2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Románok: Antonescu az első tíz között

B. D. T. B. D. T. 2006. július 10. 19:35, utolsó frissítés: 19:02

Meglehetősen eklektikus eredményt hozott a TVR-kampány középdöntője, de Becali és Ceauşescu már nem lesz #b#minden idők legnagyobb románja#/b#.

Megvan az első tíz név a Mari Români (Nagy Románok) verseny szombati középdöntője után:


egy háborús bűnös, három fejedelem, egy király,


egy képzőművész, egy sportoló, egy író, egy költő és egy lelkész került be a közönségszavazás döntőjébe.>>KI LESZ A LEGESLEG? Román személyiségek topja: van, aki Jézust javasolja

Ahogy a Román Televízió menedzselte projekt honlapjára kattintunk, két oszlopban, öt sorban tárulnak elénk a miniatűr arcképpel ellátott nevek, s mivel a szervezők úgy látták jónak, ábécésorrendben.


Így Antonescu került legfelülre,


amitől kissé idegesek leszünk, ráadásul a Voteaza gombot megnyomva kiderül, nem egyszerűen "nagy románt", hanem "minden idők legnagyobb román személyiségét" választhatjuk ki a tíz közül.

Korábban Tudor Giurgiu, a TVR elnök-vezérigazgatója a Transindexnek azt mondta, a verseny arra készteti az embereket, tegyék fel maguknak a kérdést: "melyek ennek a népnek az értékei,


kik azok az emberek, akik számítanak, akik tettek valamit".

"Mindenki Becaliról, Ceauşescuról beszél. Ceauşescunak tényleg volt jelentősége a történelemben, de Becali? Tényleg annyira fontos Becali ennek a népnek? Fennáll a veszélye, hogy értelmetlen személyiségeket kreálunk magunknak" - hívta fel a figyelmet a rendező.

Ennek ellenére a tízes topról nemcsak Ceauşescu (11.) csúszott le "éppen csak-csak", hanem Becali is: a demagóg-nacionalista megnyilvánulásairól elhíresült milliomos 13. helyezést ért el, és a beérkezett szavazatok szerint népszerűbb, mint Gheorghe Hagi (15.), minden idők legjobb román focistája. (A százas lista megtekinthető itt.)

A futottak még kategória élbolyában ott találjuk még Gregorian Bivolaru (20.) szektavezért, Decebal dák királyt (26.), akit az államelnök, Traian Basescu követ. Burebista csak 36., de megelőzi Corneliu Vadim Tudort (45.).


A százas lista meglepetése a román Móricka,

vagyis Bulă (59.), gyakori vicc-szereplő. Andreea Marin (66.) tévésztár és Ion Iliescu (71.) exállamelnök megelőzte Eugen Ionescu világhírű abszurd drámaírót. A másik abszurd meglepetés: az Ismeretlen Hős (Eroul Necunoscut, 95.) szintén bekerült a topba, és megelőzte Hunyadi Jánost (98.) Mielőtt felhördülnénk, ismerjük el: Mátyás király egészen előkelő, 61. helyezést ért el apjához képest.

A tervek szerint szeptembertől már félórás dokumentumfilmekben mutatják be az első tíz helyezettet. Tíz híres román rendező kreatívja fogja a beszavazottakat népszerűsíteni. Emellett a jelöltek "ügyvédeiken" keresztül párbajoznak majd a Minden Idők Legnagyobb Román Személyisége címért a műsorokban: párokba sorolják őket, majd egy-egy kortárs sztár győzi meg "szóvivőként" a nézőket az illető kvalitásairól.Nagyon logikus párosítás-verziók:

Antonescu-Wurmbrand. Az egyik fasiszta, a másik zsidó. Az egyik nacionalista, a másik kommunista. Kortársak. Ráadásul kiegészítik egymást: az egyik bűnös volt, a másik pedig többször ült börtönben. Antonescura megbélyegzett, művelt körök biztosan nem fognak rá szavazni; Wurmbrand kvázi ismeretlen, maguk a szervezők is azt gyanítják, szervezett akció eredményeképpen kerülhetett be a döntőbe. Nagyjából egyenlő esélyük van a győzelemre, ezért lehetetlen megjósolni, melyikük nyerne.

Cuza-I. Károly. Az egyik követte a trónon a másikat, mindkettő jelentős reformokat hajtott végre, kortársak voltak, tehát inkább összemérhető a közéleti szerepük (nem mintha mondjuk Cuzát egy középkori fejedelemmel tennénk össze). Emellett jó kis belháborút kreálna a román konzervatív berkekben ez a párbaj: egymásnak eshetnének a királypárti neomonarchisták és "a román nép kebeléből szakadt fejedelem" dicséretét zengő soviniszták.

Alien versus Predator stílusban kézenfekvőnek tűnik a Mihai Viteazul versus Stefan cel Mare párharc megszervezése; a legnagyobb vagy a legvitézebb lesz a nyerő? Kinek erősebb a neve? A moldvaiak és havasalföldiek között jól láthatóan megoszlik-e majd, hogy melyik uralkodó alakja maradt fenn inkább a kollektív emlékezetben? (Valami olyasmi lenne,


mintha mondjuk Szent Istvánt tennénk össze Mátyás királlyal.)


Abszurd párosítás-verziók lennének a Comăneci-Eliade, Eminescu-Brâncuşi párok. Egy duplaszaltó-sorozat és egy fejezet a Vallási eszmék és hiedelmek történetéből összemérhetetlen, ugyanúgy, mint egy vers egy szoborral.

A kampány október 21-én ér véget; a közszolgálati televízió élőben közvetíti a végső döntőt, ahol kiderül: ki a legesleg a nézők szerint.Forrás: evenimentul zilei, mariromani.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS