2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hír Tv tulajdonos cég vásárolta be magát a Krónikába

S. G. 2006. július 12. 20:57, utolsó frissítés: 20:41

A napilap újbóli piacradobása #b#600 ezer eurójába#/b# kerül a Nagy Elek-féle Vegyépszerhez köthető ingatlanpiaci befektetőnek.

A fideszes-jobboldali orientációjú Hír Tv-ben is érdekelt Inforg – Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó – Rt. vásárolta fel a Krónika napilap kiadóját tulajdonló Hungarom Média Kft. 50%-át. A felvásárlás tényét szerda délután sajtótájékoztatón jelentette be Tóth István, az Inforg igazgatótanácsi tagja. Az 1999-ben, akkor kétmillió dollárral alapított erdélyi kiadóban a magyarországi tulajdonos cégnek 82%-a van.


Ősszel startol másodjára a Krónika


A Krónika szeptember-októberre tervezett, ismételt piacradobását beharangozó tájékoztató helyszíne az a kolozsvári irodaház volt, melynek első és második emeletén a napilap szerkesztősége működik két hete, földszintjét egy bankfióknak, illetve egy gyógyszertárnak adja ki az elsősorban ingatlanforgalmazással foglalkozó Inforg romániai
ingatlanos vállalkozása.Mennyiért került az Inforg tulajdonába a Krónika Kiadó tulajdonosának meghatározó súlyú részvénycsomagja, érdeklődtünk Tóth Istvántól (képünkön állva), aki így válaszolt:

– Annyit mondhatok, hogy egy olyan cégnél, amely köztudomásúan adósságállományt halmozott fel, figyelembe véve, hogy az eredeti tulajdonos nem kívánta megszüntetni, de működtetésére a továbbiakban képtelen volt, szóval egy ilyen cégnél a vételár döntő többségét az adósságok rendezése képezte. Azt is mondhatom, hogy jelentős vételárról nem lehet beszélni. Újságírói kérdésre hozzátette: a tranzakció április végén zajlott le, az adósság 45-50 millió forintra, akkori árfolyamon 200 ezer euróra rúgott.

>> Ami biztos: 16 oldalasra bővül a Krónika – Csinta Samu felelős szerkesztő márciusi nyilatkozata


600 ezer euró az összköltség

Az új tulajdonos formai-arculati változtatásokat tervez a lapnál, mellyel a tervek szerint szeptember végén, október elején készül el a stáb – az még márciusban kiderült, 12-ről 16-ra oldalra nőne a terjedelem. Tóth István szerdai bevezető nyilatkozatában közölte: a szerkesztőség szakmailag teljesen független marad, emellett a tulajdonosok a lap regionális jellegének erősítésében gondolkodnak.

A múltbeli adósságok rendezése, a megnőtt operatív költségek, a megújult lapot– a tervek szerint az eddigi négynél több színes oldalon megjelentő – bevezető reklámkampány összköltsége körülbelül 600 ezer euróba kerül, tudtuk meg a szerkesztőségi irodaház tetőteraszára szervezett tájékoztatón.

Tóth István elmondása szerint kifejezetten azért hívták meg erre a találkozóra az erdélyi média képviselőit, mert eddig számos "találgatás és mendemonda" jelent meg a Krónika "hallgatásba burkolózó" új tulajdonosairól. Most azt is közölte, a Hungarom Kft. fennmaradó 50%-át a Rockefeller Ltd. nevű vállalat birtokolja, melynek képviselője továbbra is a régi tulajdonos, Nagy Szabolcs. Ő kicsoda, hangzott egy kérdés. – Magyarországi üzletember, erdélyi üzletek közvetítésével foglalkozik, maradjunk ennyiben – hangzott Tóth válasza.


Az ígéret már elhangzott, de még nem ingyenes a kronika.ro

A menedzser kiemelte: az Inforg pénzügyi befektetőként lép fel. A tervezett változtatások között szerepel, hogy "záros határidőn belül" ingyenessé válik a napilap weboldala. – Természetes, hogy egy darabig még nem lesz eredményes a kiadó, de a terveink szerint ezt másfél év alatt el lehet érni – nyilatkozta Tóth.

A napilapot jelenleg 10 ezer példányban nyomják, ennek 60%-a a Székelyföldön kel el, és szintén 60%-os a vidéki olvasók aránya. Mivel a posta az eldugott falvakba nem tudja még aznap eljuttatni az aktuális lapszámokat, fejleszteni kívánják a kiadó saját terjesztőhálózatát.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS