, hogy egyazon nemzetből származnak.

A női hírességek - mint az várható volt - nem szerepeltek túl jól ezen a versenyen. A top 10-be nagyon kevesen jutottak be, a legtöbb országban egyetlen nő került csak az élre. A leginkább nőpártinak ilyen szempontból a britek és a franciák bizonyultak, ők két-két nőt választottak be legfőbb nemzeti büszkeségeik közé.
God Save The Queen

A royalista briteknél az előkelő ötödik helyet a „szívek hercegnőjeként” is ismert Diana hercegnő foglalja el. Őt követi hetedikként I. Izabella királynő, akinek uralkodása alatt az angolok megverték a legyőzhetetlen spanyol flottát. A két hölgy ezzel megelőzi például a Beatles-t és John Lennont, de még Sheakspeare-t is.

A franciák Marie Curie-t, a radioaktivitás felfedezőjét és egyben a Sorbonne első női tanárát, valamint Edith Piafot, az „aranyhangú énekesnőt” rangsorolták az első tízbe.


Énekesnők és tévésztárok

A románok közül az első tízbe csak Nadia Comăneci került be, Ion Antonescu, Mircea Eliade és I. Károly közé - ő egyébként az egyetlen még élő személyiség ezen a listán. A száz legnagyobb román között összesen nyolc nőt találunk: a tornásznő után jelentős lemaradással, a románok által hőnszeretett Mária királynő következik, akit Nagyrománia Anyja-ként is ismernek, mivel a trianoni döntéskor az ő hatékony lobbizásával kapta meg Románia az áhított területeket.Mădălina Manole énekesnő, Ana Aslan, a Gerovital H3 nevű öregedésgátló szérum feltalálója, Elizabeta Rizea, kommunistaellenes politikai elítélt parasztasszony, Andreea Marin televíziós személyiség, Laura Stoica nemrég elhunyt énekesnő és Maria Tănase minden idők legnagyobb román népdalénekese van még a női nyolcasban.

A csehek egy írónőt, Bozena Nemcovát, a finnek első női elnöküket, Tarja Halonent választották be a 10-es topba. Hollandiában, ahol a szélsőjobboldali politikus, Pim Fortyn vezeti a listát, egyetlen nőt sem soroltak a legnagyobb hollandok közé.
Oprah Winfrey, az amerikai talk-show királynője a kilencedik lett az államelnökök és Martin Luther King mögött.

Ismeretlen elsők

Azt viszont kevesen tudják, hogy román a világ első női idegsebésze, a még ma is élő Sofia Ionescu.
A másik román nő, akit a hazai szervezők az ismeretlen legnagyobbak közé soroltak, de nincs topon, Elisa Leonida Zamfirescu, az első női mérnök, akit a neme miatt elutasítottak a Nemzeti Híd- és Útépítészeti Főiskoláról, de 1909-ben csakazértis jelentkezett a berlini Királyi Műszaki Akadémiára, aminek az első diáklánya volt.

Az about.com portál is közreadott nemrég egy top 100-as listát - rövid bibliográfiával együtt -, arról, hogy ki azok a női hírességek, akiknek a nevét leggyakrabban dobják ki az internetes keresőprogramok.

Bár a lista első negyven helyezetje még nem nyilvános, az utolsó hatvanban ott van Jackie Kennedy, Coco Chanel, Nagy Katalin cárnő, Indira Ghandi, a Brontë nővérek, Golda Meir vagy Margaret Thatcher.

A halott hírességek honlapján, a francia jesuismort.com top 50-es listáján Marie Antoinette a harmadik helyet foglalja el, így a tizedik Lollo Ferrari pornószínésznővel együtt megelőzik a tizenkettedikként rangsorolt Jézust is. Az ötven híresség között összesen hat nő van: az említetteken kívül Marylin Monroe (15.), Aaylah (26.), Edith Piaf (31.) és Agatha Christie (42.).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS